Dietetyk dodaje do jajecznicy. Zastrzyk energii na cały dzień
Na ten dodatek do jajecznicy raczej nikt z nas by nie wpadł. Jednak dietetyk dr Bartek Kulczyński doskonale wie, jak zestawiać zdrowe produkty, by miały jeszcze większą moc odżywczą. Tak jest właśnie w tym przypadku. Co ekspert dodaje do jajek? Smak jest interesujący.
Bartek Kulczyński jest dietetykiem oraz doktorem technologii żywności i żywienia. Na swoim kanale na YouTube pokazuje filmiki, w których opowiada, jak powinna wyglądać zdrowa dieta i co jeść na co dzień, by zachować dobrą kondycję. Często porusza w nich temat jajek, a także jajecznicy, bo to jedna z jego ulubionych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Dietetyk zachwala jajka
Według Bartka Kulczyńskiego jajka to jeden z najzdrowszych produktów. Za każdym razem, kiedy o nich mówi, wspomina o cholinie, którą zawierają żółtka. Badania potwierdzają, że osoby jedzące regularnie jajka chronią się przed szkodliwymi zmianami w mózgu oraz ryzykiem demencji. Dostarczenie w codziennej diecie choliny w zadowalającej ilości jest bardzo trudne, jeśli nie jemy jajek. Jajka mają także dobry wpływ na kości. Wzmacniają je, bo zawierają pełnowartościowe białko i przeciwutleniacze. Co także bardzo ważne, nie podnoszą cholesterolu i działają dobroczynnie na układ krążenia.
Nieoczywisty dodatek do jajecznicy
Jednym ze sposobów, by jajek w naszej diecie było więcej, jest tak lubiana jajecznica. Dietetyk nie zmienia nic w jej przygotowaniu, które jest banalnie proste. Natomiast dodaje do niej jeden, zupełnie nieoczywisty składnik. Chodzi o orzechy włoskie, które wcześnie praży na suchej patelni. Tak przygotowaną jajecznicę podaje, jak zwykle z zieleniną, z natką lub szczypiorkiem.
Dobra dawka energii
Orzechy włoskie to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają funkcje poznawcze, a przede wszystkim dają bardzo dużo energii. Regularne spożywanie orzechów włoskich może również obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, co jest korzystne dla układu krążenia. Dzięki obecności antyoksydantów, takich jak witamina E, orzechy włoskie chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Ich działanie przeciwzapalne wspiera zdrowie jelit i może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka jelita grubego. Orzechy włoskie są również źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cholesterolu.
Jajecznica z orzechami
Składniki:
- 3 jajka,
- 30 g orzechów włoskich,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane do smażenia.
Dodatkowo:
- natka pietruszki lub szczypiorek (do podania),
- słodka mielona papryka lub majeranek (do doprawienia).
Sposób przygotowania:
- Posiekaj orzechy i upraż je na suchej patelni. W trakcie je mieszaj, by się nie przypaliły.
- Na rozpuszczone masło klarowane wybij jajka, wymieszaj. Następnie dorzuć uprażone orzechy i przyprawy. Mieszaj aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.
- Jajecznicę podawaj posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.