PoradyTak rozpoznasz soczystego, słodkiego arbuza. Zwróć tylko uwagę na jedną rzecz

Tak rozpoznasz soczystego, słodkiego arbuza. Zwróć tylko uwagę na jedną rzecz

Po czym rozpoznać słodkiego arbuza?
Po czym rozpoznać słodkiego arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.07.2024 14:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Po czym poznać, że arbuz jest słodki, ma soczysty miąższ, a przede wszystkim – jest dojrzały? Nie musisz kupować owoców na oślep. Sprawdź wskazówki, które ułatwią ci upolowanie idealnego arbuza w sklepie.

Arbuzy to idealny wybór na upalne, letnie dni. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że Polacy coraz częściej decydują się na ten soczysty i orzeźwiający owoc. Niemniej często pojawia się problem z oceną dojrzałości arbuza przed zakupem. Jak zatem rozpoznać soczystego, słodkiego arbuza?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Po czym poznać, że arbuz jest słodki?

Arbuzy są dostępne w sprzedaży niemal przez cały rok, ale najsmaczniejsze są te, które dojrzewają w sezonie, czyli od połowy czerwca do końca sierpnia. Przed zakupem warto dokładnie przyjrzeć się owocowi. Po pierwsze skórka arbuza powinna być błyszcząca, bez żadnych przebarwień, uszkodzeń czy wgnieceń.

Jeśli chcesz wiedzieć, czy arbuz będzie słodki, zwróć uwagę na jedno: sprawdź spód owocu, czyli miejsce, w którym arbuz był połączony z łodygą. W tym miejscu powinna znajdować się plama o żółto-kremowym kolorze. Im bardziej intensywny jest jej kolor, tym większe prawdopodobieństwo, że arbuz dojrzewał dłużej na słońcu, co zdecydowanie wpływa na jego słodycz. Jeśli plama jest biała lub jej brak, arbuz może okazać się mniej smaczny.

Tak rozpoznasz słodkiego arbuza
Tak rozpoznasz słodkiego arbuza© Pixabay

Tak rozpoznasz dojrzałego arbuza. Będzie soczysty i smaczny

Kolejnym wskaźnikiem dojrzałości arbuza jest "ogonek", czyli pozostałość łodygi. Jeśli jest zielony, to prawdopodobnie arbuz został zebrany zbyt wcześnie. Natomiast uschnięty "ogonek" świadczy o tym, że arbuz mógł dojrzeć naturalnie, co z pewnością pozytywnie wpłynęło na jego smak i słodycz.

Warto również ocenić wagę arbuza. Arbuz, który jest dojrzały, składa się głównie z wody, dlatego powinien być dość ciężki. Jeśli arbuz wydaje się podejrzanie lekki, lepiej go odłożyć. Jednym z najbardziej wiarygodnych testów dojrzałości arbuza jest stukanie w jego skórkę. Dojrzały owoc wydaje charakterystyczny, głęboki i dudniący dźwięk. Jeśli po stuknięciu nie usłyszymy żadnego dźwięku, to prawdopodobnie arbuz jeszcze nie jest dojrzały.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także