Już w sklepie sprawdzisz, czy owoce były pryskane chemią. Wystarczy rzut oka

Czy te owoce powstały z "pomocą" mieszanki niezdrowych substancji chemicznych? Gdyby tylko na to pytanie mógł odpowiedzieć każdy sprzedawca w supermarkecie. Jednak życie nie jest takie proste i właśnie dlatego warto uzbroić się w podstawową wiedzę z dziedziny świadomości żywieniowej. Dzięki temu artykułowi nauczysz się odróżniać owoce pryskane chemią od tych, które wyrosły w ekologicznych warunkach.

ObrazekJak rozpoznać owoce pryskane chemią? - Pyszności; foto: Canva

Owoce kojarzą nam się z czymś niezwykle zdrowym; produktem, o którego regularne pojawianie się w jadłospisie zarówno nas samych, jak i naszych dzieci powinniśmy nieustannie dbać. To wszystko oczywista prawda, ale warto wziąć jeszcze pod uwagę miejsce pochodzenia kupowanych owoców. Te z nich bowiem, które zawierają pestycydy i innego rodzaju toksyczną chemię, mogą nam bardziej zaszkodzić, niż pomóc.

Obrazek
Nie wszystkie owoce pochodzą z ekologicznych upraw - Pyszności; foto: Canva

Niestety, przykładów owoców, do których wyprodukowania użyto zdecydowanie za dużo składowych tablicy Mendelejewa, nie brakuje. Nie tak dawno temu pisaliśmy o niechlubnej liście "Dirty Dozen", czyli dwunastu najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw, którą od lat tworzy organizacja Environmental Working Group. Dzisiaj chcemy podejść do tego tematu w bardziej praktyczny sposób i doradzić ci, jak za pomocą prostego triku poznasz, czy owoce były pryskane chemią.

Owoce z tajemniczym kodem

Jeśli jesteś tym członkiem rodziny, na którego barkach spoczywa robienie zakupów spożywczych, to na pewno zauważyłeś już, że na owocach często widnieją naklejki z enigmatycznym ciągiem cyfr. Jeśli do tej pory uważałeś, że jest to jedynie kod potrzebny kasjerowi, to musimy wyprowadzić cię z błędu. Zawarte na naklejce znaki informują świadomych konsumentów o tym, skąd pochodzą i jak powstały owoce.

Obrazek
Owoce z takim kodem mogą zawierać pestycydy - Pyszności; foto: Canva

Istnieją dwa podstawowe rodzaje kodów, którymi oznaczone są owoce: pięciocyfrowe i czterocyfrowe. W przypadku tych pierwszych należy zwrócić uwagę na cyfrę, która znajduje się na początku. Cyfra 9 oznacza, że owoce pochodzą z ekologicznych upraw, na których nie stosuje się pestycydów. Cyfra 8 świadczy natomiast o tym, że produkt przyjechał do sklepu prosto z upraw GMO.

Czterocyfrowe kody stosowane są natomiast do tzw. żywności konwencjonalnej, czyli takiej, która produkowana jest na wielką skalę i z użyciem zarówno chemii, jak i metod typowych dla żywności modyfikowanej genetycznie. Pierwsza cyfra - 4 lub 3 - świadczy o tym, że owoce wyrosły na sztucznych nawozach. Do tych produktów przyda ci się jeszcze wiedza z innego naszego artykułu. Znajdziesz ją tutaj. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej