Takie kluski robiła babcia. Smaczniejsze od śląskich i kopytek

Pochwała prostoty i cała moc wspomnień zamknięta w całkiem niepozornym daniu. Tanie kluski do dziś wywołują uśmiech na twarzach. Całą michę zrobisz za grosze.

Szare kluski to smak dzieciństwaSzare kluski to smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szare kluski najczęściej kojarzone są z kuchnią wielkopolską, dzięki obecności ziemniaków. Przepis zyskał sławę również w innych rejonach, głównie przez swoją prostotę i dostępność składników. To jedna z potraw, o której możemy powiedzieć, że nie wygląda, ale zdecydowanie smakuje. Moja babcia robiła je na okrągło, ku uciesze wszystkich wnuków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków, jakie owoce sezonowe wybierają i w jakiej formie je jedzą

Szare kluski z ziemniaków

W polskiej kuchni regionalnej kluski zajmują honorowe miejsce. Znamy śląskie, kopytka, leniwe, ale w moim domu to te niepozorne, szare kluski z ziemniaków rozkochały pokolenia. Czasem nazywane są dziadami, innym razem przecierakami, ale zawsze powstają tak samo. Wystarczą ziemniaki, mąka i sól. Później tylko ulubione dodatki i można obserwować, jak ekspresowo znikają z miski.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej (może być też pół na pół),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  2. Odciśnij nadmiar wody. Najłatwiej zrobić to przez czystą, bawełnianą ściereczkę.
  3. Dodaj jajka, mąkę oraz sól. Jeśli masa jest za gęsta, dosyp więcej mąki.
  4. Dokładnie wymieszaj całość.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
  6. Łyżką nabieraj porcje masy i wrzucaj na wrzącą wodę. Najlepiej pomagać sobie drugą łyżką, ściągając nią masę ze sztućca.
  7. Gotuj przez 3-4 minut od wypłynięcia, w zależności od wielkości.
  8. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

Szare kluski to dowód na to, że z prostych składników można stworzyć prawdziwą kulinarną ucztę. Są sycące, rozgrzewające i pełne autentycznego, domowego smaku. To idealna propozycja na obiad, która przeniesie w świat wspomnień i pozwoli odkryć mniej znane, ale równie pyszne oblicze polskiej kuchni.

Szare kluski z ziemniaków
Szare kluski z ziemniaków © Pyszności

Jak podawać szare kluski?

Szare kluski same w sobie są całkiem smaczne, ale serwowanie ich z dodatkami to klucz do zachwytu. Tradycyjnie serwuje się je z pokruszonym twarogiem oraz podsmażonym boczkiem z cebulką, obowiązkowo polewając całość odrobiną tłuszczyku z patelni. Niektórzy podają je również z łyżką zsiadłego mleka lub kleksem śmietany.

Szare kluski fantastycznie smakują z gęstym, aromatycznym sosem grzybowym, przygotowanym na bazie świeżych lub suszonych grzybów leśnych lub z dodatkiem kiszonej kapusty, zastępując makaron łazanki.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji