Zwykle mielone odstawisz na bok. Pyżyki są o niebo smaczniejsze

Pyżyki to specjał pochodzący z kuchni ukraińskiej. Chrupiące kotleciki stworzone na bazie kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny za grosze. Świetnie smakują podane z surówką, mizerią czy buraczkami w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, a także jako dodatek do letniej lekkiej sałatki. Bliscy pokochają to danie. 

ObrazekPyżyki to przepyszne kotlety z kaszy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kotlety z kaszy jęczmiennej można zrobić także w wersji wegetariańskiej. W takiej odsłonie pojawiają się na stołach w Ukrainie podczas postnych dni. Wtedy smak specjału warto wzbogacić aromatycznymi suszonymi grzybami. Istnieje też wersja znana jako ryżaki. Jak sama nazwa wskazuje, te zrobione są z dodatkiem ryżu. Przygotowanie takich kotlecików jest szybkie i proste, a kupno składników nie nadszarpnie twojego budżetu.

Kuchnia ukraińska. Kotlety, kotleciki

Kuchnia ukraińska słynie przede wszystkim z dań mącznych. Jej podstawą są pyszne chleby oraz potrawy przygotowane właśnie z mąki i kaszy. To ze względu na to, że na kształt kuchni ukraińskiej wpływ miało zamiłowanie do osadnictwa i uprawy zboża. Teraz, wśród ukraińskich specjałów, wymienić możemy słynne gałuszki (tzw. kotleciki z resztek) czy hreczniaki (kotleciki z kaszy gryczanej).

Pyżyki to kolejna wariacja na temat kotlecików z kaszy. Te powstają najczęściej z połączenia kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Następnie obtacza się je w mące lub bułce tartej i smaży na złoty kolor. Dzięki wyrazistym przyprawom przepięknie pachną i doskonale smakują. Natomiast za sprawą kaszy są przyjemnie miękkie i pulchne. 

Obrazek
Pyżyki to kotleciki z kaszy i mięsa - Pyszności; Fot. Pixabay

Kotleciki z mięsa i kaszy. Przepis na pyżyki

Składniki:

  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, a pieczarki i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmaż cebulę, a gdy lekko się zeszkli, dodaj marchew i pieczarki. Warzywa smaż, aż staną się miękkie. Następnie odstaw je do ostygnięcia.
  3. Kaszę ugotuj i odcedź, a następnie połącz ją z mięsem i przyprawami oraz musztardą, jajkiem i ostudzonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. Z powstałej masy formuj kotlety o wielkości zbliżonej do mielonych.Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler