Marzenie grzybiarzy. Wielu Polaków w ogóle ich nie zbiera

Czasznica olbrzymia, jak sama nazwa wskazuje, jest ogromna. Ten grzyb może mieć obwód o długości 135 cm. Jednym okazem naje się cała rodzina. Oprócz tego, że jest smaczna, to jeszcze ma wiele właściwości odżywczych.

Czasznica olbrzymiaCzasznica olbrzymia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W 1786 roku opisał ją przyrodnik August Johann Batsh, chociaż znana była już wcześniej. Nie wszystkie grzyby osiągają takie rozmiary, więc nietrudno je dostrzec. W Czechach znaleziono ponoć okaz, który ważył aż 20 kg i mierzył ponad 2 metry. Z wyglądu przypomina nieco purchawkę (należą w końcu do jednej rodziny). Czasznica olbrzymia rośnie na pastwiskach, łąkach, w parkach, zaroślach, a nawet na wysypiskach śmieci. W Polsce najbardziej powszechna jest w północnej części kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Czasznica olbrzymia to marzenie grzybiarzy. Ma wiele właściwości odżywczych

Przede wszystkim na niewiele kalorii, gdyż w 90 procentach składa się z wody. Jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, który występuje pod postacią beta-glukanu. Obniża on poziom złego cholesterolu i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego w grzybie znajdziemy witaminy i minerały, na przykład witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy.

Czasznica zawiera także potas, selen, miedź, fosfor oraz jod. Dzięki niej dostarczymy sobie też nienasyconych kwasów tłuszczowych, na przykład syntetyzowany przez organizm kwas linolowy. Związek ten wspomaga odchudzanie i chroni przed miażdżycą.

W grzybie znajdziemy też kalwacynę. Substancja działa bakteriobójczo, a badania przeprowadzane na zwierzętach pokazały, że może ona zniszczyć komórki rakowe.

Jak ją wykorzystać w kuchni?

Najlepiej jeść młode owocniki, mają one białą barwę oraz nieco zbitą konsystencję. Możemy zrobić z nich na przykład sznycla. Umyj grzyb i pokrój go na plastry o grubości 2-3 cm. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż do zarumienienia.

Czasznica olbrzymia
Czasznica olbrzymia © Wikimedia Commons

Dobrym pomysłem jest także pizza. Podsmażone plasterki czasznicy posyp serem, dodaj pomidory i wstaw do piekarnika. Możemy także przygotować sos grzybowy. Podsmaż pokrojonego grzyba na maśle, po kilku minutach zacznij go dusić. Łyżkę mąki połącz z wodą i wymieszaj. Nie może być grudek. Następnie dodaj śmietanę. Miksturą zalej czasznicę i gotuj przez jakiś czas. Sos w tym czasie zgęstnieje. Na koniec dopraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇