Już w sklepie sprawdzisz, czy owoce były pryskane chemią. Wystarczy rzut oka
02.06.2023 08:45, aktual.: 02.06.2023 09:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy te owoce powstały z "pomocą" mieszanki niezdrowych substancji chemicznych? Gdyby tylko na to pytanie mógł odpowiedzieć każdy sprzedawca w supermarkecie. Jednak życie nie jest takie proste i właśnie dlatego warto uzbroić się w podstawową wiedzę z dziedziny świadomości żywieniowej. Dzięki temu artykułowi nauczysz się odróżniać owoce pryskane chemią od tych, które wyrosły w ekologicznych warunkach.
Owoce kojarzą nam się z czymś niezwykle zdrowym; produktem, o którego regularne pojawianie się w jadłospisie zarówno nas samych, jak i naszych dzieci powinniśmy nieustannie dbać. To wszystko oczywista prawda, ale warto wziąć jeszcze pod uwagę miejsce pochodzenia kupowanych owoców. Te z nich bowiem, które zawierają pestycydy i innego rodzaju toksyczną chemię, mogą nam bardziej zaszkodzić, niż pomóc.
Niestety, przykładów owoców, do których wyprodukowania użyto zdecydowanie za dużo składowych tablicy Mendelejewa, nie brakuje. Nie tak dawno temu pisaliśmy o niechlubnej liście "Dirty Dozen", czyli dwunastu najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw, którą od lat tworzy organizacja Environmental Working Group. Dzisiaj chcemy podejść do tego tematu w bardziej praktyczny sposób i doradzić ci, jak za pomocą prostego triku poznasz, czy owoce były pryskane chemią.
Owoce z tajemniczym kodem
Jeśli jesteś tym członkiem rodziny, na którego barkach spoczywa robienie zakupów spożywczych, to na pewno zauważyłeś już, że na owocach często widnieją naklejki z enigmatycznym ciągiem cyfr. Jeśli do tej pory uważałeś, że jest to jedynie kod potrzebny kasjerowi, to musimy wyprowadzić cię z błędu. Zawarte na naklejce znaki informują świadomych konsumentów o tym, skąd pochodzą i jak powstały owoce.
Istnieją dwa podstawowe rodzaje kodów, którymi oznaczone są owoce: pięciocyfrowe i czterocyfrowe. W przypadku tych pierwszych należy zwrócić uwagę na cyfrę, która znajduje się na początku. Cyfra 9 oznacza, że owoce pochodzą z ekologicznych upraw, na których nie stosuje się pestycydów. Cyfra 8 świadczy natomiast o tym, że produkt przyjechał do sklepu prosto z upraw GMO.
Czterocyfrowe kody stosowane są natomiast do tzw. żywności konwencjonalnej, czyli takiej, która produkowana jest na wielką skalę i z użyciem zarówno chemii, jak i metod typowych dla żywności modyfikowanej genetycznie. Pierwsza cyfra - 4 lub 3 - świadczy o tym, że owoce wyrosły na sztucznych nawozach. Do tych produktów przyda ci się jeszcze wiedza z innego naszego artykułu. Znajdziesz ją tutaj.