InspiracjeChroni przed rakiem? Naukowcy przeprowadzili wnikliwe badania

Chroni przed rakiem? Naukowcy przeprowadzili wnikliwe badania

Filiżanka herbaty
Filiżanka herbaty
Źródło zdjęć: © Freepik | jannoon028

15.09.2023 16:25, aktual.: 15.09.2023 16:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy chcąc chronić się przed nowotworami, powinniśmy sięgać po... herbatę? Nowe wyniki badań naukowców zdają się nie pozostawiać wątpliwości. Dowiedz się, który rodzaj herbaty sprawdza się w tej kwestii najlepiej. To może być sposób na długie i zdrowe życie.

Mówiąc "choroba cywilizacyjna" zwykle mamy na myśli schorzenia typu cukrzyca, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że do tej grupy zaburzeń zaliczane są też niektóre nowotwory. Naukowcy przekonują, że rak również bywa powodowany czynnikami wynikającymi z rozwoju cywilizacyjnego. Co przerażające, ta straszna choroba jest już coraz częściej diagnozowana u relatywnie młodych ludzi.

Nic więc dziwnego, że ludzkość desperacko szuka sposobów na uniknięcie tego przykrego losu. Wiemy już, że niektóre potrawy i napoje mogą się przyczyniać do powstawania nowotworów. A co z produktami, które zapobiegają temu schorzeniu? Badania chińskich naukowców przekonują, że w tej kwestii warto sięgać po fermentowaną herbatę — czerwoną i czarną.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Herbata i jej odmiany

Nie ulega wątpliwości, że regularne picie herbaty sprzyja zdrowiu. Obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie i krążenie, a nawet chroni zęby przed próchnicą. W kontekście tych zalet najczęściej wymienia się herbatę zieloną, która jest najmniej przetworzonym gatunkiem tego trunku. Jak się jednak okazuje, czasem pewna "obróbka" może być korzystna. Świadczą o tym właściwości herbaty fermentowanej.

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale czarna, czerwona i zielona herbata to tak naprawdę te same liście, tylko inaczej przygotowane. Zielone są nieprzetworzone, dlatego uważa się je za najlepsze. Czarne i czerwone są wynikiem fermentacji i utleniania. Według chińskich naukowców to właśnie wtedy powstają ich niebywałe korzyści dla zdrowia.

Czarna i czerwona herbata to odmiany fermentowane
Czarna i czerwona herbata to odmiany fermentowane© canva.com

Herbata przeciw nowotworom

7 września 2023 roku, na łamach pisma "Nutrients", opublikowane zostały badania chińskich naukowców, według których czarna i czerwona herbata zmniejszają zachorowalność na niektóre nowotwory, przede wszystkim płuc, trzustki, wątroby, jelita grubego, pęcherza i języka. Co stoi za tymi nieprawdopodobnymi właściwościami?

Niektóre składniki wymienionych herbat, takie jak teofilina, spowalniają wzrost komórek rakowych. Jak odkrycia chińskich naukowców tłumaczy portal stronazdrowia.pl:

Antynowotworowe działanie czarnej i czerwonej herbaty wynika z blokowania różnych faz cyklu życia nieprawidłowej komórki, hamowaniu podziałów i powstawaniu przerzutów, a także na wywoływaniu jej zaprogramowanej śmierci (apoptozy). To zasługa związków pochodzących z fermentacji.

Wszystko wskazuje na to, że fermentowana herbata powinna stać się niezmiennym elementem menu każdego z nas. Warto jednak pamiętać, że tego napoju (a także kawy!) nie pijemy do posiłku! Dlaczego? Wyjaśnienie znajdziesz w innym naszym artykule.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także