Takie jajka mają najwięcej wartości, ale wielu je omija. Duży błąd

Wokół jajek narosło wiele sprzecznych opinii, przez co niektórzy niesłusznie ograniczają ich spożycie. Tymczasem, odpowiednio wkomponowane w dietę, stanowią cenne źródło składników odżywczych. Co ciekawe, wybierając konkretny rodzaj jajek, możemy dostarczyć naszemu organizmowi jeszcze więcej korzyści.

Takie jajka mają najwięcej wartości, ale wielu je omijaTakie jajka mają najwięcej wartości, ale wielu je omija
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Jajka to jeden z najpopularniejszych składników w naszej diecie. Są źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Jednak wśród różnych rodzajów jajek jest jeden, który szczególnie wyróżnia się swoimi właściwościami. To jajka od kury zielononóżki – niezwykle wartościowe, choć często pomijane. Dlaczego warto się nimi zainteresować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Jajka od kury zielononóżki – co je wyróżnia?

Jajka od kury zielononóżki pochodzą od rodzimej polskiej rasy kur – zielononóżki kuropatwianej. Te wyjątkowe ptaki hodowane są w małych, rodzinnych gospodarstwach, gdzie mają dostęp do wolnego wybiegu i naturalnego pożywienia. To właśnie taki sposób hodowli wpływa na wysoką jakość ich jajek. Charakterystyczna dla nich jest jasnozielona skorupka, a same jajka są nieco mniejsze, ale wyjątkowo bogate w składniki odżywcze.

Składniki odżywcze jajek od kury zielononóżki

Dlaczego jajka od zielononóżki są uznawane za jedne z najzdrowszych? Przede wszystkim zawierają mniej cholesterolu w porównaniu z jajkami od innych kur. Dodatkowo dostarczają niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów. Są źródłem witaminy E, D, A, K oraz witamin z grupy B, takich jak B12. To także bogactwo minerałów – wapnia, potasu, magnezu, cynku czy fosforu.

Mniej cholesterolu, więcej zdrowia

Jednym z najczęściej powtarzanych mitów na temat jajek jest to, że są one szkodliwe ze względu na zawartość cholesterolu. W rzeczywistości jajka od zielononóżki zawierają o około 30 proc. mniej cholesterolu niż jajka od standardowych kur. Co więcej, charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, co jest istotne dla zdrowia serca i układu krążenia.

Dla kogo jajka od kury zielononóżki?

Jajka te polecane są szczególnie kobietom w ciąży, sportowcom, osobom na diecie odchudzającej oraz diabetykom. Dzięki bogactwu witamin i minerałów wspierają układ odpornościowy, pomagają w regeneracji mięśni oraz wpływają na zdrowie skóry i włosów. Są też dobrym wyborem dla dzieci i osób starszych.

Gdzie kupić jajka od zielononóżki?

Jajka te są coraz łatwiej dostępne. Można je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, na targowiskach, a także zamówić online. Choć ich cena jest wyższa niż zwykłych jajek, warto je wypróbować i włączyć do swojej diety.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy