Ta surówka z kapusty króluje w mojej kuchni. Na mizerię i ćwikłę już nawet nie patrzę

Masz już dość mizerii, buraczków i kapusty pekińskiej? Szukasz pomysłu na prostą, chrupiącą i pełną witamin surówkę, którą zrobisz w niecałe 5 minut? Wypróbuj przepis na wyjątkowy dodatek do dania głównego. Rodzina będzie prosiła o dokładkę.

Najlepsza surówka z kapusty do obiaduNajlepsza surówka z kapusty do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | J.Kaminska

Warzywa to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Zdaniem dietetyków powinniśmy spożywać ich porcję przy każdym posiłku. Można skroić je na kanapkę czy podać jako dodatek do dania głównego. W końcu prawdziwy obiad nie może obyć się bez surówki.

Szukasz pomysłu na nietypową surówkę, która nie jest ani mizerią, ani buraczkami czy pekińską? Dobrze trafiłeś. Surówka z kapusty i buraków to czysta rozkosz dla podniebienia. Jest prosta, pożywna i chrupiąca. Przygotujesz ją w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Surówka z kapusty i buraków. Rodzina będzie zachwycona

Kapusta i buraki to dość nietypowe połączenie, jednak oba warzywa idealnie ze sobą współgrają. Słodki i soczysty burak łagodzi pikantną kapustę, która nadaje daniu niesamowitej chrupkości. Słodko-słony sos oliwny dopełnia całość, sprawiając, że surówka znika z talerza jako pierwsza.

To bardzo proste, pożywne i niskokaloryczne danie bogate w wiele cennych składników odżywczych. Burak jest źródłem żelaza, błonnika i cennych antyoksydantów, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. W kapuście skrywa się mnóstwo witaminy C, a także witamin B, A, E czy K. Oba składniki wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Warto jeść je jak najczęściej, zwłaszcza w tak smacznej odsłonie.

Surówka z kapusty i buraków — przepis

Składniki:

  • mała główka kapusty,
  • 1 duży, ugotowany bądź upieczony burak,
  • 1 marchewka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • posiekany szczypiorek,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka cukru lub miodu,
  • łyżka oliwy,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj, osusz i poszatkuj drobno.
  2. Dodaj do niej pokrojonego w kostkę buraka, ogórka, startą na tarce marchewkę, natkę pietruszki i szczypiorek.
  3. W niewielkiej miseczkę połącz ze sobą oliwę, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i polej nimi surówkę.
  4. Gotową surówkę włóż do lodówki na 20 minut, aby wszystkie składniki się "przegryzły". Smacznego!

Porady:

  1. Sok z cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym. To bomba witamin, która przyśpiesza spalanie tłuszczu i podkręca metabolizm.
  2. Cukier lub miód możesz wymienić na dowolny słodzik, np. ksylitol lub stewię.


Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania