Już w sklepie sprawdzisz, czy owoce były pryskane chemią. Wystarczy rzut oka

Czy te owoce powstały z "pomocą" mieszanki niezdrowych substancji chemicznych? Gdyby tylko na to pytanie mógł odpowiedzieć każdy sprzedawca w supermarkecie. Jednak życie nie jest takie proste i właśnie dlatego warto uzbroić się w podstawową wiedzę z dziedziny świadomości żywieniowej. Dzięki temu artykułowi nauczysz się odróżniać owoce pryskane chemią od tych, które wyrosły w ekologicznych warunkach.

ObrazekJak rozpoznać owoce pryskane chemią? - Pyszności; foto: Canva

Owoce kojarzą nam się z czymś niezwykle zdrowym; produktem, o którego regularne pojawianie się w jadłospisie zarówno nas samych, jak i naszych dzieci powinniśmy nieustannie dbać. To wszystko oczywista prawda, ale warto wziąć jeszcze pod uwagę miejsce pochodzenia kupowanych owoców. Te z nich bowiem, które zawierają pestycydy i innego rodzaju toksyczną chemię, mogą nam bardziej zaszkodzić, niż pomóc.

Obrazek
Nie wszystkie owoce pochodzą z ekologicznych upraw - Pyszności; foto: Canva

Niestety, przykładów owoców, do których wyprodukowania użyto zdecydowanie za dużo składowych tablicy Mendelejewa, nie brakuje. Nie tak dawno temu pisaliśmy o niechlubnej liście "Dirty Dozen", czyli dwunastu najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw, którą od lat tworzy organizacja Environmental Working Group. Dzisiaj chcemy podejść do tego tematu w bardziej praktyczny sposób i doradzić ci, jak za pomocą prostego triku poznasz, czy owoce były pryskane chemią.

Owoce z tajemniczym kodem

Jeśli jesteś tym członkiem rodziny, na którego barkach spoczywa robienie zakupów spożywczych, to na pewno zauważyłeś już, że na owocach często widnieją naklejki z enigmatycznym ciągiem cyfr. Jeśli do tej pory uważałeś, że jest to jedynie kod potrzebny kasjerowi, to musimy wyprowadzić cię z błędu. Zawarte na naklejce znaki informują świadomych konsumentów o tym, skąd pochodzą i jak powstały owoce.

Obrazek
Owoce z takim kodem mogą zawierać pestycydy - Pyszności; foto: Canva

Istnieją dwa podstawowe rodzaje kodów, którymi oznaczone są owoce: pięciocyfrowe i czterocyfrowe. W przypadku tych pierwszych należy zwrócić uwagę na cyfrę, która znajduje się na początku. Cyfra 9 oznacza, że owoce pochodzą z ekologicznych upraw, na których nie stosuje się pestycydów. Cyfra 8 świadczy natomiast o tym, że produkt przyjechał do sklepu prosto z upraw GMO.

Czterocyfrowe kody stosowane są natomiast do tzw. żywności konwencjonalnej, czyli takiej, która produkowana jest na wielką skalę i z użyciem zarówno chemii, jak i metod typowych dla żywności modyfikowanej genetycznie. Pierwsza cyfra - 4 lub 3 - świadczy o tym, że owoce wyrosły na sztucznych nawozach. Do tych produktów przyda ci się jeszcze wiedza z innego naszego artykułu. Znajdziesz ją tutaj. 

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu