Takiej ryby jeszcze nie jadłeś. Idealna na Środę Popielcową

Szukasz pomysłu na postny obiad, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania? Odkryj sekret ryby leningradzkiej – dania, które idealnie wpisuje się w tradycję Środy Popielcowej. Delikatne mięso ryby, aromatyczna kasza gryczana i kremowy sos to połączenie, które sprawi, że zapomnisz o nudnych i bezsmakowych potrawach.

Ryba leningradzkaRyba leningradzka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ryba leningradzka to propozycja, która zachwyca swoją prostotą, a jednocześnie niebanalnym smakiem. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników ani dużej ilości czasu, co sprawia, że świetnie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja. Dzięki połączeniu soczystej ryby, aromatycznej cebuli i aksamitnej kaszy gryczanej, danie staje się nie tylko smaczne, ale także pożywne. Warto wypróbować ten przepis zwłaszcza w okresie postnym, gdy poszukujemy bezmięsnych alternatyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Ryba leningradzka – niezbędne składniki

Przygotowanie tej wyjątkowej potrawy nie wymaga dużej ilości produktów. Wszystkie składniki można łatwo znaleźć w sklepach, a wiele z nich prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Oto co będzie potrzebne:

  • 500 g filetów rybnych,
  • 3 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 400 ml mleka,
  • 120 g roztopionego masła,
  • 150 g startego sera żółtego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki mąki,
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku,
  • posiekany koperek lub natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Filety z ryby umyj, osusz, pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Obtocz w mące i podsmaż na 2 łyżkach oleju.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż na pozostałym oleju.
  4. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Mleko wymieszaj z roztopionym masłem.
  6. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż rybę, kaszę, cebulę z czosnkiem, zalej mlekiem z masłem, posyp serem.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut.
  8. Przed podaniem posyp koperkiem lub natką pietruszki.

Ryba leningradzka to proste danie, które zachwyci smakiem i aromatem. Idealne na Środę Popielcową i nie tylko.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem