Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha

Jagodziankowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. Ceny prostych drożdżówek z leśnymi owocami potrafią nieprzyjemnie zaskoczyć. Podczas wizyty w cukierni szybko przeliczyłam, ile musiałabym wydawać na te słodkości dla całej rodziny i postanowiłam: upiekę je samodzielnie w domu. Była to świetna decyzja, bo wyszły idealnie puszyste, rumiane na zewnątrz i skrywające w środku tyle jagód, ile lubię.

JagodziankiJagodzianki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Zamiast kruszonki postawiłam na słodki lukier, który świetnie komponuje się z miękkim ciastem i delikatnie cierpkim wnętrzem. Biją na głowę te ze sklepu, a przepis jest naprawdę prosty. Jeśli nie uda ci się kupić jagód, możesz sięgnąć również po borówki. Dodaj wtedy nieco mniej cukru, bo z natury są słodsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Najlepsze jagodzianki

Wypełnione jagodami miękkie ciasto z lukrem błyskawicznie znika z talerzy. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa. Kiedy tylko zaczyna się sezon na jagody, wszyscy w moim domu chodzą z fioletowymi językami.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 100 g masła - roztopionego,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 1 jajko,
  • mleko do posmarowania,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1.: Do miski wsypuje mąkę pszenną, cukier, suszone drożdże, jajko i ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto przy pomocy końcówki z hakiem i wlewam roztopione masło. Masę przekładam na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto.

Ciasto na jagodzianki
Ciasto na jagodzianki © Pyszności

Krok 2. Przekładam ciasto do miski, przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Krok 3. Wyrośnięte ciasto ugniatam w długi, gruby wałek i kroję na mniejsze części.

Ciasto dzielę na części
Ciasto dzielę na części © Pyszności

Krok 5. Jagody myję, osuszam i mieszam razem z cukrem.

Krok 6. Z kawałka ciasta formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Z dłoni formuję kubeczek i wypełniam drożdżowe ciasto przygotowanymi jagodami. Zalepiam brzegi ciasta dokładnie, aby jagody nie wypadły.

Jagodzianki
Jagodzianki © Pyszności

Krok 7. Delikatnie roluję jagodziankę na blacie, aby powstał zgrabny, bochenkowaty kształt. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przykrywam je czystą ściereczką, żeby ciasto nie wyschło

Jagodzianki
Jagodzianki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥