W sosie pojawiły się grudki? Wiem, jak go uratować!
Nie ma nic gorszego w kuchni niż sos z grudkami. Na szczęście wiem, co zrobić, aby szybko się ich pozbyć. I to w bardzo prosty sposób.
Praca w kuchni daje wiele satysfakcji i radości. Uwielbiam przygotowywać genialne dania dla swoich bliskich, testować nowe przepisy i tworzyć słodkie desery w zwariowanej formie.
I wszystko jest super do momentu, aż nie zaliczę kulinarnej wpadki. Początkowo w takich chwilach od razu się poddawałam i miałam zepsuty humor do końca dnia. Z czasem jednak zmieniałam swoje podejście. I nawet jeśli coś mi nie wyjdzie, staram się znaleźć jakieś rozwiązanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Jak uratować sos?
Zasada ta świetnie sprawdziła się zwłaszcza przy pracy nad domowymi sosami. Nic nie wyprowadzało mnie z równowagi skuteczniej niż fakt, że się napracowałam, wszystko jest już praktycznie gotowe, a tu na sam koniec w moim sosie pojawiły się grudki.
Po prostu katastrofa. Bo nie dość, że nie prezentują się one zbyt ładnie, to jeszcze ich jedzenie nie jest żadną przyjemnością. W końcu sos ma być gęsty, gładki i aksamitny.
Na szczęście znalazłam skuteczny trik, dzięki któremu można uratować każdy sos, nawet z dużą ilością grudek. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest robot kuchenny. Wiem, że początkowo może brzmieć to wręcz jak żart, ale uwierz mi na słowo, naprawdę warto przetestować ten patent.
Otóż przy pomocy miksera w mgnieniu oka pozbędziesz się grudek. Wystarczy, że go dobrze zmiksujesz, a będzie wyglądał i prezentował się nienagannie. Nikt nawet nie zauważy, że jeszcze przed chwilą było z nim coś nie tak.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Jeśli nie masz miksera w domu albo czeka w zmywarce na gruntowne czyszczenie, zawsze możesz użyć też blendera.
Jak uniknąć grudek w sosie?
Zanim się pożegnamy, chciałabym podzielić się z tobą jeszcze kilkoma cennymi wskazówkami, które mogą pomóc wyeliminować obecność potencjalnych grudek w twoim sosie.
Po pierwsze: zwracaj uwagę na temperaturę produktów. Nie mogą być one ani zbyt zimne, ani zbyt gorące. Po drugie: pamiętaj, aby zawsze łączyć w osobnej misce najpierw suche składniki, a dopiero potem dodawać do nich mleko, wodę lub inny płynny produkt.
Składniki zawsze mieszaj przy pomocy kuchennej trzepaczki. Dzięki niej będziesz mieć pewność, że produkty lepiej się połączą i stworzą idealną oraz jednorodną strukturę.
Domowy sos wymaga czasu i zaangażowania. Dlatego też nie łącz od razu suchych i mokrych produktów. Dodawaj je powoli, w małych dawkach. Pamiętaj również, że przygotowanie idealnie kremowego sosu wymaga intensywnego mieszania.
Teraz już wiesz, jak zrobić lub uratować domowy sos. Ta wiedza na pewno przyda się w każdej kuchni, dlatego podziel się nią ze swoimi bliskimi. Jeśli znasz inne ciekawe triki kuchenne, czekam na twoją wiadomość. Z ogromną chęcią poznam nowe metody, które być może zostaną ze mną na dłużej!