PrzepisSłodkościSzybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Sezon na jagody, chociaż piękny, to trwa bardzo krótko. Nie oznacza to jednak końca drożdżowych wypieków z owocami. Słodkie malinianki nie tylko godnie zastąpią jagodzianki, ale również rozkochają w sobie tych, którzy na widok jagód kręcili nosem.

Malinianki
Malinianki
Źródło zdjęć: © Pyszności

31.07.2024 06:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Drożdżówki z malinami i kruszonką to przepis na słodki deser, któremu nie można się oprzeć. Słodkie, miękkie ciasto świetnie przełamują pyszne maliny. Idealne na drugie śniadanie, pyszny podwieczorek czy do zapakowania w drogę na wakacyjny wyjazd.

Niezawodny przepis na ciasto drożdżowe

Podstawą idealnych drożdżówek jest oczywiście ciasto. Wiele osób obawia się przygotowywania ciasta drożdżowego, jednak przy odpowiednim przepisie nie ma powodów do obaw. W maliniance stawiamy na podstawę: mąkę, cukier, masło, żółtka oraz drożdże. Dzięki używaniu drożdży suszonych nie trzeba czekać na wyrośnięcie rozczynu.

Malinianki - drożdżowe bułki z malinami

Jeśli zatęskniłeś już za jagodziankami, czas zabrać się za ten przepis. Nazwa pochodzi od głównego składnika nadzienia – soczystych malin. To najlepszy letni wypiek, który pokocha każdy, bez względu na wiek. Pieczone malinianki wypełniają dom cudownym, słodkim aromatem, od którego od razu zaczyna burczeć w brzuchu.

Malinianki
Malinianki© Pyszności

Przed dodaniem malin do ciasta, oprósz je dokładnie mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej zwarte i nie będzie wypływało podczas pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki: (12 drożdżówek):

  • 650 g mąki pszennej typ 650,
  • 120 g cukru,
  • 11 g suchych drożdży,
  • 8 żółtek,
  • 160 g masła, 
  • 180 ml mleka. 

Nadzienie: 

  • 700 g malin, 
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Kruszonka: 

  • 100 g masła, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Masło dodaj do mleka i rozpuść. Maliny obtocz w skrobi ziemniaczanej i odłóż na później.

Krok 2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj suszone drożdże, cukier, sól oraz żółtka i wymieszaj. Dolej nieco przestudzone mleko z masłem i wyrób ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto na malinianki
Ciasto na malinianki© Licencjodawca

Krok 3. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wrzuć masło, dodaj cukier oraz mąkę i zagnieć kruszonkę.

Kruszonka do drożdżówek
Kruszonka do drożdżówek© Licencjodawca

Krok 4. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze bułeczki. Każdą z nich rozwałkuj i ułóż na miseczce. Wyłóż porcję malin i zawiń bułeczkę. Trik z miseczką sprawi, że bułeczki drożdżowe łatwiej będzie nadziać dużą ilością owoców.

Malinianki
Malinianki © Licencjodawca

Krok 5. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz przez 18 minut w 200 st. Celsjusza.

Malinianki z kruszonką
Malinianki z kruszonką© Pyszności

Krok 6. Po wystudzeniu udekoruj malinianki cukrem pudrem. Smacznego!

Malinianki z kruszonką
Malinianki z kruszonką© Pyszności