Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Chrupiąca panierka, soczyste mięso i ugotowane jajko w środku, czyli tzw. jajko po szkocku, to konkretna propozycja na domowy obiad, który znika szybciej, niż zdążysz postawić talerz na stole.
To danie jest sycące, aromatyczne, z charakterem. Choć nazwa brzmi zagranicznie, robi się je z prostych składników, które znajdziesz w niemal każdej kuchni. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawiona masa mięsna i odpowiednie smażenie na złoty kolor.
Jajka po szkocku wywodzą się z Wielkiej Brytanii i tam podawane są na zimno z dodatkiem musztardy. Moja rodzina uwielbia je jednak na ciepło w towarzystwie surówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Jajka po szkocku to klasyka w nowoczesnym wydaniu
Nie trzeba wyjeżdżać do Szkocji, żeby poczuć ich smak. Jajka po szkocku robi się dość szybko. To świetna alternatywa dla klasycznych mielonych, bo jest bardziej efektowna, a równie łatwa do przygotowania. W przepisie jest mięso wieprzowe, ale możesz użyć mieszanki z wołowiną. Sama wołowina lub drób jest odradzana, bo może się rozpaść podczas smażenia. Po prostu takie mięso jest zbyt chude.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 5 jajek na twardo,
- 1 surowe jajko do mięsa i 1 jajko do panierowania,
- 1 cebula,
- 1 łyżka bułki tartej do mięsa (i więcej do panierowania),
- sól i pieprz do smaku,
- suszony majeranek,
- odrobina musztardy,
- mąka,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Pamiętaj, żeby gotować je około 8-10 minut i liczyć czas od zagotowania wody. Chyba że interesuje cię półpłynny środek, to skróć czas do 5-6 minut.
- Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Możesz zrobić to klasycznie nożem albo ułatwić sobie pracę i wykorzystać szatkownicę do warzyw bądź malakser.
- W misce wymieszaj mięso mielone z surowym jajkiem, bułką tartą, cebulą i musztardą. Dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj wszystko tak, by masa dostała jak najwięcej powietrza.
- Każde ugotowane jajko oblep masą mięsną, formując kulkę lub owal. Jeśli mięso za bardzo klei ci się do rąk, po prostu zwilż je wodą.
- Obtocz je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Smaż w głębokim oleju na średnim ogniu, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
- Odsącz jajka na ręczniku papierowym.
Jajka po szkocku najlepiej smakują na ciepło, ale świetnie sprawdzą się też na zimno, np. jako przekąska na imprezę.