WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Gdy są upały, zawsze robię ciasto z arbuzem. Jest lekkie i orzeźwiające

Lato rozkręca się na dobre! Słońce grzeje coraz mocniej, a temperatury sięgają zenitu. W takie dni marzymy o czymś lekkim, chłodnym i pysznym, co przyniesie nam upragnioną ulgę. I właśnie wtedy z pomocą przychodzi ciasto z arbuzem — idealny deser na upały!

Ciasto z arbuzem jest idealne na latoCiasto z arbuzem jest idealne na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | thepiwko
Marcin Michałowski

Kiedy słońce praży i termometry pokazują wysokie temperatury, marzymy o lekkich i orzeźwiających deserach. Ciasto z arbuzem to idealna odpowiedź na te pragnienia. Nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest szybkie i proste. Delikatne, kremowe warstwy połączone z soczystymi kawałkami arbuza sprawią, że będzie to twój ulubiony deser na upalne dni. Poznaj przepis na to wyjątkowe ciasto z arbuzem, które z pewnością zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Ciasto z arbuzem – prosty przepis

Składniki:

  • połówka małego arbuza,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli preferujesz słodsze desery),
  • 2 galaretki arbuzowe,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • ok. 1/4 szklanki wody,
  • herbatniki, biszkopty lub kruche ciastka na spód deseru.

Przygotowanie:

  1. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o wymiarach 24 cm x 24 cm. Ułóż na dnie warstwę herbatników, biszkoptów lub kruchych ciastek.
  2. Usuń pestki z arbuza i pokrój go w kostkę.
  3. Ubij schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Podczas ubijania dodawaj stopniowo serek mascarpone, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  4. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć, dodaj 2–3 łyżki ubitej masy śmietanowo-serowej, aby ją zahartować, a następnie szybko wymieszaj. Dodaj zahartowaną żelatynę do reszty masy i dokładnie połącz.
  5. Rozprowadź krem na ciasteczkowym spodzie. Całość wstaw do lodówki, aby masa stężała i się schłodziła.
  6. Przygotuj galaretki arbuzowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozpuszczając je w 3 szklankach wody. Gdy galaretka przestygnie i zacznie lekko tężeć, zalej nią kawałki arbuza ułożone na masie śmietanowo-serowej. Ponownie wstaw deser do lodówki, aby dobrze stężał i się schłodził.

To deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości, a jednocześnie nie obciąży zbytnio żołądka. Proste składniki, brak pieczenia i szybkie przygotowanie sprawiają, że jest to idealny wybór na letnie dni. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś pysznego i orzeźwiającego na upalne dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo