Bez oleju i masła. Smaruję tym patelnię i mam jajka jak marzenie
Żaden olej, oliwa, masło czy smalec. Jajka sadzone przygotowuję bez dodatku tłuszczu, nacierając patelnię warzywem. To trik, który sprawdzi się nie tylko na diecie.
Jajka sadzone to przepis na szybkie śniadanie, ale i dodatek do domowych burgerów czy ekspresowy obiad zamiast tradycyjnego kotleta. Jedni wolą płynne żółtko, inni nie wyobrażają sobie, że coś miałoby nie być ścięte. Bez względu na to, do której grupy należysz, ten patent jest dla ciebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Jajka sadzone bez tłuszczu
Zanim jajka wylądują na patelni, wiele osób postanawia ją natłuścić. Szkoły są różne. Masło dodaje aromatu, ale łatwo je przypalić. Oliwa i olej z kolei mają to do siebie, że łatwo przesadzić z ilością, a smak smalcu nie każdemu przypadnie do gustu. Każdy z tych tłuszczów ma jednak minus - to dodatkowe kalorie. O ile w zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce na jajko sadzone na maśle, to czasami to po prostu nie pasuje. Z pomocą przychodzi wtedy ogórek.
Wystarczy przekroić ogórka na pół i rozkrojoną częścią natrzeć patelnię. Brzmi co najmniej niecodziennie, ale naprawdę działa. Jajka nie przyklejają się, łatwo odchodzą od powierzchni patelni, a na dodatek równomiernie przypiekają się od spodu. Ogórek na patelni ma jeszcze jedno zadanie — sprawia, że jajko nie rozpływa się i trzyma kształt. Dzięki temu estetycznie prezentuje się na talerzu. Bez specjalnych foremek i bez wysiłku jajka będą wyglądało jak z kuchni masterchefa.
Smażenie na wodzie
Jeśli patent z ogórkiem cię nie przekonuje, a chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, spróbuj smażenia na wodzie. Brzmi może absurdalnie, ale naprawdę działa. Wlej wodę na małą patelnię z nieprzywierającą powłoką i podgrzej ją na średnim ogniu. Woda powinna pokrywać dno cienką warstwą. Gdy zacznie delikatnie wrzeć, ostrożnie wbij jajka bezpośrednio na wodę. Staraj się nie uszkodzić żółtek. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 2-4 minuty, w zależności od tego, jakie żółtko lubisz. Delikatnie wyjmij jajka z patelni za pomocą łopatki i gotowe.