Tarta Jamiego Olivera to mój nowy hit. Tak pyszna, że będę jeść przez całą wiosnę
Wytrawne tarty to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkich wypieków. Oferują bogactwo smaków i są idealne na różne okazje. Jamie Oliver proponuje przepis na tartę z kozim serem, która jest doskonałym wiosennym daniem, gotowym w zaledwie 45 minut.
Wiosna to czas, kiedy poszukujemy lżejszych i bardziej orzeźwiających potraw, które pasują do dłuższych dni. Zamiast rozgrzewających gulaszy, coraz częściej sięgamy po sałatki i dania z sezonowych warzyw. W kwietniu, kiedy warzywa takie jak zielone szparagi, brokuły czy kapusta są w pełni dojrzałe, warto eksperymentować z przepisami, które wykorzystują ich pełnię smaku i wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku
Przepis na tartę z kozim serem
Jamie Oliver proponuje prosty przepis na tartę, która jest świetnym sposobem na wykorzystanie wiosennych warzyw. Podstawą jest chrupiące ciasto filo oraz "cytrynowa ricotta", które podkreślają smak użytych warzyw. Można skorzystać z gotowej mieszanki mrożonych warzyw w cytrynowym dressingu dostępnej w brytyjskich supermarketach, lub przygotować własną mieszankę z zielonych warzyw.
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- 6 arkuszy ciasta filo,
- 1 cytryna,
- 250 g ricotty,
- 75 g koziego sera,
- 400 g mieszanki zielonych warzyw,
- kilka gałązek świeżej mięty,
- 80 g kiełków groszku lub rukoli,
- 4 łyżki mielonych migdałów,
- 10 g prażonych płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
- W misce ubij ricottę na gładko, dodając skórkę z cytryny i szczyptę czarnego pieprzu.
- Na czystym blacie połóż arkusz ciasta filo, posmaruj oliwą, a następnie połóż drugi arkusz lekko przesunięty, aby dwa trzecie arkusza się pokrywały. Posyp mielonymi migdałami. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto filo.
- Przenieś ciasto na blachę, formując brzegi, i rozprowadź ricottę równomiernie na spodzie.
- Piecz na dolnej półce piekarnika przez 20 minut.
- W międzyczasie pokrój kozi ser na plastry o grubości 1 cm. Jeśli używasz gotowej mieszanki warzyw, podgrzej ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przeciwnym razie przygotuj własną mieszankę z brokułów, fasolki szparagowej i groszku.
- Dodaj warzywa do tarty i ułóż na nich plastry koziego sera. Wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut, aż ser zacznie się topić, a ciasto będzie złociste.
- W misce wymieszaj liście mięty i kiełki groszku z sokiem z połowy cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij tartę z piekarnika, posyp liśćmi mięty, kiełkami i płatkami migdałowymi. Podawaj z resztą liści jako sałatkę lub pozwól gościom dodać je według uznania.