Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Na mielone nigdy chętnych nie brakuje, a po tych komplementy długo nie milkną. To zasługa jednego prostego i smacznego dodatku, który wspaniale podkręca smak i dodaje soczystości.
Kotlety mielone to jeden z tych obiadów, który nierozerwalnie kojarzy się z domową kuchnią. Nie oznacza to jednak, że przepis otoczony jest aurą nietykalności, bo powstaje wiele wariantów i udoskonaleń kultowych kotletów. Niektórzy robią je z mieszanki różnych mięs, inni ścierają do środka marchewkę albo dorzucają poszatkowane pieczarki. Moim odkryciem są jednak kotlety mielone z dodatkiem kiszonego ogórka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym
Kotlety i ogórek często pojawiają się razem na talerzu, ale jako dwie osobne pozycje. W tym przypadku ogórki ściera się na wiórki i dorzuca do mięsnej masy przed smażeniem. Może to na początku brzmieć dość ekscentrycznie, ale to zdecydowanie sprawdzony i świetny sposób na to, by podkręcić smak dania.
Ogórki kiszone wprowadzą lekko kwaśną nutę, która świetnie zrównoważy dość ciężkie mięso. Na dodatek same w sobie są wilgotne, więc połączone z mięsem oddają całą wodę do kotletów. Dzięki temu mięsne kulki są soczyste jak nigdy.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z łopatki,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 1 czerwona cebula,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- W dużej misce umieść mielone mięso. Dodaj do niego przygotowaną cebulę, odciśnięte starte ogórki oraz posiekaną pietruszkę.
- Wbij jajko, dodaj sól, pieprz oraz oregano i wymieszaj.
- Całość bardzo dokładnie wyrób rękoma. Masa powinna być jednolita, lepka i dobrze połączona. Jeśli jest za rzadka, możesz zagęścić ją odrobiną bułki tartej.
- Z przygotowanej masy formuj niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki.
- Kotlety obtaczaj w bułce tartej.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Tłuszczu powinno być tyle, aby dno patelni było lekko pokryte.
- Smaż kotlety z obu stron na złocisty kolor, aż będą zarumienione.
Gotowe mielone podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kremowym purée i buraczkami. Smacznego!