Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło
Sezon na jagody, chociaż piękny, to trwa bardzo krótko. Nie oznacza to jednak końca drożdżowych wypieków z owocami. Słodkie malinianki nie tylko godnie zastąpią jagodzianki, ale również rozkochają w sobie tych, którzy na widok jagód kręcili nosem.
31.07.2024 06:33
Drożdżówki z malinami i kruszonką to przepis na słodki deser, któremu nie można się oprzeć. Słodkie, miękkie ciasto świetnie przełamują pyszne maliny. Idealne na drugie śniadanie, pyszny podwieczorek czy do zapakowania w drogę na wakacyjny wyjazd.
Niezawodny przepis na ciasto drożdżowe
Podstawą idealnych drożdżówek jest oczywiście ciasto. Wiele osób obawia się przygotowywania ciasta drożdżowego, jednak przy odpowiednim przepisie nie ma powodów do obaw. W maliniance stawiamy na podstawę: mąkę, cukier, masło, żółtka oraz drożdże. Dzięki używaniu drożdży suszonych nie trzeba czekać na wyrośnięcie rozczynu.
Malinianki - drożdżowe bułki z malinami
Jeśli zatęskniłeś już za jagodziankami, czas zabrać się za ten przepis. Nazwa pochodzi od głównego składnika nadzienia – soczystych malin. To najlepszy letni wypiek, który pokocha każdy, bez względu na wiek. Pieczone malinianki wypełniają dom cudownym, słodkim aromatem, od którego od razu zaczyna burczeć w brzuchu.
Przed dodaniem malin do ciasta, oprósz je dokładnie mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej zwarte i nie będzie wypływało podczas pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki: (12 drożdżówek):
- 650 g mąki pszennej typ 650,
- 120 g cukru,
- 11 g suchych drożdży,
- 8 żółtek,
- 160 g masła,
- 180 ml mleka.
Nadzienie:
- 700 g malin,
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Kruszonka:
- 100 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Masło dodaj do mleka i rozpuść. Maliny obtocz w skrobi ziemniaczanej i odłóż na później.
Krok 2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj suszone drożdże, cukier, sól oraz żółtka i wymieszaj. Dolej nieco przestudzone mleko z masłem i wyrób ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 3. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wrzuć masło, dodaj cukier oraz mąkę i zagnieć kruszonkę.
Krok 4. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze bułeczki. Każdą z nich rozwałkuj i ułóż na miseczce. Wyłóż porcję malin i zawiń bułeczkę. Trik z miseczką sprawi, że bułeczki drożdżowe łatwiej będzie nadziać dużą ilością owoców.
Krok 5. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz przez 18 minut w 200 st. Celsjusza.
Krok 6. Po wystudzeniu udekoruj malinianki cukrem pudrem. Smacznego!