Tych grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Zamieniają się w rakotwórcze bomby

To najprostszy i najmniej pracochłonny sposób na przedłużenia żywotności grzybów. Dzięki suszeniu możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem owoców runa leśnego przez cały rok. Teraz, u progu wysypu warto przypomnieć sobie zasady, jakimi rządzi się obróbka grzybów. Czy wiesz, jakich nie powinno się suszyć?

Jakich grzybów nie suszyć?Jakich grzybów nie suszyć?
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Suszenie jest jedną z najczęściej stosowanych metod przechowywania grzybów. Nic dziwnego - dzięki tej praktyce owoce runa leśnego zachowują swój smak i aromat. Ponadto suszenie zmniejsza ryzyko psucia się żywności, dzięki czemu wydłuża się ich czas do spożycia oraz świeżość. Co ważne, nie każdy grzyb może zostać ususzony. Sprawdź, czego się wystrzegać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jakich grzybów nie powinno się suszyć?

Suszyć można prawie wszystkie jadalne grzyby - ważne, by były jędrne i zdrowe. Prawie, bo istnieje kilka gatunków, którym suszenie po prostu nie służy. To m.in. kurki, gąski i rydze, czyli grzyby blaszkowe, kruszące się w procesie suszenia. Ponadto kanie mogą stracić smak i aromat, a kurki stać się gorzkie. Rydze natomiast zawierają dużo białka, a to w procesie suszenia ulega degradacji i uwalnia wiele toksyn.

Jednak w prawdziwą rakotwórczą bombę zamienić się mogą wilgotne grzyby. Istnieje przekonanie, że grzybów przeznaczonych do suszenia nie powinno się myć. To ze względu na to, że nadmierna wilgoć może prowadzić do pojawienia się w nich pleśni. Ta zaś, jak wiadomo, jest niebezpieczną trucizną o działaniu rakotwórczym.

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia © Pixabay

Jak prawidłowo suszyć grzyby?

Jak oczyścić grzyby przed suszeniem? Do tego najlepiej posłuży miękka szczotka, nożyk i sucha szmatka. Grzyby najpierw należy oczyścić miękką szczotką, a po tym delikatnie oskrobać je nożykiem. Następnie wystarczy przetrzeć owoce runa leśnego suchą szmatką i tak oczyszczone można pokroić na mniejsze części (małe grzyby suszymy w całości). Co ważne, nie wolno zgniatać grzybów po przygotowaniu ich do suszenia.

Grzyby najlepiej jest suszyć naturalnym sposobem, czyli na słońcu (trwa to ok. 7 dni). Inne techniki suszenia są jednak równie skuteczne: to korzystanie z piekarnika (7-12 godzin) czy specjalnej suszarki do suszenia grzybów (ok. 6 godzin). Jeśli nie posiadasz takich urządzeń, grzyby możesz ususzyć na nitce nad kuchenką czy kaloryferem, a nawet w mikrofalówce.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu