W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Wrócisz z lasu z pełnym koszem

W sierpniu coraz więcej osób wybiera się do lasu na grzyby. Ostatnie opady dały nadzieję na to, że nie powrócą z pustymi koszykami. Żeby jednak tak się stało, nie wystarczy zawierzyć szczęściu. Trzeba mu jeszcze odpowiednio pomóc. Dlatego dowiedz się najpierw, w których miejscach znajdziesz swoje ulubione grzyby. 

ObrazekTam znajdziesz swoje ulubione grzyby! - Pyszności; foto: Canva

Historia Juliusa Schäffera, niemieckiego grzyboznawcy i doświadczonego mykologa, który przeprowadził m.in. testy identyfikacyjne nieznanych gatunków pieczarkowców, powinna być przestrogą dla wszystkich, którzy wybierają się do lasu w celu grzybobrania. Na jego przykładzie wiemy już, że pomyłka to rzecz ludzka i może się zdarzyć każdemu. Toteż zawsze, kiedy piszemy o grzybach, serwujemy najpierw krótkie przypomnienie zasady numer jeden: w zbieraniu grzybów nie ma miejsca na żadne wątpliwości.

Obrazek
Zbierając grzyby należy zachować dużą ostrożność - Pyszności; foto: Canva

Jeśli nie jesteś w stu procentach przekonany, że napotkany grzyb jest gatunkiem jadalnym, po prostu zostaw go w spokoju. Możesz się posługiwać różnymi pomocami naukowymi: mobilnymi aplikacjami, atlasem, czym chcesz. Ale pewność musi być. Omijaj również grzyby młode i nie do końca wyrośnięte. Cechy charakterystyczne dla gatunków niejadalnych lub trujących mogą nie być jeszcze rozwinięte — wprost przeciwnie do substancji, które mogą cię posłać do szpitalnego łóżka.

Gdzie rosną twoje ulubione grzyby?

Doświadczeni grzybiarze mają swoje sposoby na udane łowy. Niektóre z nich są wręcz nieprawdopodobne. Przekazywana z pokolenia na pokolenie opinia, jakoby intensywność wyrastania grzybów była związana z fazami Księżyca, nie znalazła uzasadnienia w nauce, ale czyż nie ma rzeczy na tym świecie, które nie śniły się uczonym?

Obrazek
Gdzie na grzyby? - Pyszności; foto: Canva

Pomińmy jednak aż tak ekstremalne wskazówki grzybiarzy i skupmy się na mykologii w czystej postaci. Jak się okazuje, każdy gatunek grzyba ma swoje "ulubione" miejsce w lesie. Jeśli więc polujesz na konkretne okazy, zastosuj się do tej instrukcji. Dzięki niej, kiedy pójdziesz już na grzyby, z całą pewnością dostrzeżesz różnicę w zawartości swojego koszyka.

       
  • Kurki. Pieprzniki jadalne są grzybami, które występują w większości lasów w Polsce. Często skrywają się pod mchem i na terenach piaszczystych. Kiedy już znajdziesz jedną, nie oddalaj się zbytnio, bo kurki zwykle rosną w skupiskach.
  • Borowiki szlachetne. Ich ulubione drzewa to buk, sosna, świerk i dąb. Szukaj ich pod tymi drzewami, w lasach zarówno iglastych, liściastych, jak i mieszanych.
  • Kozaki. Koźlarze to jedne z najładniejszych grzybów w polskich lasach. Rosną wyłącznie pod brzozami, dlatego próżno ich szukać gdzie indziej.
  • Maślaki. Najczęściej można je spotkać pod modrzewiem, czasem również pod sosną. Dobrze czują się w gąszczu traw.
  • Podgrzybki brunatne. Dobrze czują się pod sosną i świerkiem, dlatego w ich poszukiwaniu wybierz się do lasu iglastego lub mieszanego. Jeśli pod tymi drzewami zobaczysz mech, istnieje duże prawdopodobieństwo, że czeka tam na ciebie przynajmniej jeden podgrzybek.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości