Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig

Kiedy uruchomisz wyobraźnię, pomysły na kanapki nigdy się nie skończą. Chociaż salceson z jajkiem może budzić mieszane uczucia, kiedy tylko pojawia się na stole, każdy chętnie po niego sięga. Jest smaczniejszy od niejednej wędliny ze sklepu.

Doskonały jako przekąska i zamiast wędliny na kanapkęDoskonały jako przekąska i zamiast wędliny na kanapkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przekąski takie jak salceson z jajkiem wywodzą się z kuchni francuskiej, której popularną potrawą jest terrina – rodzaj mięsnej lub warzywnej galaretki. Jej składniki często układane są warstwowo, ale nie jest to wymagane. W środku można znaleźć gotowane lub pieczone mięso, wędlinę, warzywa, owoce lub ryby. Pole do popisu jest ogromne, a każdy kucharz dodaje coś od siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Salceson jest puszyste i bardzo aromatyczne. Pokocha je cała rodzina

Co wyróżnia ten przepis?

Tym, co odróżnia salceson z jajkiem od klasycznej francuskiej terriny czy znanych w Polsce galaretek wieprzowych, jest kremowa masa o wyrazistym smaku. Do jej przygotowania potrzebujesz nie tylko galaretki i dobrego bulionu warzywnego, ale także słoiczka z sosem tatarskim. Tak sos możesz przygotować samodzielnie lub sięgnąć po ulubiony produkt ze sklepu.

Jak zrobić salceson z jajkiem?

Do salcesonu z jajkiem możesz wrzucić także inne warzywa, które lubisz, na przykład marynowaną paprykę, pieczarki lub ogórki. Im więcej składników, tym bardziej kolorowa i pożywna przekąska.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 200 g szynki,
  • 1 słoik z marchewką i groszkiem konserwowym (ok. 460 g po odsączeniu),
  • pół litra bulionu,
  • 1 opakowanie żelatyny (20 g),
  • 1 słoik sosu tatarskiego (ok. 330 ml),
  • 1 łyżka octu,
  • sól, pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz z łupinek. Możesz pozostawić w całości lub pokroić w kostkę. Pokrój w plasterki szynkę, a z marchewki i groszku odlej zalewę.
  2. Wszystko razem wymieszaj w dużej misce, a następnie przełóż do podłużnej silikonowej foremki.
  3. W garnku z gorącą bulionem (nie może się gotować) rozmieszaj żelatynę, dopraw odrobiną octu, solą i pieprzem. Gdy żelatyna ostygnie, wymieszaj ją z sosem tatarskim.
  4. Tak przygotowaną masą zalej składniki w foremce. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy stężeje, z łatwością pokroisz w estetyczne plastry.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje