PrzepisZwykle mielone odstawisz na bok. Pyżyki są o niebo smaczniejsze

Zwykle mielone odstawisz na bok. Pyżyki są o niebo smaczniejsze

Pyżyki to przepyszne kotlety z kaszy - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Pyżyki to przepyszne kotlety z kaszy - Pyszności; Fot. Adobe Stock
26.07.2023 19:21

Pyżyki to specjał pochodzący z kuchni ukraińskiej. Chrupiące kotleciki stworzone na bazie kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny za grosze. Świetnie smakują podane z surówką, mizerią czy buraczkami w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, a także jako dodatek do letniej lekkiej sałatki. Bliscy pokochają to danie. 

Kotlety z kaszy jęczmiennej można zrobić także w wersji wegetariańskiej. W takiej odsłonie pojawiają się na stołach w Ukrainie podczas postnych dni. Wtedy smak specjału warto wzbogacić aromatycznymi suszonymi grzybami. Istnieje też wersja znana jako ryżaki. Jak sama nazwa wskazuje, te zrobione są z dodatkiem ryżu. Przygotowanie takich kotlecików jest szybkie i proste, a kupno składników nie nadszarpnie twojego budżetu.

Kuchnia ukraińska. Kotlety, kotleciki

Kuchnia ukraińska słynie przede wszystkim z dań mącznych. Jej podstawą są pyszne chleby oraz potrawy przygotowane właśnie z mąki i kaszy. To ze względu na to, że na kształt kuchni ukraińskiej wpływ miało zamiłowanie do osadnictwa i uprawy zboża. Teraz, wśród ukraińskich specjałów, wymienić możemy słynne gałuszki (tzw. kotleciki z resztek) czy hreczniaki (kotleciki z kaszy gryczanej).

Pyżyki to kolejna wariacja na temat kotlecików z kaszy. Te powstają najczęściej z połączenia kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Następnie obtacza się je w mące lub bułce tartej i smaży na złoty kolor. Dzięki wyrazistym przyprawom przepięknie pachną i doskonale smakują. Natomiast za sprawą kaszy są przyjemnie miękkie i pulchne. 

Pyżyki to kotleciki z kaszy i mięsa - Pyszności; Fot. Pixabay
Pyżyki to kotleciki z kaszy i mięsa - Pyszności; Fot. Pixabay

Kotleciki z mięsa i kaszy. Przepis na pyżyki

Składniki:

  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, a pieczarki i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmaż cebulę, a gdy lekko się zeszkli, dodaj marchew i pieczarki. Warzywa smaż, aż staną się miękkie. Następnie odstaw je do ostygnięcia.
  3. Kaszę ugotuj i odcedź, a następnie połącz ją z mięsem i przyprawami oraz musztardą, jajkiem i ostudzonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. Z powstałej masy formuj kotlety o wielkości zbliżonej do mielonych.Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także