Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha

Jagodziankowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. Ceny prostych drożdżówek z leśnymi owocami potrafią nieprzyjemnie zaskoczyć. Podczas wizyty w cukierni szybko przeliczyłam, ile musiałabym wydawać na te słodkości dla całej rodziny i postanowiłam: upiekę je samodzielnie w domu. Była to świetna decyzja, bo wyszły idealnie puszyste, rumiane na zewnątrz i skrywające w środku tyle jagód, ile lubię.

JagodziankiJagodzianki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Zamiast kruszonki postawiłam na słodki lukier, który świetnie komponuje się z miękkim ciastem i delikatnie cierpkim wnętrzem. Biją na głowę te ze sklepu, a przepis jest naprawdę prosty. Jeśli nie uda ci się kupić jagód, możesz sięgnąć również po borówki. Dodaj wtedy nieco mniej cukru, bo z natury są słodsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Najlepsze jagodzianki

Wypełnione jagodami miękkie ciasto z lukrem błyskawicznie znika z talerzy. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa. Kiedy tylko zaczyna się sezon na jagody, wszyscy w moim domu chodzą z fioletowymi językami.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 100 g masła - roztopionego,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 1 jajko,
  • mleko do posmarowania,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1.: Do miski wsypuje mąkę pszenną, cukier, suszone drożdże, jajko i ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto przy pomocy końcówki z hakiem i wlewam roztopione masło. Masę przekładam na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto.

Ciasto na jagodzianki
Ciasto na jagodzianki © Pyszności

Krok 2. Przekładam ciasto do miski, przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Krok 3. Wyrośnięte ciasto ugniatam w długi, gruby wałek i kroję na mniejsze części.

Ciasto dzielę na części
Ciasto dzielę na części © Pyszności

Krok 5. Jagody myję, osuszam i mieszam razem z cukrem.

Krok 6. Z kawałka ciasta formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Z dłoni formuję kubeczek i wypełniam drożdżowe ciasto przygotowanymi jagodami. Zalepiam brzegi ciasta dokładnie, aby jagody nie wypadły.

Jagodzianki
Jagodzianki © Pyszności

Krok 7. Delikatnie roluję jagodziankę na blacie, aby powstał zgrabny, bochenkowaty kształt. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przykrywam je czystą ściereczką, żeby ciasto nie wyschło

Jagodzianki
Jagodzianki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki