Dietetyk dodaje do jajecznicy. Zastrzyk energii na cały dzień

Na ten dodatek do jajecznicy raczej nikt z nas by nie wpadł. Jednak dietetyk dr Bartek Kulczyński doskonale wie, jak zestawiać zdrowe produkty, by miały jeszcze większą moc odżywczą. Tak jest właśnie w tym przypadku. Co ekspert dodaje do jajek? Smak jest interesujący.

Ten dodatek do jajecznicy może zaskakiwać Ten dodatek do jajecznicy może zaskakiwać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bartek Kulczyński jest dietetykiem oraz doktorem technologii żywności i żywienia. Na swoim kanale na YouTube pokazuje filmiki, w których opowiada, jak powinna wyglądać zdrowa dieta i co jeść na co dzień, by zachować dobrą kondycję. Często porusza w nich temat jajek, a także jajecznicy, bo to jedna z jego ulubionych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dietetyk zachwala jajka

Według Bartka Kulczyńskiego jajka to jeden z najzdrowszych produktów. Za każdym razem, kiedy o nich mówi, wspomina o cholinie, którą zawierają żółtka. Badania potwierdzają, że osoby jedzące regularnie jajka chronią się przed szkodliwymi zmianami w mózgu oraz ryzykiem demencji. Dostarczenie w codziennej diecie choliny w zadowalającej ilości jest bardzo trudne, jeśli nie jemy jajek. Jajka mają także dobry wpływ na kości. Wzmacniają je, bo zawierają pełnowartościowe białko i przeciwutleniacze. Co także bardzo ważne, nie podnoszą cholesterolu i działają dobroczynnie na układ krążenia.

Nieoczywisty dodatek do jajecznicy

Jednym ze sposobów, by jajek w naszej diecie było więcej, jest tak lubiana jajecznica. Dietetyk nie zmienia nic w jej przygotowaniu, które jest banalnie proste. Natomiast dodaje do niej jeden, zupełnie nieoczywisty składnik. Chodzi o orzechy włoskie, które wcześnie praży na suchej patelni. Tak przygotowaną jajecznicę podaje, jak zwykle z zieleniną, z natką lub szczypiorkiem.

Dobra dawka energii

Orzechy włoskie to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają funkcje poznawcze, a przede wszystkim dają bardzo dużo energii. Regularne spożywanie orzechów włoskich może również obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, co jest korzystne dla układu krążenia. Dzięki obecności antyoksydantów, takich jak witamina E, orzechy włoskie chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Ich działanie przeciwzapalne wspiera zdrowie jelit i może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka jelita grubego. Orzechy włoskie są również źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cholesterolu.

Jajecznica z orzechami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Dodatkowo:

  • natka pietruszki lub szczypiorek (do podania),
  • słodka mielona papryka lub majeranek (do doprawienia).

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj orzechy i upraż je na suchej patelni. W trakcie je mieszaj, by się nie przypaliły.
  2. Na rozpuszczone masło klarowane wybij jajka, wymieszaj. Następnie dorzuć uprażone orzechy i przyprawy. Mieszaj aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.
  3. Jajecznicę podawaj posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs