Ten napar to sekret szczupłych Azjatek. Piją go codziennie i nie martwią się o wystające boczki

Wiele Polek z zazdrością patrzy na Chinki, które nie muszą się martwić o nadprogramowe kilogramy. Czy to zasługa genów, czy może diety, która zapobiega nadwadze? Warto przyjrzeć się zwyczajom Azjatek, bo prawdopodobnie właśnie w nawykach żywieniowych tkwi sekret ich smukłej sylwetki.

Ten napar pomaga zadbać o zdrową wagę ciałaTen napar pomaga zadbać o zdrową wagę ciała
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aby rozgryźć ten sekret, trzeba przyjrzeć się nie tylko diecie, ale także aktywności fizycznej Chinek. W jaki sposób pracują i jak odpoczywają – to wszystko ma wpływ na ich wygląd zewnętrzny. Jednak pewne zwyczaje od razu dają do myślenia. Co więcej, są łatwe do wdrożenia w Polsce, więc szybciej możesz sprawdzić, czy przynoszą oczekiwane rezultaty.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Co jedzą Chinki?

W chińskiej diecie nie ma pustych kalorii. Potrawy kuchni azjatyckiej bazują na warzywach, owocach, rybach i produktach pełnoziarnistych. Dużą popularnością cieszy się tofu, które występuje w wielu różnych smakach i kolorach. Chłonące przyprawy jak gąbka sojowe kostki wrzucane są bulionu lub podawane z warzywami z woka. Makaron pszenny zastępuje o wiele bardziej lekkostrawny makaron ryżowy lub soba, zrobiony z gryki.

Nie jest to dieta oparta na węglowodanach, tylko na produktach bogatych w wartości odżywcze. W chłodniejsze pory roku Chinki unikają zimnych posiłków, a ciepłe dania najczęściej przygotowują na parze. Jadłospis obfituje w warzywa sezonowe i wiele różnych przypraw, które wspierają trawienie.

Smoczy napar na odchudzanie

Stałym elementem chińskiej diety jest napar z herbaty oolong, której przypisywane są właściwości wręcz magiczne. To ona ma być sekretem dobrej kondycji Chinek aż do późnej starości. Wpływa na zdrowe ciało i umysł, wspomaga trawienie oraz wygładza zmarszczki.

Herbata oolong, znana również jako herbata szmaragdowa, to jedna z najpopularniejszych herbat w Azji, szczególnie w Chinach i na Tajwanie. Wyróżnia się wyjątkowym procesem fermentacji liści, który sprawia, że posiada właściwości charakterystyczne dla czerwonej herbaty Pu erh, a jej kolor przypomina herbatę zieloną. Dzięki temu oolong łączy w sobie zalety obu tych pysznych i zdrowych napojów.

Właściwości zdrowotne smoczego naparu

Regularne picie herbaty oolong wpływa na poprawę metabolizmu, wspomagając spalanie tkanki tłuszczowej. Mówiąc w skrócie – działa odchudzająco. Teina zawarta w liściach herbaty ma również działanie moczopędne, przyspieszając wydalanie płynów z organizmu. Dodatkowo, taki napar jest bogaty w katechiny – antyoksydanty, które wspierają przemianę energii w ciepło i obniżają poziom złego cholesterolu LDL, co poprawia kondycję układu krążenia.

Hebrata oolong korzystnie wpływa na pracę wątroby, przeciwdziałając jej stłuszczaniu i pomagając oczyszczać naczynia tętnicze. Dzięki zawartości polifenoli, ma także działanie antynowotworowe oraz wspomaga kontrolę poziomu glukozy we krwi, co jest dobrą wiadomością dla diabetyków.

Jak parzyć herbatę oolong?

Aby w pełni cieszyć się korzystnym działaniem herbaty oolong, należy ją odpowiednio zaparzyć:

  1. 1 łyżeczkę liści herbaty oolong zalej szklanką wody o temperaturze 90-100 stopni Celsjusza.
  2. Pozostaw pod przykryciem na 3 minuty.
  3. Odcedź liście hebraty, pozostawiając w kubku czystą esencję.

Kiedy pić napar z herbaty oolong?

Należy unikać spożywania herbaty oolong podczas posiłków ze względu na zawartość tanin, które mogą hamować przyswajanie żelaza. Najlepiej wypić ją na godzinę przed lub po posiłku, aby czerpać pełnię jej właściwości zdrowotnych. Długotrwałe efekty w postaci lepszego metabolizmu czy rozświetlonej i jędrnej skóry przynosi codzienne spożywanie naparu. Herbatę oolong można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sklepach internetowych.

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek