Te placki są jak promyki słońca. Dzieciaki je uwielbiają

W maju można sporo zaoszczędzić na wydatkach na jedzenie. Wystarczy wyjść na łąkę po szczaw, pokrzywę czy kwiaty mniszka lekarskiego. Z ich dodatkiem przygotujesz zarówno zupę czy pesto do makaronu, jak i sałatkę oraz smaczne placuszki na kolację.

Racuchy z mniszkiem to pomysł na wiosenną ciepłą kolacjęRacuchy z mniszkiem to pomysł na wiosenną ciepłą kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób boi się zrywać mniszek lekarski ze względu na ryzyko pomylenia z niejadalnym mleczem. Jednak w rzeczywistości bardzo łatwo jest odróżnić te dwie rośliny. Kwiaty mniszka lekarskiego wyrastają z jednej łodygi bez rozgałęzień. Liście są ostro zakończone w przeciwieństwie do liści mleczy, które mają zaokrąglone końcówki. Kwiaty mnisza można przerobić na miód lub konfiturę do herbaty. Liście wykorzystasz do pesto albo do wiosennej sałatki.

Wartości odżywcze mniszka lekarskiego

Kwiaty oraz liście mniszka lekarskiego są skarbnicą witamin: C, A oraz z grupy B, a także minerałów takich jak krzem, potas czy magnez. Dzięki temu wspomagają układ odpornościowy, poprawiają trawienie i pracę układu nerwowy.

Roślina od lat była stosowana w medycynie naturalnej jako lek o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym regenerację wątroby. Mniszek lekarski stymuluje produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłustych potraw. Działa też moczopędnie, dbając o  zdrowie nerek i układu moczowego, a także pomaga w leczeniu anemii.

Przepis na placuszki z mniszkiem lekarskim

Racuchy możesz posypać cukrem pudem, podać z owocami, śmietaną lub jogurtem.

Składniki:

  • 10 kwiatów mniszka lekarskiego,
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanka mąki,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kwiaty mniszka lekarskiego odetnij z łodyg, wypłucz pod bieżącą wodą i odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z wody.
  2. Wymieszaj mikserem składniki na słodkie ciasto naleśnikowe.
  3. Rozgrzej patelnię z tłuszczem.
  4. Kwiaty maczaj w cieście i smaż na złoty kolor z obydwu stron.
Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu