Te kotlety były kiedyś hitem numer jeden. Hit zakładowych stołówek w PRL

Za niektórymi potrawami z dzieciństwa tęsknimy zbyt mocno, by móc to tak pozostawić. To dlatego popularne w czasach PRL-u kotlety z mortadeli coraz częściej goszczą na naszych stołach. Zobacz, jak przygotować ten przysmak lat szczenięcych i razem z nami poczuj tę niezastąpioną nostalgię.

Obrazekkotlety z mortadeli - Pyszności; foto: YouTube

Czasy słusznie minione były momentem, w którym kreatywność naszych mam i babć sięgała zenitu. Tworzenie czegoś z niczego nie było łatwe; bywało tak, że nie wychodziło też z tego nic dobrego. Zupę owocową czy rozmącony z jajkiem szpinak wspominamy do dzisiaj... w koszmarach.

Zupełnie inaczej zapamiętaliśmy kotlety z mortadeli. Pyszne, sycące, tłuste i zrobione z totalnie nam nieznanych składników (w teorii mortadela to włoska kiełbasa z mielonego mięsa, ale za jej skład w tamtych czasach nie dalibyśmy sobie ręki uciąć), smakowały wtedy lepiej niż cokolwiek innego. Były wtedy wcinane na okrągło: zarówno same, jak i w formie kanapek.

Obrazek
kotlety z mortadeli - Pyszności; foto: Canva

Niektórzy, będąc dziećmi, twierdzili, że gdy dorosną, będą jedli tyle słodyczy, na ile tylko mają ochotę. My mówiliśmy tak o mortadeli. Dzisiaj postanowiliśmy dotrzymać danego sobie słowa i powracamy z przytupem do dzieciństwa, przygotowując danie sprzed trzydziestu lat. Oto kotlety z mortadeli dokładnie takie jak wtedy.

Kotlety z mortadeli

Składniki:

  • 5 plastrów mortadeli
  • 5 plastrów żółtego sera (opcjonalnie)
  • 2-3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jeśli do kotletów z mortadeli chcesz użyć żółtego sera, plastry tej kiełbasy nie mogą być zbyt cienkie. Kiedy już je ukroisz, natnij w nich "kieszonkę" i włóż do środka po kawałku sera.

Obrazek
kotlety z mortadeli - Pyszności; foto: Canva

Jajka rozbełtaj w głębokim talerzu, a do drugiego przesyp bułkę tartą. Teraz panieruj mortadelę najpierw w jajku, a później w bułce. Tę czynność wykonaj dwukrotnie.

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety z mortadeli smaż z obu stron do momentu, w którym panierka ładnie się zarumieni. Na koniec odsącz kotlety za pomocą ręcznika kuchennego. Te pyszności będą doskonale smakowały z dodatkiem ogórków kiszonych. Smacznego!

Oszukane schabowe mogą się też świetnie komponować z tą surówką. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach