WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Uchodzi za najzdrowszego grzyba. Pachnie jednak wyjątkowo brzydko, co odstrasza wielu

Mówią, że nie wszystko złoto, co się świeci. Ciężko znaleźć lepszy przykład na trafność tego porzekadła, niż "czarcie jajo" - nietypowy grzyb porastający europejskie lasy, którego zalety są równie wyraźne, co wady. Lepiej zatkaj nos, bo to wyjątkowo śmierdząca sprawa.

Czarcie jajo - cóż to takiego?Czarcie jajo - cóż to takiego?
Źródło zdjęć: © Canva.com

Sromotnik smrodliwy (cóż za adekwatna nazwa), bo o nim dzisiaj będzie mowa, to grzyb o wielu imionach. Nazywa się go sromotnikiem wstydliwym, bezwstydnym (lekki brak konsekwencji, prawda?), czarcim jajem, śmierdziuchem lub jajami wiedźmy. Ci z kolei, którzy mają tendencję do zdrobnień, czasem mówią o nim per "sromotnik", czego szczerze odradzamy. To może wprowadzić w fatalny w konsekwencjach błąd.

W przeciwieństwie do muchomora sromotnikowego, śmiertelnie trującego grzyba, czarcie jajo jest "warunkowo jadalne". Co to oznacza? To, że sromotnika wstydliwego zbiera się jeszcze w momencie, w którym jest on młodym owocnikiem. Kiedy natomiast spotkasz w lesie jego dojrzałą formę, lepiej bierz nogi za pas, albo chociaż zatkaj nos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Czarcie jajo - jak je rozpoznać?

Młode owocniki sromotników wstydliwych charakteryzują się białym kolorem i wyglądem kurzego jajka. Zwykle nie przekraczają 6 centymetrów wysokości, a ich dół bywa skryty w ziemi. To właśnie na takie okazy polują grzybiarze. W następnej kolejności owocniki pękają, a z nich wyrasta falliczny, 10-20 centymetrowy grzyb o oliwkowozielonej barwie.

Najzdrowszy grzyb w Europie

Według wielu źródeł, czarcie jajo charakteryzuje się najsilniejszymi właściwościami prozdrowotnymi wśród wszystkich grzybów europejskich. Jego moc bywa porównywana do azjatyckich shiitake, które wpływają na profilaktykę chorób serca, regulację ciśnienia krwi i wzmocnienie odporności.

Młody i rozwinięty owocnik czarciego jaja
Młody i rozwinięty owocnik czarciego jaja © Canva.com

Sromotniki bezwstydne i przygotowywana z nich nalewka lecznicza wykazuje też działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antynowotworowe. Obecne w nich polisacharydy mają też chronić wątrobę przed toksynami. Co ciekawe, te grzyby ponoć stanowiły kiedyś składnik eliksirów miłości. Dzisiaj wiemy już, że może być wręcz odwrotnie, bo jeśli o skutki uboczne "śmierdziuchów" chodzi, mają one negatywnie wpływać na męską płodność.

Czarcie jajo w kuchni

We Francji i w Niemczech czarcie jajo wykorzystywane jest często jako przyprawa do mięs. Smażone młode owocniki nie miękną, lecz stają się chrupiące, przez co kuszą wielu zachodnich sympatyków grzybów jadalnych. Niektórzy decydują się nawet na spożywanie ich na surowo (nigdy nie doradzamy takich eksperymentów). Najpopularniejszą formą ich wykorzystania pozostają jednak lecznicze nalewki - stosowane do przemywania ran, bóle reumatyczne i wrzody żołądka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki