Uchodzi za najzdrowszego grzyba. Pachnie jednak wyjątkowo brzydko, co odstrasza wielu

Mówią, że nie wszystko złoto, co się świeci. Ciężko znaleźć lepszy przykład na trafność tego porzekadła, niż "czarcie jajo" - nietypowy grzyb porastający europejskie lasy, którego zalety są równie wyraźne, co wady. Lepiej zatkaj nos, bo to wyjątkowo śmierdząca sprawa.

Czarcie jajo - cóż to takiego?Czarcie jajo - cóż to takiego?
Źródło zdjęć: © Canva.com

Sromotnik smrodliwy (cóż za adekwatna nazwa), bo o nim dzisiaj będzie mowa, to grzyb o wielu imionach. Nazywa się go sromotnikiem wstydliwym, bezwstydnym (lekki brak konsekwencji, prawda?), czarcim jajem, śmierdziuchem lub jajami wiedźmy. Ci z kolei, którzy mają tendencję do zdrobnień, czasem mówią o nim per "sromotnik", czego szczerze odradzamy. To może wprowadzić w fatalny w konsekwencjach błąd.

W przeciwieństwie do muchomora sromotnikowego, śmiertelnie trującego grzyba, czarcie jajo jest "warunkowo jadalne". Co to oznacza? To, że sromotnika wstydliwego zbiera się jeszcze w momencie, w którym jest on młodym owocnikiem. Kiedy natomiast spotkasz w lesie jego dojrzałą formę, lepiej bierz nogi za pas, albo chociaż zatkaj nos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Czarcie jajo - jak je rozpoznać?

Młode owocniki sromotników wstydliwych charakteryzują się białym kolorem i wyglądem kurzego jajka. Zwykle nie przekraczają 6 centymetrów wysokości, a ich dół bywa skryty w ziemi. To właśnie na takie okazy polują grzybiarze. W następnej kolejności owocniki pękają, a z nich wyrasta falliczny, 10-20 centymetrowy grzyb o oliwkowozielonej barwie.

Najzdrowszy grzyb w Europie

Według wielu źródeł, czarcie jajo charakteryzuje się najsilniejszymi właściwościami prozdrowotnymi wśród wszystkich grzybów europejskich. Jego moc bywa porównywana do azjatyckich shiitake, które wpływają na profilaktykę chorób serca, regulację ciśnienia krwi i wzmocnienie odporności.

Młody i rozwinięty owocnik czarciego jaja
Młody i rozwinięty owocnik czarciego jaja © Canva.com

Sromotniki bezwstydne i przygotowywana z nich nalewka lecznicza wykazuje też działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antynowotworowe. Obecne w nich polisacharydy mają też chronić wątrobę przed toksynami. Co ciekawe, te grzyby ponoć stanowiły kiedyś składnik eliksirów miłości. Dzisiaj wiemy już, że może być wręcz odwrotnie, bo jeśli o skutki uboczne "śmierdziuchów" chodzi, mają one negatywnie wpływać na męską płodność.

Czarcie jajo w kuchni

We Francji i w Niemczech czarcie jajo wykorzystywane jest często jako przyprawa do mięs. Smażone młode owocniki nie miękną, lecz stają się chrupiące, przez co kuszą wielu zachodnich sympatyków grzybów jadalnych. Niektórzy decydują się nawet na spożywanie ich na surowo (nigdy nie doradzamy takich eksperymentów). Najpopularniejszą formą ich wykorzystania pozostają jednak lecznicze nalewki - stosowane do przemywania ran, bóle reumatyczne i wrzody żołądka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥