Kosztuje grosze i jest napakowane białkiem. Blenduję z suszonymi pomidorami i mam pastę na kanapki
Jest prosta w przygotowaniu, smaczna, a za całą miskę pasty zapłacisz tylko kilka złotych. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, zamieniając śniadanie w prawdziwą ucztę.
Jeśli do tej pory tofu było dla ciebie wielką niewiadomą i kojarzyło się raczej z niezbyt udanymi wynalazkami kulinarnymi, ta pasta szybko zmieni twoje nastawienie. W tej paście sprawdza się rewelacyjnie, wprowadzając nie tylko kremową konsystencję, ale również składniki odżywcze. To doskonały przepis nie tylko dla wegan.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Pasta z tofu i suszonych pomidorów
Pasty kanapkowe to nie tylko ta z jajek czy z makreli. Proste połączenie tofu i suszonych pomidorów to przepis na ekspresowe śniadanie. Wystarczy chwila blendowania i gotowe. Bez długiej listy składników, gotowania, smażenia i innych przygotowań. Blendowanie tofu nadaje paście gładką i kremową konsystencję, dzięki czemu może z powodzeniem zastępować tradycyjne pasty na bazie serów czy majonezu. Na dodatek ma dość neutralny smak, przez co doskonale wchłania aromaty innych składników, w tym przypadku intensywny smak suszonych pomidorów.
Tofu jest dobrym źródłem białka roślinnego, dostarcza także żelazo, które jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie, wapń, ważnego dla zdrowych kości (szczególnie jeśli tofu jest wzbogacane w wapń), oraz magnez, który bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Na dodatek nie zawiera cholesterolu i ma niską zawartość niezdrowych tłuszczów nasyconych. To doskonała alternatywa nie tylko dla osób na diecie roślinnej.
Składniki:
- 180 g naturalnego tofu,
- 10 suszonych pomidorów,
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów, oliwy lub oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta chilli (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Pomidory odsącz z oleju i zblenduj. Opcjonalnie możesz też je bardzo drobno posiekać nożem.
- Do pomidorów wkrusz naturalne tofu i dodaj olej.
- Ponownie zblenduj całość na jednolitą masę.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chilli.
Gotową pastę przełóż do miski. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dip do zanurzania warzyw czy wypełnienie tortilli. Smacznego!
Jakie tofu wybrać do pasty?
W sklepach znaleźć można różne rodzaje tofu. Do pasty najlepiej wybrać to naturalne, którego aromat jest nienachalny. Tofu wędzone czy w marynatach może być ciekawe w smaku, ale jednocześnie nie tak łatwe do zbalansowania. Czasem trafić można także na tofu jedwabiste (silken tofu). Ma ono więcej wody, przez co po zblendowaniu pasta może mieć za rzadką konsystencję. Jeśli jednak chcesz wykorzystać je do zrobienia smarowidła, pamiętaj o odsączeniu.