Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali

Kiedyś kawałek salcesonu znajdował się w każdej lodówce. Czy wybierano go ze względu na smak, czy tylko ze względu na cenę? Zdania na ten temat są podzielone. Dzisiaj jest o wiele mniej popularny, a szkoda, bo jego skład może poprawić komfort życia.

W PRL-u salceson podawano nawet na świętaW PRL-u salceson podawano nawet na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Byłam zdziwiona, gdy całkiem niedawno w pewnej knajpce w Poznaniu zobaczyłam kanapki z salcesonem. Ja jakoś nie miałam na nie ochoty, ale mój partner zdecydował się na jedną i był zachwycony. Bułka z grubym plastrem PRL-owskiego przysmaku smakowała mu jak żadna inna. Smak mięsa podkręcały dodatki, o których pamiętano również w PRL-u.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Salceson. Nie tylko chłopski przysmak

Dlaczego warto wrócić do salcesonu?

Chociaż nadal można kupić salceson w niejednym sklepie mięsnym, nie jest już tak popularny jak za dawnych lat. Tymczasem okazuje się, że skład wędliny pod wieloma aspektami jest o wiele lepszy niż popularnej szyneczki z marketu. Salceson, ze względu na obecność skórek wieprzowych i podrobów, jest nie tylko pełen białka i witamin z grupy B, ale także żelaza i kolagenu, który uelastycznia stawy oraz poprawia kondycję skóry.

Minusem jest to, że zawiera także spora ilość tłuszczu, więc należy go spożywać w umiarkowanych ilościach, aby nie obciążać wątroby. Warto też dokładnie sprawdzić skład wędliny – obecnie salceson jest produkowany w bardzo zróżnicowany sposób, więc można znaleźć prawdziwe perełki, ale także i mięso gorszej jakości.

Różne kolory salcesonu

W PRL-u najpopularniejszy jest salceson wieprzowy, czyli biały, który powstaje z gotowanego mięsa, podrobów i skórek – to dzięki nim wędlina pokryta jest naturalną galaretką. Dostępny jest także czarny salceson, w którym obok mięsa i podrobów znajduje się także krew zwierzęca. Ten drugi w smaku przypomina kaszankę.

Ale szefowie kuchni nie poprzestają na tradycyjnych recepturach. Aleksander Baron, szef kuchni i autor książek kulinarnych, postanowił zrekonstruować salceson w swoim stylu. Obok tradycyjnego, który serwuje w swojej restauracji Kapłony i Szczeżuje w Krakowie, pokusił się także o przygotowanie salcesonu z homarów, muszelek i małży, a także z macek ośmiornicy. Zrobił także salceson wegański.

Z czym salceson smakuje najlepiej?

Aleksander Baron lubi salceson z chrzanem, majonezem, kiszonym ogórkiem i ziołami. Podobne dodatki gościły na stołach w PRL – czarny salceson jedzono z keczupem, a biały z musztardą lub chrzanem. Obowiązkowym dodatkiem był kiszony ogórek, ale można spróbować też wersji z kiszoną kapustą lub kiszonymi rzodkiewkami.

Do czarnego salcesonu sprawdzi się śliwkowy sos barbecue i marynowana cebula lub konfitura z cebuli na czerwonym winie. Do tego pajda chleba na zakwasie i mamy prawdziwą kulinarną ucztę. Jednak żeby uniknąć wpadki i rozczarowania, warto samodzielnie zrobić salceson z jakościowych kawałków mięsa.

Przepis na domowy salceson

Salceson jest gotowy do spożycia, gdy całkowicie stężeje w lodówce.

Składniki:

  • 2 kg golonek wieprzowych,
  • 1 kg nóżek wieprzowych,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 200 g selera,
  • 200 g marchwi,
  • 150 g pietruszki,
  • 300 g cebuli,
  • 40 g czosnku,
  • przyprawy: 5 liści laurowych, 10 sztuk ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, majeranek, 40 g soli peklowniczej.

Dodatkowo:

  • osłonki do salcesonu – najlepiej jelitowe,
  • sznurek do zawiązywania osłonek.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie. Umieść je w dużym garnku wraz z warzywami korzeniowymi, pokrojonymi w dużą kostkę. Cebulę opal nad płomieniem lub na suchej patelni i również wrzuć do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zalej wodą, aby wszystkie składniki były przykryte.
  2. Mięso z warzywami gotuj przez około 3,5 godziny, w międzyczasie usuń szumowiny. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z garnka i pokrój w nieregularną kostkę. Przełóż do dużej miski.
  3. Przecedź wywar przez drobne sitko, aby oddzielić warzywa i żeby wywar był bardziej klarowny, po czym ponownie wstaw do zagotowania. Podgrzewaj na wolnym ogniu do uzyskania około 1 litra gęstego płynu.
  4. Wlej wywar do mięsa, cały czas mieszając składniki, aby rozłożyły się równomiernie w galarecie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i sól peklową. Dokładnie wymieszaj.
  5. Wywiń brzegi osłonki na salceson, aby jej nie zabrudzić, i napełnij ją mięsną masą. Końcówkę osłonki szczelnie zawiąż sznurkiem.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień, aby uzyskać temperaturę około 80–90 stopni Celsjusza. Włóż salceson w osłonce do wody i parz go przez około 1 godzinę.
  7. Ugotowany salceson wyjmij z wody i ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier