Te placki są jak promyki słońca. Dzieciaki je uwielbiają

W maju można sporo zaoszczędzić na wydatkach na jedzenie. Wystarczy wyjść na łąkę po szczaw, pokrzywę czy kwiaty mniszka lekarskiego. Z ich dodatkiem przygotujesz zarówno zupę czy pesto do makaronu, jak i sałatkę oraz smaczne placuszki na kolację.

Racuchy z mniszkiem to pomysł na wiosenną ciepłą kolacjęRacuchy z mniszkiem to pomysł na wiosenną ciepłą kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób boi się zrywać mniszek lekarski ze względu na ryzyko pomylenia z niejadalnym mleczem. Jednak w rzeczywistości bardzo łatwo jest odróżnić te dwie rośliny. Kwiaty mniszka lekarskiego wyrastają z jednej łodygi bez rozgałęzień. Liście są ostro zakończone w przeciwieństwie do liści mleczy, które mają zaokrąglone końcówki. Kwiaty mnisza można przerobić na miód lub konfiturę do herbaty. Liście wykorzystasz do pesto albo do wiosennej sałatki.

Wartości odżywcze mniszka lekarskiego

Kwiaty oraz liście mniszka lekarskiego są skarbnicą witamin: C, A oraz z grupy B, a także minerałów takich jak krzem, potas czy magnez. Dzięki temu wspomagają układ odpornościowy, poprawiają trawienie i pracę układu nerwowy.

Roślina od lat była stosowana w medycynie naturalnej jako lek o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym regenerację wątroby. Mniszek lekarski stymuluje produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłustych potraw. Działa też moczopędnie, dbając o  zdrowie nerek i układu moczowego, a także pomaga w leczeniu anemii.

Przepis na placuszki z mniszkiem lekarskim

Racuchy możesz posypać cukrem pudem, podać z owocami, śmietaną lub jogurtem.

Składniki:

  • 10 kwiatów mniszka lekarskiego,
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanka mąki,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kwiaty mniszka lekarskiego odetnij z łodyg, wypłucz pod bieżącą wodą i odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z wody.
  2. Wymieszaj mikserem składniki na słodkie ciasto naleśnikowe.
  3. Rozgrzej patelnię z tłuszczem.
  4. Kwiaty maczaj w cieście i smaż na złoty kolor z obydwu stron.

Wybrane dla Ciebie

Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą