Te batony na słono to majstersztyk. Wydasz grosze, a nakarmiasz całą rodzinę

Batony kefirowe powstają w wyniku połączenia kilku prostych składników. Przygotowanie tego specjału nie nadszarpnie twojego budżetu i nie zajmie dużo czasu. Te słone paluchy są na tyle sycące, że wystarczy podać je z sosem czy surówką. Świetnie sprawdzą się też jako poczęstunek podczas rodzinnych uroczystości czy imprez w gronie przyjaciół. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis.

ObrazekBatony kefirowe możesz usmażyć w panierce - Pyszności; Adobe Stock

Batony kefirowe to idealne rozwiązanie na budżetowy obiad na całej rodziny. Dodatek sera żółtego sprawia, że mają wyrazisty smak i miękką konsystencję, a świeże zioła dodają słonym paluchom aromatu. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Batony są na tyle sycące, że możesz podawać je solo lub z dodatkiem ulubionego sosu czy w towarzystwie surówki.

Przepis na batony kefirowe. Pyszny i tani obiad

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • 900 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 jajka,
  • 200 g sera żółtego,
  • 20 gramów proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia
  • nać pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wybij jajka i rozkłóć je widelcem.
  2. Następnie dodaj kefir, sól, posiekaną natkę oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Do masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, następnie zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż stanie się miękkie, jednolite i nieklejące.
  4. Kiedy ciasto będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i odstaw na 10 minut, by odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
  5. Stolnicę bądź blat podsyp mąką. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm.
  6. Następnie pokrój ciasto na podłużne pasy. Uformuj "paluchy" i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie się zarumienią.
  7. Gotowe batony kefirowe odkładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Obrazek
Batony kefirowe możesz urozmaicić ulubionymi przyprawami - Pyszności; Adobe Stock

Jak podawać batony na słono z kefiru?

Batony kefirowe mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy, że podasz je z ziołowym dressingiem na zimno bądź sosem czosnkowym czy jogurtowym. Świetnie będą smakować w towarzystwie np. mięs czy surówek. Ponadto, ich smak możesz wzbogacać, dodając do ciasta ulubione dodatki: kawałki kiełbasy czy wędliny, cebulę, marchewkę, paprykę lub aromatyczne przyprawy, takie jak papryka wędzona, bazylia, czosnek, oregano, zioła prowansalskie bądź chili.

Gotowe paluchy możesz posypać sezamem lub czarnuszką. Jeśli wolisz bardziej chrupiące specjały, batony kefirowe potraktuj klasyczną panierką przed usmażeniem (w jajku i bułce tartej), co utworzy na nich kruchą skorupkę. Pamiętaj jednak, że specjał ten i bez tego jest dosyć ciężki. Nie zapomnij również, by gotowe batony odkładać na ręcznik papierowy w celu pozbycia się z nich nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom