Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
W lodówce i kuchennych szafkach zalegało kilka produktów, ale nie miałam zupełnie pomysłu, co z nich przygotować na obiad. Mogłabym ugotować ziemniaki i dodać do tego jajko lub usmażonego kurczaka, ale ja chciałam coś bardziej wymyślnego. Z pomocą przyszła mi sztuczna inteligencja.
Czasem brakuje nam pomysłu na obiad, a typowe dania się nudzą. To całkiem normalne, że chcemy spróbować czegoś nowego. I żeby to "nowe coś" nie było jakoś bardzo skomplikowane, jak dania na miarę gwiazdek Michelin.
Zajrzałam do lodówki i zobaczyłam, że jest serek wiejski, ser, kurczak, jajka mleko owsiane. Znalazły się też ziemniaki i najróżniejsze przyprawy. I tak oto powstała zapiekanka z kurczaka i kopytek. Autorem tego przepisu jest... chat GPT i mam wrażenie, że razem obraziliśmy pół Europy. Bo wiesz: jak to tak kopytka w zapiekance i jeszcze sos serowy na bazie mleka owsianego! Ale spokojnie, to danie jest tak obłędne, że nie skończy się na jednym kęsie, a do tego syci na długo, bo jest pełne białka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz
Zapiekanka z kurczakiem i kopytkami według sztucznej inteligencji
Składniki na kopytka:
- 0,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
- opakowanie serka wiejskiego (ja oczywiście miałam ten bez laktozy),
- 1 jajko,
- 150 g-200 g mąki (dosypuj stopniowo),
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos serowy:
- 200 ml mleka owsianego,
- 200 g żółtego sera, ale może być też topiony lub mozzarella,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- łyżka mąki do zagęszczenia,
- opcjonalnie: gałka muszkatołowa.
Składniki mięsne:
- 0,5 kg kurczaka,
- oliwa,
- sól,
- czosnek,
- papryka słodka,
- zioła prowansalskie lub bazylia.
Sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania i wystudzenia ziemniaków. Przeciśnij je przez praskę lub ubij tłuczkiem, dodaj jajko, serek wiejski i wsypuj stopniowo mąkę. Obserwuj, jak ciasto się zachowuje. Jeśli się mocno klei do rąk, dodaj mąkę.
- Masę formuj w rulony i tnij na kawałki o długości 2 cm. To będą twoje kopytka. Ugotuj je w osolonej wodzie. Pamiętaj: wyciągnij je minutę po wypłynięciu i włóż do durszlaka.
- W międzyczasie zamarynuj pokrojonego kurczaka w oliwie z przyprawami. Możesz dodać trochę soku z cytryny.
- Mięso podsmażaj przez kilka minut, dzięki temu będzie soczyste. Jak masz mniejsze kawałki, to 2 minuty z obu stron wystarczą.
- Teraz pora na rzecz, która sprawi, że zapiekanka z kurczaka i kopytek będzie bardzo kremowa, czyli na sos serowy. Sprawa jest prosta: podgrzej mleko owsiane, rozmieszaj w nim mąkę. Następnie dorzuć ser i mieszaj aż zgęstnieje. Sos dopraw wedle uznania.
- Przygotuj naczynie żaroodporne, posmaruj je trochę oliwą. Na dno wyłóż kopytka, na nie kurczaka, a całość polej sosem serowym. Możesz też posypać zapiekankę startym serem.
- 10-15 minut pieczesz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza, na pozostałe 15 minut zdejmujesz pokrywkę. Jeśli chcesz, by ser był chrupiący, pod koniec zwiększasz temperaturę do 220 stopni (albo włączasz opcję grill).
Co zrobić, by zapiekanka z kurczakiem i kopytkami była soczysta?
Oto kilka tipów:
- pamiętaj o zamarynowaniu kurczaka, oliwa i sól to podstawa, dodaj też zioła, sok z cytryny lub łyżkę jogurtu,
- podsmaż kurczaka przed wrzuceniem go do piekarnika, to zamyka pory i soczystość nie ucieka,
- wybierz dobre mięso, na przykład udka z kurczaka mają więcej tłuszczu, a przy piersi trzeba uważać, by nie przesuszyć,
- sos jest pomocny - kurczak w nim się poddusza i nie będzie smakować jak stare kalosze.