Tych grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Zamieniają się w rakotwórcze bomby

To najprostszy i najmniej pracochłonny sposób na przedłużenia żywotności grzybów. Dzięki suszeniu możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem owoców runa leśnego przez cały rok. Teraz, u progu wysypu warto przypomnieć sobie zasady, jakimi rządzi się obróbka grzybów. Czy wiesz, jakich nie powinno się suszyć?

Jakich grzybów nie suszyć?Jakich grzybów nie suszyć?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Suszenie jest jedną z najczęściej stosowanych metod przechowywania grzybów. Nic dziwnego - dzięki tej praktyce owoce runa leśnego zachowują swój smak i aromat. Ponadto suszenie zmniejsza ryzyko psucia się żywności, dzięki czemu wydłuża się ich czas do spożycia oraz świeżość. Co ważne, nie każdy grzyb może zostać ususzony. Sprawdź, czego się wystrzegać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Jakich grzybów nie powinno się suszyć?

Suszyć można prawie wszystkie jadalne grzyby - ważne, by były jędrne i zdrowe. Prawie, bo istnieje kilka gatunków, którym suszenie po prostu nie służy. To m.in. kurki, gąski i rydze, czyli grzyby blaszkowe, kruszące się w procesie suszenia. Ponadto kanie mogą stracić smak i aromat, a kurki stać się gorzkie. Rydze natomiast zawierają dużo białka, a to w procesie suszenia ulega degradacji i uwalnia wiele toksyn.

Jednak w prawdziwą rakotwórczą bombę zamienić się mogą wilgotne grzyby. Istnieje przekonanie, że grzybów przeznaczonych do suszenia nie powinno się myć. To ze względu na to, że nadmierna wilgoć może prowadzić do pojawienia się w nich pleśni. Ta zaś, jak wiadomo, jest niebezpieczną trucizną o działaniu rakotwórczym.

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia © Pixabay

Jak prawidłowo suszyć grzyby?

Jak oczyścić grzyby przed suszeniem? Do tego najlepiej posłuży miękka szczotka, nożyk i sucha szmatka. Grzyby najpierw należy oczyścić miękką szczotką, a po tym delikatnie oskrobać je nożykiem. Następnie wystarczy przetrzeć owoce runa leśnego suchą szmatką i tak oczyszczone można pokroić na mniejsze części (małe grzyby suszymy w całości). Co ważne, nie wolno zgniatać grzybów po przygotowaniu ich do suszenia.

Grzyby najlepiej jest suszyć naturalnym sposobem, czyli na słońcu (trwa to ok. 7 dni). Inne techniki suszenia są jednak równie skuteczne: to korzystanie z piekarnika (7-12 godzin) czy specjalnej suszarki do suszenia grzybów (ok. 6 godzin). Jeśli nie posiadasz takich urządzeń, grzyby możesz ususzyć na nitce nad kuchenką czy kaloryferem, a nawet w mikrofalówce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości