Marzenie grzybiarzy. Wielu Polaków w ogóle ich nie zbiera

Czasznica olbrzymia, jak sama nazwa wskazuje, jest ogromna. Ten grzyb może mieć obwód o długości 135 cm. Jednym okazem naje się cała rodzina. Oprócz tego, że jest smaczna, to jeszcze ma wiele właściwości odżywczych.

Czasznica olbrzymiaCzasznica olbrzymia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W 1786 roku opisał ją przyrodnik August Johann Batsh, chociaż znana była już wcześniej. Nie wszystkie grzyby osiągają takie rozmiary, więc nietrudno je dostrzec. W Czechach znaleziono ponoć okaz, który ważył aż 20 kg i mierzył ponad 2 metry. Z wyglądu przypomina nieco purchawkę (należą w końcu do jednej rodziny). Czasznica olbrzymia rośnie na pastwiskach, łąkach, w parkach, zaroślach, a nawet na wysypiskach śmieci. W Polsce najbardziej powszechna jest w północnej części kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Czasznica olbrzymia to marzenie grzybiarzy. Ma wiele właściwości odżywczych

Przede wszystkim na niewiele kalorii, gdyż w 90 procentach składa się z wody. Jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, który występuje pod postacią beta-glukanu. Obniża on poziom złego cholesterolu i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego w grzybie znajdziemy witaminy i minerały, na przykład witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy.

Czasznica zawiera także potas, selen, miedź, fosfor oraz jod. Dzięki niej dostarczymy sobie też nienasyconych kwasów tłuszczowych, na przykład syntetyzowany przez organizm kwas linolowy. Związek ten wspomaga odchudzanie i chroni przed miażdżycą.

W grzybie znajdziemy też kalwacynę. Substancja działa bakteriobójczo, a badania przeprowadzane na zwierzętach pokazały, że może ona zniszczyć komórki rakowe.

Jak ją wykorzystać w kuchni?

Najlepiej jeść młode owocniki, mają one białą barwę oraz nieco zbitą konsystencję. Możemy zrobić z nich na przykład sznycla. Umyj grzyb i pokrój go na plastry o grubości 2-3 cm. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż do zarumienienia.

Czasznica olbrzymia
Czasznica olbrzymia © Wikimedia Commons

Dobrym pomysłem jest także pizza. Podsmażone plasterki czasznicy posyp serem, dodaj pomidory i wstaw do piekarnika. Możemy także przygotować sos grzybowy. Podsmaż pokrojonego grzyba na maśle, po kilku minutach zacznij go dusić. Łyżkę mąki połącz z wodą i wymieszaj. Nie może być grudek. Następnie dodaj śmietanę. Miksturą zalej czasznicę i gotuj przez jakiś czas. Sos w tym czasie zgęstnieje. Na koniec dopraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości