Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha
Jagodziankowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. Ceny prostych drożdżówek z leśnymi owocami potrafią nieprzyjemnie zaskoczyć. Podczas wizyty w cukierni szybko przeliczyłam, ile musiałabym wydawać na te słodkości dla całej rodziny i postanowiłam: upiekę je samodzielnie w domu. Była to świetna decyzja, bo wyszły idealnie puszyste, rumiane na zewnątrz i skrywające w środku tyle jagód, ile lubię.
02.07.2024 | aktual.: 03.07.2024 11:50
Zamiast kruszonki postawiłam na słodki lukier, który świetnie komponuje się z miękkim ciastem i delikatnie cierpkim wnętrzem. Biją na głowę te ze sklepu, a przepis jest naprawdę prosty. Jeśli nie uda ci się kupić jagód, możesz sięgnąć również po borówki. Dodaj wtedy nieco mniej cukru, bo z natury są słodsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze jagodzianki
Wypełnione jagodami miękkie ciasto z lukrem błyskawicznie znika z talerzy. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa. Kiedy tylko zaczyna się sezon na jagody, wszyscy w moim domu chodzą z fioletowymi językami.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 80 g cukru,
- 100 g masła - roztopionego,
- 8 g suszonych drożdży,
- 1 jajko,
- mleko do posmarowania,
- lukier do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1.: Do miski wsypuje mąkę pszenną, cukier, suszone drożdże, jajko i ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto przy pomocy końcówki z hakiem i wlewam roztopione masło. Masę przekładam na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto.
Krok 2. Przekładam ciasto do miski, przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
Krok 3. Wyrośnięte ciasto ugniatam w długi, gruby wałek i kroję na mniejsze części.
Krok 5. Jagody myję, osuszam i mieszam razem z cukrem.
Krok 6. Z kawałka ciasta formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Z dłoni formuję kubeczek i wypełniam drożdżowe ciasto przygotowanymi jagodami. Zalepiam brzegi ciasta dokładnie, aby jagody nie wypadły.
Krok 7. Delikatnie roluję jagodziankę na blacie, aby powstał zgrabny, bochenkowaty kształt. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przykrywam je czystą ściereczką, żeby ciasto nie wyschło