WideoPuszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha

Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha

Jagodzianki
Jagodzianki
Źródło zdjęć: © Pyszności

02.07.2024 17:27, aktual.: 03.07.2024 11:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jagodziankowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. Ceny prostych drożdżówek z leśnymi owocami potrafią nieprzyjemnie zaskoczyć. Podczas wizyty w cukierni szybko przeliczyłam, ile musiałabym wydawać na te słodkości dla całej rodziny i postanowiłam: upiekę je samodzielnie w domu. Była to świetna decyzja, bo wyszły idealnie puszyste, rumiane na zewnątrz i skrywające w środku tyle jagód, ile lubię.

Zamiast kruszonki postawiłam na słodki lukier, który świetnie komponuje się z miękkim ciastem i delikatnie cierpkim wnętrzem. Biją na głowę te ze sklepu, a przepis jest naprawdę prosty. Jeśli nie uda ci się kupić jagód, możesz sięgnąć również po borówki. Dodaj wtedy nieco mniej cukru, bo z natury są słodsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze jagodzianki

Wypełnione jagodami miękkie ciasto z lukrem błyskawicznie znika z talerzy. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa. Kiedy tylko zaczyna się sezon na jagody, wszyscy w moim domu chodzą z fioletowymi językami.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 100 g masła - roztopionego,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 1 jajko,
  • mleko do posmarowania,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1.: Do miski wsypuje mąkę pszenną, cukier, suszone drożdże, jajko i ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto przy pomocy końcówki z hakiem i wlewam roztopione masło. Masę przekładam na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto.

Ciasto na jagodzianki
Ciasto na jagodzianki© Pyszności

Krok 2. Przekładam ciasto do miski, przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Krok 3. Wyrośnięte ciasto ugniatam w długi, gruby wałek i kroję na mniejsze części.

Ciasto dzielę na części
Ciasto dzielę na części© Pyszności

Krok 5. Jagody myję, osuszam i mieszam razem z cukrem.

Krok 6. Z kawałka ciasta formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Z dłoni formuję kubeczek i wypełniam drożdżowe ciasto przygotowanymi jagodami. Zalepiam brzegi ciasta dokładnie, aby jagody nie wypadły.

Jagodzianki
Jagodzianki© Pyszności

Krok 7. Delikatnie roluję jagodziankę na blacie, aby powstał zgrabny, bochenkowaty kształt. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przykrywam je czystą ściereczką, żeby ciasto nie wyschło

Jagodzianki
Jagodzianki© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także