Marzenie grzybiarzy. Wielu Polaków w ogóle ich nie zbiera

Czasznica olbrzymia, jak sama nazwa wskazuje, jest ogromna. Ten grzyb może mieć obwód o długości 135 cm. Jednym okazem naje się cała rodzina. Oprócz tego, że jest smaczna, to jeszcze ma wiele właściwości odżywczych.

Czasznica olbrzymiaCzasznica olbrzymia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

W 1786 roku opisał ją przyrodnik August Johann Batsh, chociaż znana była już wcześniej. Nie wszystkie grzyby osiągają takie rozmiary, więc nietrudno je dostrzec. W Czechach znaleziono ponoć okaz, który ważył aż 20 kg i mierzył ponad 2 metry. Z wyglądu przypomina nieco purchawkę (należą w końcu do jednej rodziny). Czasznica olbrzymia rośnie na pastwiskach, łąkach, w parkach, zaroślach, a nawet na wysypiskach śmieci. W Polsce najbardziej powszechna jest w północnej części kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czasznica olbrzymia to marzenie grzybiarzy. Ma wiele właściwości odżywczych

Przede wszystkim na niewiele kalorii, gdyż w 90 procentach składa się z wody. Jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, który występuje pod postacią beta-glukanu. Obniża on poziom złego cholesterolu i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego w grzybie znajdziemy witaminy i minerały, na przykład witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy.

Czasznica zawiera także potas, selen, miedź, fosfor oraz jod. Dzięki niej dostarczymy sobie też nienasyconych kwasów tłuszczowych, na przykład syntetyzowany przez organizm kwas linolowy. Związek ten wspomaga odchudzanie i chroni przed miażdżycą.

W grzybie znajdziemy też kalwacynę. Substancja działa bakteriobójczo, a badania przeprowadzane na zwierzętach pokazały, że może ona zniszczyć komórki rakowe.

Jak ją wykorzystać w kuchni?

Najlepiej jeść młode owocniki, mają one białą barwę oraz nieco zbitą konsystencję. Możemy zrobić z nich na przykład sznycla. Umyj grzyb i pokrój go na plastry o grubości 2-3 cm. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż do zarumienienia.

Czasznica olbrzymia
Czasznica olbrzymia © Wikimedia Commons

Dobrym pomysłem jest także pizza. Podsmażone plasterki czasznicy posyp serem, dodaj pomidory i wstaw do piekarnika. Możemy także przygotować sos grzybowy. Podsmaż pokrojonego grzyba na maśle, po kilku minutach zacznij go dusić. Łyżkę mąki połącz z wodą i wymieszaj. Nie może być grudek. Następnie dodaj śmietanę. Miksturą zalej czasznicę i gotuj przez jakiś czas. Sos w tym czasie zgęstnieje. Na koniec dopraw.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie