Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Sezon na jagody, chociaż piękny, to trwa bardzo krótko. Nie oznacza to jednak końca drożdżowych wypieków z owocami. Słodkie malinianki nie tylko godnie zastąpią jagodzianki, ale również rozkochają w sobie tych, którzy na widok jagód kręcili nosem.

MaliniankiMalinianki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Drożdżówki z malinami i kruszonką to przepis na słodki deser, któremu nie można się oprzeć. Słodkie, miękkie ciasto świetnie przełamują pyszne maliny. Idealne na drugie śniadanie, pyszny podwieczorek czy do zapakowania w drogę na wakacyjny wyjazd.

Niezawodny przepis na ciasto drożdżowe

Podstawą idealnych drożdżówek jest oczywiście ciasto. Wiele osób obawia się przygotowywania ciasta drożdżowego, jednak przy odpowiednim przepisie nie ma powodów do obaw. W maliniance stawiamy na podstawę: mąkę, cukier, masło, żółtka oraz drożdże. Dzięki używaniu drożdży suszonych nie trzeba czekać na wyrośnięcie rozczynu.

Malinianki - drożdżowe bułki z malinami

Jeśli zatęskniłeś już za jagodziankami, czas zabrać się za ten przepis. Nazwa pochodzi od głównego składnika nadzienia – soczystych malin. To najlepszy letni wypiek, który pokocha każdy, bez względu na wiek. Pieczone malinianki wypełniają dom cudownym, słodkim aromatem, od którego od razu zaczyna burczeć w brzuchu.

Malinianki
Malinianki © Pyszności

Przed dodaniem malin do ciasta, oprósz je dokładnie mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej zwarte i nie będzie wypływało podczas pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Składniki: (12 drożdżówek):

  • 650 g mąki pszennej typ 650,
  • 120 g cukru,
  • 11 g suchych drożdży,
  • 8 żółtek,
  • 160 g masła, 
  • 180 ml mleka. 

Nadzienie: 

  • 700 g malin, 
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Kruszonka: 

  • 100 g masła, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Masło dodaj do mleka i rozpuść. Maliny obtocz w skrobi ziemniaczanej i odłóż na później.

Krok 2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj suszone drożdże, cukier, sól oraz żółtka i wymieszaj. Dolej nieco przestudzone mleko z masłem i wyrób ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto na malinianki
Ciasto na malinianki © Licencjodawca

Krok 3. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wrzuć masło, dodaj cukier oraz mąkę i zagnieć kruszonkę.

Kruszonka do drożdżówek
Kruszonka do drożdżówek © Licencjodawca

Krok 4. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze bułeczki. Każdą z nich rozwałkuj i ułóż na miseczce. Wyłóż porcję malin i zawiń bułeczkę. Trik z miseczką sprawi, że bułeczki drożdżowe łatwiej będzie nadziać dużą ilością owoców.

Malinianki
Malinianki © Licencjodawca

Krok 5. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz przez 18 minut w 200 st. Celsjusza.

Malinianki z kruszonką
Malinianki z kruszonką © Pyszności

Krok 6. Po wystudzeniu udekoruj malinianki cukrem pudrem. Smacznego!

Malinianki z kruszonką
Malinianki z kruszonką © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają