PrzepisSałatkiTa surówka z kapusty króluje w mojej kuchni. Na mizerię i ćwikłę już nawet nie patrzę

Ta surówka z kapusty króluje w mojej kuchni. Na mizerię i ćwikłę już nawet nie patrzę

Najlepsza surówka z kapusty do obiadu
Najlepsza surówka z kapusty do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | J.Kaminska

14.05.2024 15:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz już dość mizerii, buraczków i kapusty pekińskiej? Szukasz pomysłu na prostą, chrupiącą i pełną witamin surówkę, którą zrobisz w niecałe 5 minut? Wypróbuj przepis na wyjątkowy dodatek do dania głównego. Rodzina będzie prosiła o dokładkę.

Warzywa to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Zdaniem dietetyków powinniśmy spożywać ich porcję przy każdym posiłku. Można skroić je na kanapkę czy podać jako dodatek do dania głównego. W końcu prawdziwy obiad nie może obyć się bez surówki.

Szukasz pomysłu na nietypową surówkę, która nie jest ani mizerią, ani buraczkami czy pekińską? Dobrze trafiłeś. Surówka z kapusty i buraków to czysta rozkosz dla podniebienia. Jest prosta, pożywna i chrupiąca. Przygotujesz ją w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z kapusty i buraków. Rodzina będzie zachwycona

Kapusta i buraki to dość nietypowe połączenie, jednak oba warzywa idealnie ze sobą współgrają. Słodki i soczysty burak łagodzi pikantną kapustę, która nadaje daniu niesamowitej chrupkości. Słodko-słony sos oliwny dopełnia całość, sprawiając, że surówka znika z talerza jako pierwsza.

To bardzo proste, pożywne i niskokaloryczne danie bogate w wiele cennych składników odżywczych. Burak jest źródłem żelaza, błonnika i cennych antyoksydantów, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. W kapuście skrywa się mnóstwo witaminy C, a także witamin B, A, E czy K. Oba składniki wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Warto jeść je jak najczęściej, zwłaszcza w tak smacznej odsłonie.

Surówka z kapusty i buraków — przepis

Składniki:

  • mała główka kapusty,
  • 1 duży, ugotowany bądź upieczony burak,
  • 1 marchewka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • posiekany szczypiorek,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka cukru lub miodu,
  • łyżka oliwy,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj, osusz i poszatkuj drobno.
  2. Dodaj do niej pokrojonego w kostkę buraka, ogórka, startą na tarce marchewkę, natkę pietruszki i szczypiorek.
  3. W niewielkiej miseczkę połącz ze sobą oliwę, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i polej nimi surówkę.
  4. Gotową surówkę włóż do lodówki na 20 minut, aby wszystkie składniki się "przegryzły". Smacznego!

Porady:

  1. Sok z cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym. To bomba witamin, która przyśpiesza spalanie tłuszczu i podkręca metabolizm.
  2. Cukier lub miód możesz wymienić na dowolny słodzik, np. ksylitol lub stewię.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także