Tak rozpoznasz soczystego, słodkiego arbuza. Zwróć tylko uwagę na jedną rzecz

Po czym poznać, że arbuz jest słodki, ma soczysty miąższ, a przede wszystkim – jest dojrzały? Nie musisz kupować owoców na oślep. Sprawdź wskazówki, które ułatwią ci upolowanie idealnego arbuza w sklepie.

Po czym rozpoznać słodkiego arbuza?Po czym rozpoznać słodkiego arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Arbuzy to idealny wybór na upalne, letnie dni. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że Polacy coraz częściej decydują się na ten soczysty i orzeźwiający owoc. Niemniej często pojawia się problem z oceną dojrzałości arbuza przed zakupem. Jak zatem rozpoznać soczystego, słodkiego arbuza?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Po czym poznać, że arbuz jest słodki?

Arbuzy są dostępne w sprzedaży niemal przez cały rok, ale najsmaczniejsze są te, które dojrzewają w sezonie, czyli od połowy czerwca do końca sierpnia. Przed zakupem warto dokładnie przyjrzeć się owocowi. Po pierwsze skórka arbuza powinna być błyszcząca, bez żadnych przebarwień, uszkodzeń czy wgnieceń.

Jeśli chcesz wiedzieć, czy arbuz będzie słodki, zwróć uwagę na jedno: sprawdź spód owocu, czyli miejsce, w którym arbuz był połączony z łodygą. W tym miejscu powinna znajdować się plama o żółto-kremowym kolorze. Im bardziej intensywny jest jej kolor, tym większe prawdopodobieństwo, że arbuz dojrzewał dłużej na słońcu, co zdecydowanie wpływa na jego słodycz. Jeśli plama jest biała lub jej brak, arbuz może okazać się mniej smaczny.

Tak rozpoznasz słodkiego arbuza
Tak rozpoznasz słodkiego arbuza © Pixabay

Tak rozpoznasz dojrzałego arbuza. Będzie soczysty i smaczny

Kolejnym wskaźnikiem dojrzałości arbuza jest "ogonek", czyli pozostałość łodygi. Jeśli jest zielony, to prawdopodobnie arbuz został zebrany zbyt wcześnie. Natomiast uschnięty "ogonek" świadczy o tym, że arbuz mógł dojrzeć naturalnie, co z pewnością pozytywnie wpłynęło na jego smak i słodycz.

Warto również ocenić wagę arbuza. Arbuz, który jest dojrzały, składa się głównie z wody, dlatego powinien być dość ciężki. Jeśli arbuz wydaje się podejrzanie lekki, lepiej go odłożyć. Jednym z najbardziej wiarygodnych testów dojrzałości arbuza jest stukanie w jego skórkę. Dojrzały owoc wydaje charakterystyczny, głęboki i dudniący dźwięk. Jeśli po stuknięciu nie usłyszymy żadnego dźwięku, to prawdopodobnie arbuz jeszcze nie jest dojrzały.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota