Takie kluski robiła babcia. Smaczniejsze od śląskich i kopytek
Pochwała prostoty i cała moc wspomnień zamknięta w całkiem niepozornym daniu. Tanie kluski do dziś wywołują uśmiech na twarzach. Całą michę zrobisz za grosze.
Szare kluski najczęściej kojarzone są z kuchnią wielkopolską, dzięki obecności ziemniaków. Przepis zyskał sławę również w innych rejonach, głównie przez swoją prostotę i dostępność składników. To jedna z potraw, o której możemy powiedzieć, że nie wygląda, ale zdecydowanie smakuje. Moja babcia robiła je na okrągło, ku uciesze wszystkich wnuków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapytaliśmy Polaków, jakie owoce sezonowe wybierają i w jakiej formie je jedzą
Szare kluski z ziemniaków
W polskiej kuchni regionalnej kluski zajmują honorowe miejsce. Znamy śląskie, kopytka, leniwe, ale w moim domu to te niepozorne, szare kluski z ziemniaków rozkochały pokolenia. Czasem nazywane są dziadami, innym razem przecierakami, ale zawsze powstają tak samo. Wystarczą ziemniaki, mąka i sól. Później tylko ulubione dodatki i można obserwować, jak ekspresowo znikają z miski.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej (może być też pół na pół),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Odciśnij nadmiar wody. Najłatwiej zrobić to przez czystą, bawełnianą ściereczkę.
- Dodaj jajka, mąkę oraz sól. Jeśli masa jest za gęsta, dosyp więcej mąki.
- Dokładnie wymieszaj całość.
- W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
- Łyżką nabieraj porcje masy i wrzucaj na wrzącą wodę. Najlepiej pomagać sobie drugą łyżką, ściągając nią masę ze sztućca.
- Gotuj przez 3-4 minut od wypłynięcia, w zależności od wielkości.
- Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Szare kluski to dowód na to, że z prostych składników można stworzyć prawdziwą kulinarną ucztę. Są sycące, rozgrzewające i pełne autentycznego, domowego smaku. To idealna propozycja na obiad, która przeniesie w świat wspomnień i pozwoli odkryć mniej znane, ale równie pyszne oblicze polskiej kuchni.
Jak podawać szare kluski?
Szare kluski same w sobie są całkiem smaczne, ale serwowanie ich z dodatkami to klucz do zachwytu. Tradycyjnie serwuje się je z pokruszonym twarogiem oraz podsmażonym boczkiem z cebulką, obowiązkowo polewając całość odrobiną tłuszczyku z patelni. Niektórzy podają je również z łyżką zsiadłego mleka lub kleksem śmietany.
Szare kluski fantastycznie smakują z gęstym, aromatycznym sosem grzybowym, przygotowanym na bazie świeżych lub suszonych grzybów leśnych lub z dodatkiem kiszonej kapusty, zastępując makaron łazanki.