Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Kiedy uruchomisz wyobraźnię, pomysły na kanapki nigdy się nie skończą. Chociaż salceson z jajkiem może budzić mieszane uczucia, kiedy tylko pojawia się na stole, każdy chętnie po niego sięga. Jest smaczniejszy od niejednej wędliny ze sklepu.
Przekąski takie jak salceson z jajkiem wywodzą się z kuchni francuskiej, której popularną potrawą jest terrina – rodzaj mięsnej lub warzywnej galaretki. Jej składniki często układane są warstwowo, ale nie jest to wymagane. W środku można znaleźć gotowane lub pieczone mięso, wędlinę, warzywa, owoce lub ryby. Pole do popisu jest ogromne, a każdy kucharz dodaje coś od siebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Salceson jest puszyste i bardzo aromatyczne. Pokocha je cała rodzina
Co wyróżnia ten przepis?
Tym, co odróżnia salceson z jajkiem od klasycznej francuskiej terriny czy znanych w Polsce galaretek wieprzowych, jest kremowa masa o wyrazistym smaku. Do jej przygotowania potrzebujesz nie tylko galaretki i dobrego bulionu warzywnego, ale także słoiczka z sosem tatarskim. Tak sos możesz przygotować samodzielnie lub sięgnąć po ulubiony produkt ze sklepu.
Jak zrobić salceson z jajkiem?
Do salcesonu z jajkiem możesz wrzucić także inne warzywa, które lubisz, na przykład marynowaną paprykę, pieczarki lub ogórki. Im więcej składników, tym bardziej kolorowa i pożywna przekąska.
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 200 g szynki,
- 1 słoik z marchewką i groszkiem konserwowym (ok. 460 g po odsączeniu),
- pół litra bulionu,
- 1 opakowanie żelatyny (20 g),
- 1 słoik sosu tatarskiego (ok. 330 ml),
- 1 łyżka octu,
- sól, pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz z łupinek. Możesz pozostawić w całości lub pokroić w kostkę. Pokrój w plasterki szynkę, a z marchewki i groszku odlej zalewę.
- Wszystko razem wymieszaj w dużej misce, a następnie przełóż do podłużnej silikonowej foremki.
- W garnku z gorącą bulionem (nie może się gotować) rozmieszaj żelatynę, dopraw odrobiną octu, solą i pieprzem. Gdy żelatyna ostygnie, wymieszaj ją z sosem tatarskim.
- Tak przygotowaną masą zalej składniki w foremce. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy stężeje, z łatwością pokroisz w estetyczne plastry.