WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste

Na mielone nigdy chętnych nie brakuje, a po tych komplementy długo nie milkną. To zasługa jednego prostego i smacznego dodatku, który wspaniale podkręca smak i dodaje soczystości.

Pyszne kotlety mielonePyszne kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety mielone to jeden z tych obiadów, który nierozerwalnie kojarzy się z domową kuchnią. Nie oznacza to jednak, że przepis otoczony jest aurą nietykalności, bo powstaje wiele wariantów i udoskonaleń kultowych kotletów. Niektórzy robią je z mieszanki różnych mięs, inni ścierają do środka marchewkę albo dorzucają poszatkowane pieczarki. Moim odkryciem są jednak kotlety mielone z dodatkiem kiszonego ogórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym

Kotlety i ogórek często pojawiają się razem na talerzu, ale jako dwie osobne pozycje. W tym przypadku ogórki ściera się na wiórki i dorzuca do mięsnej masy przed smażeniem. Może to na początku brzmieć dość ekscentrycznie, ale to zdecydowanie sprawdzony i świetny sposób na to, by podkręcić smak dania.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności © Adobe Stock | robert6666

Ogórki kiszone wprowadzą lekko kwaśną nutę, która świetnie zrównoważy dość ciężkie mięso. Na dodatek same w sobie są wilgotne, więc połączone z mięsem oddają całą wodę do kotletów. Dzięki temu mięsne kulki są soczyste jak nigdy.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  3. W dużej misce umieść mielone mięso. Dodaj do niego przygotowaną cebulę, odciśnięte starte ogórki oraz posiekaną pietruszkę.
  4. Wbij jajko, dodaj sól, pieprz oraz oregano i wymieszaj.
  5. Całość bardzo dokładnie wyrób rękoma. Masa powinna być jednolita, lepka i dobrze połączona. Jeśli jest za rzadka, możesz zagęścić ją odrobiną bułki tartej.
  6. Z przygotowanej masy formuj niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki.
  7. Kotlety obtaczaj w bułce tartej.
  8. Na dużej patelni rozgrzej olej. Tłuszczu powinno być tyle, aby dno patelni było lekko pokryte.
  9. Smaż kotlety z obu stron na złocisty kolor, aż będą zarumienione.

Gotowe mielone podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kremowym purée i buraczkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek