WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Takie mięso może wywołać niedowład mięśni. Lepiej zrezygnuj z jedzenia go 

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przeprowadzili najnowsze badania, które wykazały, że spożywanie niedogotowanego mięsa może prowadzić do zarażenia bakterią Campylobacter jejuni. Wyniki tych badań zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym ''Journal of Autoimmunity''.

Uważaj na takie mięsoUważaj na takie mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Badania wykazały, że mięso, które nie zostało odpowiednio ugotowane lub poddane właściwej obróbce termicznej, może być źródłem zarażenia bakterią Campylobacter jejuni. Szczepy tej bakterii, zgodnie z wynikami badań, mogą prowadzić do wystąpienia zespołu Guillain-Barre, rzadkiego, ale poważnego schorzenia neurologicznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Uważaj na takie mięso. Możliwe zakażenie groźną bakterią

Pierwsze objawy zespołu Guillain-Barre obejmują drętwienie, uczucie mrowienia w palcach i osłabienie kończyn dolnych. W ciągu kilku do kilkunastu dni objawy te pogłębiają się, prowadząc do niedowładu mięśni. W tym momencie pacjenci zaczynają doświadczać problemów z takimi czynnościami, jak stanie na palcach, zaciskanie dłoni czy wchodzenie po schodach. Dodatkowo choroba ta często wiąże się z trudnościami w mówieniu i przełykaniu.

W najbardziej ekstremalnych przypadkach zespół Guillain-Barre może prowadzić do porażenia mięśni twarzy i kończyn, co uniemożliwia pacjentom wykonywanie jakichkolwiek ruchów. Inne poważne objawy GBS obejmują wahania ciśnienia krwi i problemy z oddychaniem. Statystyki pokazują, że około 5 proc. osób cierpiących na ten zespół umiera.

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan planują teraz przeprowadzić dalsze badania, aby sprawdzić, czy inne bakterie i wirusy mogą również prowadzić do rozwoju zespołu Guillain-Barre. Według nich odkrycia mogą przyczynić się do opracowania nowych metod leczenia, które w przyszłości pomogą pacjentom w ciężkim stanie pokonać tę chorobę. Jest to niezwykle ważne, biorąc pod uwagę, że wielu pacjentów cierpiących na GBS nie jest w stanie uczestniczyć w testowaniu nowych leków z powodu swojego złego stanu zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze