Ta surówka z kapusty króluje w mojej kuchni. Na mizerię i ćwikłę już nawet nie patrzę
Masz już dość mizerii, buraczków i kapusty pekińskiej? Szukasz pomysłu na prostą, chrupiącą i pełną witamin surówkę, którą zrobisz w niecałe 5 minut? Wypróbuj przepis na wyjątkowy dodatek do dania głównego. Rodzina będzie prosiła o dokładkę.
14.05.2024 15:50
Warzywa to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Zdaniem dietetyków powinniśmy spożywać ich porcję przy każdym posiłku. Można skroić je na kanapkę czy podać jako dodatek do dania głównego. W końcu prawdziwy obiad nie może obyć się bez surówki.
Szukasz pomysłu na nietypową surówkę, która nie jest ani mizerią, ani buraczkami czy pekińską? Dobrze trafiłeś. Surówka z kapusty i buraków to czysta rozkosz dla podniebienia. Jest prosta, pożywna i chrupiąca. Przygotujesz ją w kilka chwil.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z kapusty i buraków. Rodzina będzie zachwycona
Kapusta i buraki to dość nietypowe połączenie, jednak oba warzywa idealnie ze sobą współgrają. Słodki i soczysty burak łagodzi pikantną kapustę, która nadaje daniu niesamowitej chrupkości. Słodko-słony sos oliwny dopełnia całość, sprawiając, że surówka znika z talerza jako pierwsza.
To bardzo proste, pożywne i niskokaloryczne danie bogate w wiele cennych składników odżywczych. Burak jest źródłem żelaza, błonnika i cennych antyoksydantów, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. W kapuście skrywa się mnóstwo witaminy C, a także witamin B, A, E czy K. Oba składniki wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Warto jeść je jak najczęściej, zwłaszcza w tak smacznej odsłonie.
Zobacz także
Surówka z kapusty i buraków — przepis
Składniki:
- mała główka kapusty,
- 1 duży, ugotowany bądź upieczony burak,
- 1 marchewka,
- posiekana natka pietruszki,
- posiekany szczypiorek,
- 2 ogórki gruntowe,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka cukru lub miodu,
- łyżka oliwy,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
- Kapustę umyj, osusz i poszatkuj drobno.
- Dodaj do niej pokrojonego w kostkę buraka, ogórka, startą na tarce marchewkę, natkę pietruszki i szczypiorek.
- W niewielkiej miseczkę połącz ze sobą oliwę, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i polej nimi surówkę.
- Gotową surówkę włóż do lodówki na 20 minut, aby wszystkie składniki się "przegryzły". Smacznego!
Porady:
- Sok z cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym. To bomba witamin, która przyśpiesza spalanie tłuszczu i podkręca metabolizm.
- Cukier lub miód możesz wymienić na dowolny słodzik, np. ksylitol lub stewię.