Te kotlety były kiedyś hitem numer jeden. Hit zakładowych stołówek w PRL

Za niektórymi potrawami z dzieciństwa tęsknimy zbyt mocno, by móc to tak pozostawić. To dlatego popularne w czasach PRL-u kotlety z mortadeli coraz częściej goszczą na naszych stołach. Zobacz, jak przygotować ten przysmak lat szczenięcych i razem z nami poczuj tę niezastąpioną nostalgię.

Obrazekkotlety z mortadeli - Pyszności; foto: YouTube

Czasy słusznie minione były momentem, w którym kreatywność naszych mam i babć sięgała zenitu. Tworzenie czegoś z niczego nie było łatwe; bywało tak, że nie wychodziło też z tego nic dobrego. Zupę owocową czy rozmącony z jajkiem szpinak wspominamy do dzisiaj... w koszmarach.

Zupełnie inaczej zapamiętaliśmy kotlety z mortadeli. Pyszne, sycące, tłuste i zrobione z totalnie nam nieznanych składników (w teorii mortadela to włoska kiełbasa z mielonego mięsa, ale za jej skład w tamtych czasach nie dalibyśmy sobie ręki uciąć), smakowały wtedy lepiej niż cokolwiek innego. Były wtedy wcinane na okrągło: zarówno same, jak i w formie kanapek.

Obrazek
kotlety z mortadeli - Pyszności; foto: Canva

Niektórzy, będąc dziećmi, twierdzili, że gdy dorosną, będą jedli tyle słodyczy, na ile tylko mają ochotę. My mówiliśmy tak o mortadeli. Dzisiaj postanowiliśmy dotrzymać danego sobie słowa i powracamy z przytupem do dzieciństwa, przygotowując danie sprzed trzydziestu lat. Oto kotlety z mortadeli dokładnie takie jak wtedy.

Kotlety z mortadeli

Składniki:

  • 5 plastrów mortadeli
  • 5 plastrów żółtego sera (opcjonalnie)
  • 2-3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jeśli do kotletów z mortadeli chcesz użyć żółtego sera, plastry tej kiełbasy nie mogą być zbyt cienkie. Kiedy już je ukroisz, natnij w nich "kieszonkę" i włóż do środka po kawałku sera.

Obrazek
kotlety z mortadeli - Pyszności; foto: Canva

Jajka rozbełtaj w głębokim talerzu, a do drugiego przesyp bułkę tartą. Teraz panieruj mortadelę najpierw w jajku, a później w bułce. Tę czynność wykonaj dwukrotnie.

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety z mortadeli smaż z obu stron do momentu, w którym panierka ładnie się zarumieni. Na koniec odsącz kotlety za pomocą ręcznika kuchennego. Te pyszności będą doskonale smakowały z dodatkiem ogórków kiszonych. Smacznego!

Oszukane schabowe mogą się też świetnie komponować z tą surówką. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji