Bez oleju i masła. Smaruję tym patelnię i mam jajka jak marzenie

Żaden olej, oliwa, masło czy smalec. Jajka sadzone przygotowuję bez dodatku tłuszczu, nacierając patelnię warzywem. To trik, który sprawdzi się nie tylko na diecie.

Jajko sadzone bez masła i olejuJajko sadzone bez masła i oleju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jajka sadzone to przepis na szybkie śniadanie, ale i dodatek do domowych burgerów czy ekspresowy obiad zamiast tradycyjnego kotleta. Jedni wolą płynne żółtko, inni nie wyobrażają sobie, że coś miałoby nie być ścięte. Bez względu na to, do której grupy należysz, ten patent jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Jajka sadzone bez tłuszczu

Zanim jajka wylądują na patelni, wiele osób postanawia ją natłuścić. Szkoły są różne. Masło dodaje aromatu, ale łatwo je przypalić. Oliwa i olej z kolei mają to do siebie, że łatwo przesadzić z ilością, a smak smalcu nie każdemu przypadnie do gustu. Każdy z tych tłuszczów ma jednak minus - to dodatkowe kalorie. O ile w zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce na jajko sadzone na maśle, to czasami to po prostu nie pasuje. Z pomocą przychodzi wtedy ogórek.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności © Pyszności

Wystarczy przekroić ogórka na pół i rozkrojoną częścią natrzeć patelnię. Brzmi co najmniej niecodziennie, ale naprawdę działa. Jajka nie przyklejają się, łatwo odchodzą od powierzchni patelni, a na dodatek równomiernie przypiekają się od spodu. Ogórek na patelni ma jeszcze jedno zadanie — sprawia, że jajko nie rozpływa się i trzyma kształt. Dzięki temu estetycznie prezentuje się na talerzu. Bez specjalnych foremek i bez wysiłku jajka będą wyglądało jak z kuchni masterchefa.

Smażenie na wodzie

Jeśli patent z ogórkiem cię nie przekonuje, a chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, spróbuj smażenia na wodzie. Brzmi może absurdalnie, ale naprawdę działa. Wlej wodę na małą patelnię z nieprzywierającą powłoką i podgrzej ją na średnim ogniu. Woda powinna pokrywać dno cienką warstwą. Gdy zacznie delikatnie wrzeć, ostrożnie wbij jajka bezpośrednio na wodę. Staraj się nie uszkodzić żółtek. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 2-4 minuty, w zależności od tego, jakie żółtko lubisz. Delikatnie wyjmij jajka z patelni za pomocą łopatki i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"