Te mini pizze można zajadać bez wyrzutów sumienia. Najsmaczniejsza przekąska
Klasyczna wersja pizzy słynie z dużej ilości kalorii. Jednak można ją przygotować w wersji bardziej dietetycznej, a w dodatku bezglutenowej. Taki posiłek będzie znacznie lżejszy. W przepisie ważne jest warzywo, którego raczej z tym włoskim plackiem nie kojarzymy.
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Jego sława sięga daleko poza ojczyste Włochy. Jednak w klasycznym wydaniu, czyli na pszennym cieście, nie jest dobrą propozycją dla każdego. Przede wszystkim ma dużo kalorii i zawiera gluten, którego wiele osób unika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy na stole pojawia się ta pizza, słychać tylko brzdęk talerzy. Spód przygotowano z warzywa
Pizza w lżejszym wydaniu
We współczesnym świecie praktycznie każde danie doczekało się lżejszego odpowiednika. Taka transformacja nie ominęła pizzy. Okazuje się, że ciasto do niej można przygotować na bazie warzywa. Sprawdził się tu kalafior, który trzeba zmiksować. Do takiego proszku kalafiorowego dodaje się jeszcze kilka składników i tak powstaje ciasto na spód pizzy.
Taka pizza nie zaszkodzi na diecie
Pizzę z warzywnym dodatkiem wyróżnia lekkość i niski indeks glikemiczny. Klasyczne ciasto to solidna porcja węglowodanów, natomiast spód przygotowany na bazie kalafiora ma znacznie mniej kalorii i jest łatwiejszy do strawienia. Taki placek dostarcza także błonnika, witamin z grupy B oraz cennych antyoksydantów wspierających organizm. Spokojnie można zjeść ją na diecie, a także zaproponować dzieciom.
Pizza na warzywnym spodzie
Składniki na ciasto:
- 1 kalafior,
- 1 jajko,
- 40 g mozzarelli,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
Dodatki:
- 50 ml passaty pomidorowej,
- 100 g mozzarelli,
- kilka plasterków szynki,
- kilka pieczarek,
- 1 pomidor.
Sposób przygotowania:
- Kalafior pokrój na niewielkie różyczki, a potem umieść je w robocie kuchennym i zmiksuj do całkowitego rozdrobnienia.
- Proszek z kalafiora przełóż do żaroodpornej miski i podgrzej go w mikrofalówce przez 4-5 minut, do miękkości. Możesz go także przesypać na suchą patelnię i podsmażyć na małym ogniu przez około 10 minut, regularnie mieszając.
- Tak przygotowanego kalafiora wymieszaj z jajkiem, tartymi serami i przyprawami.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj po 2-3 łyżki ciasta, a następnie rozpłaszczaj je, by powstał okrąg o średnicy ok. 10 cm.
- Spody do pizzy wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10-12 minut.
- Potem na każdym placku rozprowadzaj cienką warstwę passaty pomidorowej, a następnie ułóż ulubione dodatki i posyp tartą mozzarellą. Zapiekaj jeszcze 4 minuty.
- Mini pizze podawaj na ciepło.