Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu

Suszone grzyby to jeden z tych składników, które potrafią zrobić albo zepsuć całą wigilię. Wystarczy słaba jakość, by bigos, uszka czy kapusta straciły aromat i głębię. Dlatego przy zakupie suszonych grzybów warto zachować czujność i nie brać pierwszego lepszego opakowania z półki.

Jakie suszone grzyby nadają się do wigilijnych potraw?Jakie suszone grzyby nadają się do wigilijnych potraw?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przygotowując potrawy wigilijne, wiele osób sięga po suszone grzyby kupowane w sklepie, nie mając dostępu do własnoręcznie zbieranych zapasów. Choć w okresie przedświątecznym wybór jest duży, jakość dostępnych produktów bywa bardzo różna.

Suszone grzyby różnią się nie tylko gatunkiem, ale też sposobem suszenia, przechowywania i pochodzeniem. To wszystko wpływa na smak, zapach i bezpieczeństwo potraw. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by uniknąć kulinarnego rozczarowania przy wigilijnym stole.

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Kupujesz suszone grzyby? Zwróć na to uwagę

Choć opakowania mogą wyglądać podobnie, suszone grzyby potrafią znacząco różnić się jakością. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów.

  1. Kraj lub miejsce pochodzenia na etykiecie - najlepiej wybierać suszone grzyby od lokalnych producentów. Produkty sprowadzane z Azji, zwłaszcza z Chin, często mają słabszy aromat i inną jakość surowca, więc mogą po prostu zepsuć smak twoich potraw.
  2. Atesty i kontrola grzyboznawcza - dobra etykieta powinna zawierać informację o kontroli przez uprawnionego grzyboznawcę. To podstawa bezpieczeństwa.
  3. Kolor i wygląd - grzyby powinny mieć naturalny, ciemny kolor właściwy dla danego gatunku, bez podejrzanych nalotów i przebarwień.

Jakie są oznaki złej jakości suszonych grzybów?

Niektóre cechy suszonych grzybów powinny od razu wzbudzić czujność. Jeśli je zauważysz, lepiej odłożyć opakowanie na półkę, bo zjedzenie takich grzybów może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi.

  1. Białe plamki lub nalot - mogą świadczyć o rozwoju pleśni spowodowanej niewłaściwym suszeniem lub przechowywaniem.
  2. Elastyczność i giętkość - dobrze wysuszone grzyby są kruche i łatwo się łamią. Te gumowate i sprężyste mogą być niedosuszone.
  3. Ślady robactwa - larwy, drobne owady lub pył na dnie opakowania to sygnał ostrzegawczy. Takie grzyby mogą zepsuć całą potrawę.

Te suszone grzyby najbardziej nadają się do potraw wigilijnych

Nie wszystkie gatunki suszonych grzybów sprawdzą się równie dobrze w wigilijnych potrawach. Najlepszy aromat i smak dają:

  • borowiki szlachetne - najbardziej cenione, intensywne w smaku i zapachu, idealne do uszek, zup grzybowych i bigosu;
  • podgrzybki brunatne - delikatniejsze od borowików, ale nadal aromatyczne; dobrze sprawdzają się w kapuście z grzybami;
  • koźlarze - rzadziej spotykane, łagodne w smaku, dobre jako dodatek mieszany do innych gatunków.

Na wigilię najlepiej wybierać jednogatunkowe suszone grzyby, a nie mieszanki niewiadomego pochodzenia. Pozwala to lepiej kontrolować smak potraw i uniknąć nieprzyjemnych nut.

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀