Jedz zamiast łososia i dorsza. Te ryby kosztują grosze, a są bardzo zdrowe

W związku z tym, że obecnie trwa Wielki Post, to z pewnością często sięgasz po swoje ulubione ryby. Być może, wśród nich znajduje się łosoś i dorsz. Oczywiście, to dobry wybór, ale czasem warto sięgnąć również po te tanie ryby. Nie tylko zaskakują ceną, ale również smakiem i wartościami odżywczymi. Które z nich warto wybrać?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Ryby to przysmak, który powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety większość osób spożywa je  zdecydowanie zbyt rzadko. Szukając inspiracji na postny obiad, warto po nie sięgnąć. Stanowią bowiem ważny składnik diety i są jednym z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów omega-3.

Tanie ryby - po jakie gatunki warto sięgać?

Odwiedzając sklep rybny lub supermarket i decydując się na wybór gatunku ryby, z pewnością najczęściej decydujesz się na filety z łososia lub filety z dorsza. Okazuje się, że ich cena może cię nieco zaskoczyć, dlatego warto je zastąpić również tańszymi odpowiednikami. Są to zarówno ryby morskie, jak i ryby słodkowodne. Ich sposób przyrządzenia wygląda podobnie, a smak jest tak samo wyjątkowy, jak w przypadku tych bardziej popularnych ryb.

Obrazek
Tanie i smaczne ryby - Pyszności; Foto Canva.com

Niezależnie od tego, na co się zdecydujesz, pamiętaj, że niemal wszystkie ryby i zawarte w nich kwasy omega-3 normalizują ciśnienie krwi. Warto podkreślić, że spożywanie ich hamuje również rozwój choroby wieńcowej, czy choroby niedokrwiennej serca. Kwasy omega-3 działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, czy przeciwalergicznie. Spożywanie ryb korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i pracę mózgu.

Jakie tanie ryby morskie warto wybrać?

Trudno podjąć ci decyzję? Jesteśmy od tego, by ci podpowiedzieć. Jeśli szukasz tańszych zamienników dla łososia czy dorsza, to wiedz, że świetną opcją będą następujące gatunki ryb morskich:

  • flądra - jedna z najtańszych ryb bałtyckich, zawiera w sobie wiele wartościowych składników odżywczych; można ją filetować, smażyć, piec, czy gotować;
  • śledzie - z pewnością kojarzą ci się tylko ze świętami; okazuje się jednak, że można je również marynować, smażyć czy jeść na surowo; można je kupić w wielu postaciach, a kosztują niewiele;
  • belona - to kolejna ryba bałtycka; przypomina węgorza; jest to tania i mało znana ryba, która jest wyjątkowo smaczna; najczęściej podaje się ją duszoną w sosach ziołowych.
Śledzie
Śledzie - Pyszności; Foto Canva.com

Jakie tanie ryby słodkowodne wybrać?

Jeśli nie jesteś fanem ryb morskich, to możesz śmiało wybrać tanie ryby słodkowodne. Można pokusić się o stwierdzenie - do wyboru, do koloru. Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Do polecanych i tanich ryb słodkowodnych należą:

  • płocie - to wszechobecne ryby w polskich wodach; nadają się do przygotowania zupy rybnej
  • okonie - wyróżnia je zwarte, jędrne mięso i korzystna cena; łatwo się je filetuje;
  • karasie - ryby, które żyją w stawach i jeziorach; są niewielkie, a po odpowiednim filetowaniu stają się niezwykle smaczne.

Staraj się regularnie spożywać ryby. Zrób to dla swojego zdrowia!

Jeśli jednak wolisz łososia, to na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na obiad z łososiem:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇