Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Przepis na ciasteczka szarlotkowe znalazłam kiedyś u Tomasza Strzelczyka i teraz robię je z pamięci. Wystarczy utrzeć mikserem kilka prostych składników i już można wstawiać je do piekarnika. Zapach jabłek i cynamonu unosi się po całym domu.
Tomasz Strzelczyk twierdzi, że nie ma lepszego połączenia od jabłek z cynamonem. Trzeba przyznać, że coś jest na rzeczy. I wcale nie musisz od razu zabierać się za wypiekanie szarlotki, żeby móc rozkoszować się jednym z najpiękniejszych smaków jesieni. Możesz zrobić ciasteczka, które przygotujesz w niecałe 10 minut, a po kolejnych 20 minut będą już gotowe w sam raz do popołudniowej kawy lub rozgrzewającej herbaty.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Ciasteczka szarlotkowe od Tomasza Strzelczyka
Ciasteczka możesz uformować mniejsze lub większe, ale pamiętaj, żeby wcześniej dobrze zwilżyć dłonie, inaczej ciasto może nie chcieć się odkleić od twoich rąk. Układaj je na blasze w odstępach – podczas pieczenia ładnie wyrastają.
Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 80 g cukru drobnego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 170 g mąki pszennej,
- 1 duże jabłko.
Sposób przygotowania:
- Masło przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon. Utrzyj mikserem do konsystencji kremu.
- Dodaj jajko i ubij na gładką masę. Wrzuć także szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Następnie wsyp mąkę, wymieszaj mikserem, a później łyżką.
- Jabłko zetrzyj na tartce o grubych oczkach bezpośrednio do ciasta, dokładnie wymieszaj łyżką.
- Zwilż dłonie i uformuj zgrabne ciasteczka. Układaj je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.