Bez oleju i masła. Smaruję tym patelnię i mam jajka jak marzenie

Żaden olej, oliwa, masło czy smalec. Jajka sadzone przygotowuję bez dodatku tłuszczu, nacierając patelnię warzywem. To trik, który sprawdzi się nie tylko na diecie.

Jajko sadzone bez masła i olejuJajko sadzone bez masła i oleju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Jajka sadzone to przepis na szybkie śniadanie, ale i dodatek do domowych burgerów czy ekspresowy obiad zamiast tradycyjnego kotleta. Jedni wolą płynne żółtko, inni nie wyobrażają sobie, że coś miałoby nie być ścięte. Bez względu na to, do której grupy należysz, ten patent jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jajka sadzone bez tłuszczu

Zanim jajka wylądują na patelni, wiele osób postanawia ją natłuścić. Szkoły są różne. Masło dodaje aromatu, ale łatwo je przypalić. Oliwa i olej z kolei mają to do siebie, że łatwo przesadzić z ilością, a smak smalcu nie każdemu przypadnie do gustu. Każdy z tych tłuszczów ma jednak minus - to dodatkowe kalorie. O ile w zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce na jajko sadzone na maśle, to czasami to po prostu nie pasuje. Z pomocą przychodzi wtedy ogórek.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności © Pyszności

Wystarczy przekroić ogórka na pół i rozkrojoną częścią natrzeć patelnię. Brzmi co najmniej niecodziennie, ale naprawdę działa. Jajka nie przyklejają się, łatwo odchodzą od powierzchni patelni, a na dodatek równomiernie przypiekają się od spodu. Ogórek na patelni ma jeszcze jedno zadanie — sprawia, że jajko nie rozpływa się i trzyma kształt. Dzięki temu estetycznie prezentuje się na talerzu. Bez specjalnych foremek i bez wysiłku jajka będą wyglądało jak z kuchni masterchefa.

Smażenie na wodzie

Jeśli patent z ogórkiem cię nie przekonuje, a chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, spróbuj smażenia na wodzie. Brzmi może absurdalnie, ale naprawdę działa. Wlej wodę na małą patelnię z nieprzywierającą powłoką i podgrzej ją na średnim ogniu. Woda powinna pokrywać dno cienką warstwą. Gdy zacznie delikatnie wrzeć, ostrożnie wbij jajka bezpośrednio na wodę. Staraj się nie uszkodzić żółtek. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 2-4 minuty, w zależności od tego, jakie żółtko lubisz. Delikatnie wyjmij jajka z patelni za pomocą łopatki i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie