Bez oleju i masła. Smaruję tym patelnię i mam jajka jak marzenie

Żaden olej, oliwa, masło czy smalec. Jajka sadzone przygotowuję bez dodatku tłuszczu, nacierając patelnię warzywem. To trik, który sprawdzi się nie tylko na diecie.

Jajko sadzone bez masła i olejuJajko sadzone bez masła i oleju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jajka sadzone to przepis na szybkie śniadanie, ale i dodatek do domowych burgerów czy ekspresowy obiad zamiast tradycyjnego kotleta. Jedni wolą płynne żółtko, inni nie wyobrażają sobie, że coś miałoby nie być ścięte. Bez względu na to, do której grupy należysz, ten patent jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Jajka sadzone bez tłuszczu

Zanim jajka wylądują na patelni, wiele osób postanawia ją natłuścić. Szkoły są różne. Masło dodaje aromatu, ale łatwo je przypalić. Oliwa i olej z kolei mają to do siebie, że łatwo przesadzić z ilością, a smak smalcu nie każdemu przypadnie do gustu. Każdy z tych tłuszczów ma jednak minus - to dodatkowe kalorie. O ile w zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce na jajko sadzone na maśle, to czasami to po prostu nie pasuje. Z pomocą przychodzi wtedy ogórek.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności © Pyszności

Wystarczy przekroić ogórka na pół i rozkrojoną częścią natrzeć patelnię. Brzmi co najmniej niecodziennie, ale naprawdę działa. Jajka nie przyklejają się, łatwo odchodzą od powierzchni patelni, a na dodatek równomiernie przypiekają się od spodu. Ogórek na patelni ma jeszcze jedno zadanie — sprawia, że jajko nie rozpływa się i trzyma kształt. Dzięki temu estetycznie prezentuje się na talerzu. Bez specjalnych foremek i bez wysiłku jajka będą wyglądało jak z kuchni masterchefa.

Smażenie na wodzie

Jeśli patent z ogórkiem cię nie przekonuje, a chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, spróbuj smażenia na wodzie. Brzmi może absurdalnie, ale naprawdę działa. Wlej wodę na małą patelnię z nieprzywierającą powłoką i podgrzej ją na średnim ogniu. Woda powinna pokrywać dno cienką warstwą. Gdy zacznie delikatnie wrzeć, ostrożnie wbij jajka bezpośrednio na wodę. Staraj się nie uszkodzić żółtek. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 2-4 minuty, w zależności od tego, jakie żółtko lubisz. Delikatnie wyjmij jajka z patelni za pomocą łopatki i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟