Te ciasteczka biszkoptowe to wspomnienie z dzieciństwa. Zajadałam się nimi na potęgę

Lekkie, puszyste i słodkie dokładnie w sam raz: te ciasteczka biszkoptowe z kremem to powrót do smaków sprzed lat. Ich delikatność i mleczny aromat sprawiają, że trudno poprzestać na jednym. Idealne do popołudniowej kawy, herbaty albo po prostu na poprawę humoru.

Ciasteczka biszkoptowe to wspomnienia z dzieciństwaCiasteczka biszkoptowe to wspomnienia z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ten przepis to powrót do dzieciństwa. Kiedyś u babci na wsi zawsze czekał półmisek małych biszkopcików, które znikały w okamgnieniu. Ich smak jest lekki, karmelowy, z nutą mleka i kojarzy się z ciepłem, domem i spokojem. Połączenie puszystego ciasta z kremem dulce de leche to klasyka, która nigdy się nie wyjdzie z mody. Jeśli chcesz przenieść się choć na chwilę do tamtych czasów, te ciasteczka pomogą ci to zrobić.

Jak przygotować biszkopty z kremem?

Co zrobić, by biszkopty wyszły lekkie jak chmurka? Zapamiętaj najważniejszą zasadę: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Możesz dodać odrobinę startej skórki z cytryny lub kilka kropel likieru waniliowego dla głębszego aromatu. Dulce de leche najlepiej przygotować w szerokim garnku z grubym dnem, gdyż mleko wtedy szybciej odparuje i się nie przypali. W miarę jak mikstura gęstnieje, mieszaj ją drewnianą łyżką, aż uzyska konsystencję gęstego karmelu.

Jeśli wolisz lżejszy krem, możesz wymieszać dulce de leche z mascarpone lub śmietanką. A szczypta soli morskiej doda mu głębi i podkreśli karmelowe nuty. Nie masz czasu na gotowanie mleka? Użyj gotowej masy kajmakowej, którą wystarczy podgrzać ze sporą łyżką masła, by uzyskać gładką, aksamitną konsystencję.

Ciasteczka biszkoptowe z kremem dulce de leche

Składniki na biszkopty:

  • 3 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru wanilinowego.

Składniki na krem:

  • litr pełnotłustego mleka,
  • 300 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.
  2. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) nakładaj łyżką masę. Utwórz małe krążki. Piecz je w 180°C przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia.
  3. W międzyczasie przygotuj krem. Wlej mleko do garnka, dodaj cukier oraz wanilię. Podgrzewaj miksturę na małym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj jeszcze 1,5-2 godziny. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
  4. Zdejmij dulce de leche z ognia, wystudź i utrzyj z miękkim masłem na gładki krem.
  5. Na biszkopcie połóż porcję kremu, przykryj drugim biszkoptem i dociśnij. Wrzuć na pół godziny do lodówki.

Jakie kremy pasują do ciasteczek biszkoptowych?

Biszkopty to wdzięczna baza, bo można je wypełnić różnymi kremami w zależności od nastroju i okazji. Świetnie sprawdzą się krem czekoladowy lub nutella z mascarpone, krem orzechowy z masłem orzechowym i miodem, kawowy na bazie mascarpone i espresso, kokosowy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi albo śmietankowy z dodatkiem białej czekolady. I oczywiście klasyka, czyli krem pistacjowy. Każdy z nich idealnie podkreśli puszystość biszkoptów i sprawi, że deser nabierze nowego charakteru.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀