WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

Ta zupa jest idealna na andrzejki. Smakuje wybornie, syci i robi wrażenie na gościach

Kiedy spotkania przy świecach, wróżby i wosk tworzą klimat wieczoru, idealnie sprawdzi się zupa na andrzejki, która nie tylko rozgrzeje, ale też nasyci jak solidne danie. Wystarczy jedna miska, by nikt nie tęsknił za drugim daniem.

Zupa z tortellini i kurczakiem na andrzejkiZupa z tortellini i kurczakiem na andrzejki
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Dobra zupa na andrzejki musi być sycąca, aromatyczna i efektowna, bo trafia na stół, gdy goście spodziewają się czegoś bardziej wyjątkowego niż zwykły bulion. Kremowa konsystencja, chrupiące dodatki i gęstość, która bardziej przypomina danie główne niż przystawkę, sprawiają, że wystarczy jedna porcja, by poczuć pełną satysfakcję. Zupa z tortellini i kurczakiem łączy podsmażone mięso, warzywa, suszone pomidory i makaron, tworząc danie pełne treści. Jest szybka, robi się praktycznie sama, a wygląda wprost obłędnie. Na jesienne i zimowe spotkania nadaje się idealnie: rozgrzewa, karmi i robi wrażenie, zanim jeszcze wpadnie pierwsza wróżba andrzejkowa.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Zupa na andrzejki z tortellini i kurczakiem

Zupa z tortellini i kurczakiem wyróżnia się tym, że nie pełni roli zwykłej przystawki. Dzięki kiełbasie, batatom, suszonym pomidorom i kremowemu wykończeniu jest pełnowartościowym posiłkiem w jednej misce. Łączy w sobie to, co najbardziej lubiane o tej porze roku: słodycz warzyw, intensywność podsmażonego mięsa i wygodę gotowych pierożków, które sprawiają, że przygotowanie nie trwa dłużej niż pół godziny. To najlepszy przykład, że zupa na andrzejki może być jednocześnie elegancka, sycąca i prosta.

Przepis na zupę z tortellini i kurczakiem

Składniki:

  • 150 g tortellini,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 250 g kiełbasy z szynki,
  • podwójny filet z kurczaka,
  • 70-100 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski,
  • 3 bataty,
  • cebula,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filet i kiełbasę w kostkę. Bataty obierz i pokrój w małe kawałki, cebulę posiekaj, suszone pomidory pokrój.
  2. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i kiełbasę, smaż do zmiany koloru.
  3. Dorzuć bataty oraz suszone pomidory, wymieszaj i podsmaż 2-3 minuty.
  4. Wlej gorący bulion oraz passatę. Gotuj pod przykryciem, aż bataty będą miękkie (około 10-12 minut). Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  5. Dodaj tortellini i gotuj kilka minut, aż będą al dente.
  6. Zmniejsz ogień i powoli wlej śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzej chwilę, ale nie zagotowuj.
  7. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą lub papryką. Podawaj z grzankami i natką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯