Już w sklepie sprawdzisz, czy owoce były pryskane chemią. Wystarczy rzut oka

Czy te owoce powstały z "pomocą" mieszanki niezdrowych substancji chemicznych? Gdyby tylko na to pytanie mógł odpowiedzieć każdy sprzedawca w supermarkecie. Jednak życie nie jest takie proste i właśnie dlatego warto uzbroić się w podstawową wiedzę z dziedziny świadomości żywieniowej. Dzięki temu artykułowi nauczysz się odróżniać owoce pryskane chemią od tych, które wyrosły w ekologicznych warunkach.

ObrazekJak rozpoznać owoce pryskane chemią? - Pyszności; foto: Canva

Owoce kojarzą nam się z czymś niezwykle zdrowym; produktem, o którego regularne pojawianie się w jadłospisie zarówno nas samych, jak i naszych dzieci powinniśmy nieustannie dbać. To wszystko oczywista prawda, ale warto wziąć jeszcze pod uwagę miejsce pochodzenia kupowanych owoców. Te z nich bowiem, które zawierają pestycydy i innego rodzaju toksyczną chemię, mogą nam bardziej zaszkodzić, niż pomóc.

Obrazek
Nie wszystkie owoce pochodzą z ekologicznych upraw - Pyszności; foto: Canva

Niestety, przykładów owoców, do których wyprodukowania użyto zdecydowanie za dużo składowych tablicy Mendelejewa, nie brakuje. Nie tak dawno temu pisaliśmy o niechlubnej liście "Dirty Dozen", czyli dwunastu najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw, którą od lat tworzy organizacja Environmental Working Group. Dzisiaj chcemy podejść do tego tematu w bardziej praktyczny sposób i doradzić ci, jak za pomocą prostego triku poznasz, czy owoce były pryskane chemią.

Owoce z tajemniczym kodem

Jeśli jesteś tym członkiem rodziny, na którego barkach spoczywa robienie zakupów spożywczych, to na pewno zauważyłeś już, że na owocach często widnieją naklejki z enigmatycznym ciągiem cyfr. Jeśli do tej pory uważałeś, że jest to jedynie kod potrzebny kasjerowi, to musimy wyprowadzić cię z błędu. Zawarte na naklejce znaki informują świadomych konsumentów o tym, skąd pochodzą i jak powstały owoce.

Obrazek
Owoce z takim kodem mogą zawierać pestycydy - Pyszności; foto: Canva

Istnieją dwa podstawowe rodzaje kodów, którymi oznaczone są owoce: pięciocyfrowe i czterocyfrowe. W przypadku tych pierwszych należy zwrócić uwagę na cyfrę, która znajduje się na początku. Cyfra 9 oznacza, że owoce pochodzą z ekologicznych upraw, na których nie stosuje się pestycydów. Cyfra 8 świadczy natomiast o tym, że produkt przyjechał do sklepu prosto z upraw GMO.

Czterocyfrowe kody stosowane są natomiast do tzw. żywności konwencjonalnej, czyli takiej, która produkowana jest na wielką skalę i z użyciem zarówno chemii, jak i metod typowych dla żywności modyfikowanej genetycznie. Pierwsza cyfra - 4 lub 3 - świadczy o tym, że owoce wyrosły na sztucznych nawozach. Do tych produktów przyda ci się jeszcze wiedza z innego naszego artykułu. Znajdziesz ją tutaj. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟