Gdy są upały, zawsze robię ciasto z arbuzem. Jest lekkie i orzeźwiające

Lato rozkręca się na dobre! Słońce grzeje coraz mocniej, a temperatury sięgają zenitu. W takie dni marzymy o czymś lekkim, chłodnym i pysznym, co przyniesie nam upragnioną ulgę. I właśnie wtedy z pomocą przychodzi ciasto z arbuzem — idealny deser na upały!

Ciasto z arbuzem jest idealne na latoCiasto z arbuzem jest idealne na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | thepiwko
Marcin Michałowski

Kiedy słońce praży i termometry pokazują wysokie temperatury, marzymy o lekkich i orzeźwiających deserach. Ciasto z arbuzem to idealna odpowiedź na te pragnienia. Nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest szybkie i proste. Delikatne, kremowe warstwy połączone z soczystymi kawałkami arbuza sprawią, że będzie to twój ulubiony deser na upalne dni. Poznaj przepis na to wyjątkowe ciasto z arbuzem, które z pewnością zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Ciasto z arbuzem – prosty przepis

Składniki:

  • połówka małego arbuza,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli preferujesz słodsze desery),
  • 2 galaretki arbuzowe,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • ok. 1/4 szklanki wody,
  • herbatniki, biszkopty lub kruche ciastka na spód deseru.

Przygotowanie:

  1. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o wymiarach 24 cm x 24 cm. Ułóż na dnie warstwę herbatników, biszkoptów lub kruchych ciastek.
  2. Usuń pestki z arbuza i pokrój go w kostkę.
  3. Ubij schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Podczas ubijania dodawaj stopniowo serek mascarpone, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  4. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć, dodaj 2–3 łyżki ubitej masy śmietanowo-serowej, aby ją zahartować, a następnie szybko wymieszaj. Dodaj zahartowaną żelatynę do reszty masy i dokładnie połącz.
  5. Rozprowadź krem na ciasteczkowym spodzie. Całość wstaw do lodówki, aby masa stężała i się schłodziła.
  6. Przygotuj galaretki arbuzowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozpuszczając je w 3 szklankach wody. Gdy galaretka przestygnie i zacznie lekko tężeć, zalej nią kawałki arbuza ułożone na masie śmietanowo-serowej. Ponownie wstaw deser do lodówki, aby dobrze stężał i się schłodził.

To deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości, a jednocześnie nie obciąży zbytnio żołądka. Proste składniki, brak pieczenia i szybkie przygotowanie sprawiają, że jest to idealny wybór na letnie dni. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś pysznego i orzeźwiającego na upalne dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki