Zwykle mielone odstawisz na bok. Pyżyki są o niebo smaczniejsze

Pyżyki to specjał pochodzący z kuchni ukraińskiej. Chrupiące kotleciki stworzone na bazie kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny za grosze. Świetnie smakują podane z surówką, mizerią czy buraczkami w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, a także jako dodatek do letniej lekkiej sałatki. Bliscy pokochają to danie. 

ObrazekPyżyki to przepyszne kotlety z kaszy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kotlety z kaszy jęczmiennej można zrobić także w wersji wegetariańskiej. W takiej odsłonie pojawiają się na stołach w Ukrainie podczas postnych dni. Wtedy smak specjału warto wzbogacić aromatycznymi suszonymi grzybami. Istnieje też wersja znana jako ryżaki. Jak sama nazwa wskazuje, te zrobione są z dodatkiem ryżu. Przygotowanie takich kotlecików jest szybkie i proste, a kupno składników nie nadszarpnie twojego budżetu.

Kuchnia ukraińska. Kotlety, kotleciki

Kuchnia ukraińska słynie przede wszystkim z dań mącznych. Jej podstawą są pyszne chleby oraz potrawy przygotowane właśnie z mąki i kaszy. To ze względu na to, że na kształt kuchni ukraińskiej wpływ miało zamiłowanie do osadnictwa i uprawy zboża. Teraz, wśród ukraińskich specjałów, wymienić możemy słynne gałuszki (tzw. kotleciki z resztek) czy hreczniaki (kotleciki z kaszy gryczanej).

Pyżyki to kolejna wariacja na temat kotlecików z kaszy. Te powstają najczęściej z połączenia kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Następnie obtacza się je w mące lub bułce tartej i smaży na złoty kolor. Dzięki wyrazistym przyprawom przepięknie pachną i doskonale smakują. Natomiast za sprawą kaszy są przyjemnie miękkie i pulchne. 

Obrazek
Pyżyki to kotleciki z kaszy i mięsa - Pyszności; Fot. Pixabay

Kotleciki z mięsa i kaszy. Przepis na pyżyki

Składniki:

  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, a pieczarki i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmaż cebulę, a gdy lekko się zeszkli, dodaj marchew i pieczarki. Warzywa smaż, aż staną się miękkie. Następnie odstaw je do ostygnięcia.
  3. Kaszę ugotuj i odcedź, a następnie połącz ją z mięsem i przyprawami oraz musztardą, jajkiem i ostudzonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. Z powstałej masy formuj kotlety o wielkości zbliżonej do mielonych.Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟