Taka herbata nie tylko utrudnia odchudzanie. Może nawet zaszkodzić

W sklepach można przebierać wśród wielu różnych herbat. Do wyboru mamy liściaste lub w torebkach, czyste albo z dodatkiem kwiatów, ziół bądź owoców. Te droższe w ozdobnych puszkach są częstym wyborem na prezent. Z kolei ekspresowe herbatki znajdują codzienne zastosowanie. Jednak te, które wystarczy tylko wymieszać z wodą, mogą przynieść więcej szkód niż pożytku.

To najgorszy rodzaj herbatyTo najgorszy rodzaj herbaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Herbata rozpuszczalna właściwie nie powinna nazywać się "herbatą". Słodki roztwór, który powstaje z granulek tylko kolorem przypomina napój z tradycjami. W PRL-u owocowe herbatki rozpuszczalne były częstym wyborem rodziców dla dzieci, które z przyjemnością wypijały kubek za kubkiem. Lekarze i dietetycy są zgodni, że taki napój może prowadzić do poważnych zaburzeń odżywania, próchnicy, cukrzycy typu 2, a nawet zwiększa ryzyko nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Co skrywają herbatki instant?

Oprócz cukru, napoje rozpuszczalne zawierają także wiele dodatkowych wzmacniaczy koloru i smaku. Sztuczne barwniki czy aromaty w połączeniu z dużą ilości słodzika spożywanie w nadmiarze mogą powodować bóle głowy, nudności czy niestrawność. U osób wrażliwych zdarzają się reakcje alergiczne.

Oczywiście pierwszą reakcją jest pobudzenie organizmu. Cukier od razu trafia do krwiobiegu, skutecznie stawiając na nogi. Na rozespane maluchy herbatka działa natychmiastowo – niestety, taki zastrzyk energii trudno jest potem okiełznać. Zapotrzebowanie na cukier rośnie, a maluch z każdym kolejnym kubkiem coraz bardziej uzależnia się od słodkich napojów.

Alternatywy dla herbaty rozpuszczalnej

Chociaż dania i napoje instant wydają się szybkie i praktyczne w zastosowaniu, często nie niosą żadnych wartości odżywczych. Słodkie granulki w porównaniu z prawdziwą herbatą wypadają blado. Najbardziej wartościowym składnikiem jest woda – jednak po wymieszaniu z cukrem i niewielką ilością ekstraktu herbacianego, zamiast po prostu nawadniać i wspierać zdrowie organizmu, może prowadzić do otyłości i wielu innych przewlekłych chorób.

Jeśli lubisz napoje herbaciane postaw na naturalne dodatki, takie jak świeże lub suszone owoce, przyprawy korzenne, kwiaty, zioła miód lub domowe przetwory. Latem możesz zaparzyć napój metodą cold brew, czyli na zimno. Wsyp liście białej, czarnej lub zielonej herbaty do szklanek butelki, zalej je zimną woda i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie przecedź liście i ciesz się naturalnym smakiem orzeźwiającej herbaty.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler