Zwykle mielone odstawisz na bok. Pyżyki są o niebo smaczniejsze

Pyżyki to specjał pochodzący z kuchni ukraińskiej. Chrupiące kotleciki stworzone na bazie kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny za grosze. Świetnie smakują podane z surówką, mizerią czy buraczkami w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, a także jako dodatek do letniej lekkiej sałatki. Bliscy pokochają to danie. 

ObrazekPyżyki to przepyszne kotlety z kaszy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kotlety z kaszy jęczmiennej można zrobić także w wersji wegetariańskiej. W takiej odsłonie pojawiają się na stołach w Ukrainie podczas postnych dni. Wtedy smak specjału warto wzbogacić aromatycznymi suszonymi grzybami. Istnieje też wersja znana jako ryżaki. Jak sama nazwa wskazuje, te zrobione są z dodatkiem ryżu. Przygotowanie takich kotlecików jest szybkie i proste, a kupno składników nie nadszarpnie twojego budżetu.

Kuchnia ukraińska. Kotlety, kotleciki

Kuchnia ukraińska słynie przede wszystkim z dań mącznych. Jej podstawą są pyszne chleby oraz potrawy przygotowane właśnie z mąki i kaszy. To ze względu na to, że na kształt kuchni ukraińskiej wpływ miało zamiłowanie do osadnictwa i uprawy zboża. Teraz, wśród ukraińskich specjałów, wymienić możemy słynne gałuszki (tzw. kotleciki z resztek) czy hreczniaki (kotleciki z kaszy gryczanej).

Pyżyki to kolejna wariacja na temat kotlecików z kaszy. Te powstają najczęściej z połączenia kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Następnie obtacza się je w mące lub bułce tartej i smaży na złoty kolor. Dzięki wyrazistym przyprawom przepięknie pachną i doskonale smakują. Natomiast za sprawą kaszy są przyjemnie miękkie i pulchne. 

Obrazek
Pyżyki to kotleciki z kaszy i mięsa - Pyszności; Fot. Pixabay

Kotleciki z mięsa i kaszy. Przepis na pyżyki

Składniki:

  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, a pieczarki i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmaż cebulę, a gdy lekko się zeszkli, dodaj marchew i pieczarki. Warzywa smaż, aż staną się miękkie. Następnie odstaw je do ostygnięcia.
  3. Kaszę ugotuj i odcedź, a następnie połącz ją z mięsem i przyprawami oraz musztardą, jajkiem i ostudzonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. Z powstałej masy formuj kotlety o wielkości zbliżonej do mielonych.Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯