Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki

Przepis na ciasteczka szarlotkowe znalazłam kiedyś u Tomasza Strzelczyka i teraz robię je z pamięci. Wystarczy utrzeć mikserem kilka prostych składników i już można wstawiać je do piekarnika. Zapach jabłek i cynamonu unosi się po całym domu.

Często wracam do tych ciasteczek z przepisu Tomasza StrzelczykaCzęsto wracam do tych ciasteczek z przepisu Tomasza Strzelczyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Tomasz Strzelczyk twierdzi, że nie ma lepszego połączenia od jabłek z cynamonem. Trzeba przyznać, że coś jest na rzeczy. I wcale nie musisz od razu zabierać się za wypiekanie szarlotki, żeby móc rozkoszować się jednym z najpiękniejszych smaków jesieni. Możesz zrobić ciasteczka, które przygotujesz w niecałe 10 minut, a po kolejnych 20 minut będą już gotowe w sam raz do popołudniowej kawy lub rozgrzewającej herbaty.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Ciasteczka szarlotkowe od Tomasza Strzelczyka

Ciasteczka możesz uformować mniejsze lub większe, ale pamiętaj, żeby wcześniej dobrze zwilżyć dłonie, inaczej ciasto może nie chcieć się odkleić od twoich rąk. Układaj je na blasze w odstępach – podczas pieczenia ładnie wyrastają.

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 80 g cukru drobnego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 duże jabłko.

Sposób przygotowania:

  1. Masło przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon. Utrzyj mikserem do konsystencji kremu.
  2. Dodaj jajko i ubij na gładką masę. Wrzuć także szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Następnie wsyp mąkę, wymieszaj mikserem, a później łyżką.
  4. Jabłko zetrzyj na tartce o grubych oczkach bezpośrednio do ciasta, dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Zwilż dłonie i uformuj zgrabne ciasteczka. Układaj je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo