Marzenie grzybiarzy. Wielu Polaków w ogóle ich nie zbiera

Czasznica olbrzymia, jak sama nazwa wskazuje, jest ogromna. Ten grzyb może mieć obwód o długości 135 cm. Jednym okazem naje się cała rodzina. Oprócz tego, że jest smaczna, to jeszcze ma wiele właściwości odżywczych.

Czasznica olbrzymiaCzasznica olbrzymia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W 1786 roku opisał ją przyrodnik August Johann Batsh, chociaż znana była już wcześniej. Nie wszystkie grzyby osiągają takie rozmiary, więc nietrudno je dostrzec. W Czechach znaleziono ponoć okaz, który ważył aż 20 kg i mierzył ponad 2 metry. Z wyglądu przypomina nieco purchawkę (należą w końcu do jednej rodziny). Czasznica olbrzymia rośnie na pastwiskach, łąkach, w parkach, zaroślach, a nawet na wysypiskach śmieci. W Polsce najbardziej powszechna jest w północnej części kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Czasznica olbrzymia to marzenie grzybiarzy. Ma wiele właściwości odżywczych

Przede wszystkim na niewiele kalorii, gdyż w 90 procentach składa się z wody. Jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, który występuje pod postacią beta-glukanu. Obniża on poziom złego cholesterolu i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego w grzybie znajdziemy witaminy i minerały, na przykład witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy.

Czasznica zawiera także potas, selen, miedź, fosfor oraz jod. Dzięki niej dostarczymy sobie też nienasyconych kwasów tłuszczowych, na przykład syntetyzowany przez organizm kwas linolowy. Związek ten wspomaga odchudzanie i chroni przed miażdżycą.

W grzybie znajdziemy też kalwacynę. Substancja działa bakteriobójczo, a badania przeprowadzane na zwierzętach pokazały, że może ona zniszczyć komórki rakowe.

Jak ją wykorzystać w kuchni?

Najlepiej jeść młode owocniki, mają one białą barwę oraz nieco zbitą konsystencję. Możemy zrobić z nich na przykład sznycla. Umyj grzyb i pokrój go na plastry o grubości 2-3 cm. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż do zarumienienia.

Czasznica olbrzymia
Czasznica olbrzymia © Wikimedia Commons

Dobrym pomysłem jest także pizza. Podsmażone plasterki czasznicy posyp serem, dodaj pomidory i wstaw do piekarnika. Możemy także przygotować sos grzybowy. Podsmaż pokrojonego grzyba na maśle, po kilku minutach zacznij go dusić. Łyżkę mąki połącz z wodą i wymieszaj. Nie może być grudek. Następnie dodaj śmietanę. Miksturą zalej czasznicę i gotuj przez jakiś czas. Sos w tym czasie zgęstnieje. Na koniec dopraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką