Zwykle mielone odstawisz na bok. Pyżyki są o niebo smaczniejsze
Pyżyki to specjał pochodzący z kuchni ukraińskiej. Chrupiące kotleciki stworzone na bazie kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny za grosze. Świetnie smakują podane z surówką, mizerią czy buraczkami w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, a także jako dodatek do letniej lekkiej sałatki. Bliscy pokochają to danie.
26.07.2023 19:21
Kotlety z kaszy jęczmiennej można zrobić także w wersji wegetariańskiej. W takiej odsłonie pojawiają się na stołach w Ukrainie podczas postnych dni. Wtedy smak specjału warto wzbogacić aromatycznymi suszonymi grzybami. Istnieje też wersja znana jako ryżaki. Jak sama nazwa wskazuje, te zrobione są z dodatkiem ryżu. Przygotowanie takich kotlecików jest szybkie i proste, a kupno składników nie nadszarpnie twojego budżetu.
Kuchnia ukraińska. Kotlety, kotleciki
Kuchnia ukraińska słynie przede wszystkim z dań mącznych. Jej podstawą są pyszne chleby oraz potrawy przygotowane właśnie z mąki i kaszy. To ze względu na to, że na kształt kuchni ukraińskiej wpływ miało zamiłowanie do osadnictwa i uprawy zboża. Teraz, wśród ukraińskich specjałów, wymienić możemy słynne gałuszki (tzw. kotleciki z resztek) czy hreczniaki (kotleciki z kaszy gryczanej).
Pyżyki to kolejna wariacja na temat kotlecików z kaszy. Te powstają najczęściej z połączenia kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Następnie obtacza się je w mące lub bułce tartej i smaży na złoty kolor. Dzięki wyrazistym przyprawom przepięknie pachną i doskonale smakują. Natomiast za sprawą kaszy są przyjemnie miękkie i pulchne.
Kotleciki z mięsa i kaszy. Przepis na pyżyki
Składniki:
- 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
- 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 3 pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, a pieczarki i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na rozgrzanym na patelni maśle podsmaż cebulę, a gdy lekko się zeszkli, dodaj marchew i pieczarki. Warzywa smaż, aż staną się miękkie. Następnie odstaw je do ostygnięcia.
- Kaszę ugotuj i odcedź, a następnie połącz ją z mięsem i przyprawami oraz musztardą, jajkiem i ostudzonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie całość.
- Z powstałej masy formuj kotlety o wielkości zbliżonej do mielonych.Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.