Te placki są jak promyki słońca. Dzieciaki je uwielbiają
W maju można sporo zaoszczędzić na wydatkach na jedzenie. Wystarczy wyjść na łąkę po szczaw, pokrzywę czy kwiaty mniszka lekarskiego. Z ich dodatkiem przygotujesz zarówno zupę czy pesto do makaronu, jak i sałatkę oraz smaczne placuszki na kolację.
Wiele osób boi się zrywać mniszek lekarski ze względu na ryzyko pomylenia z niejadalnym mleczem. Jednak w rzeczywistości bardzo łatwo jest odróżnić te dwie rośliny. Kwiaty mniszka lekarskiego wyrastają z jednej łodygi bez rozgałęzień. Liście są ostro zakończone w przeciwieństwie do liści mleczy, które mają zaokrąglone końcówki. Kwiaty mnisza można przerobić na miód lub konfiturę do herbaty. Liście wykorzystasz do pesto albo do wiosennej sałatki.
Wartości odżywcze mniszka lekarskiego
Kwiaty oraz liście mniszka lekarskiego są skarbnicą witamin: C, A oraz z grupy B, a także minerałów takich jak krzem, potas czy magnez. Dzięki temu wspomagają układ odpornościowy, poprawiają trawienie i pracę układu nerwowy.
Roślina od lat była stosowana w medycynie naturalnej jako lek o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym regenerację wątroby. Mniszek lekarski stymuluje produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłustych potraw. Działa też moczopędnie, dbając o zdrowie nerek i układu moczowego, a także pomaga w leczeniu anemii.
Przepis na placuszki z mniszkiem lekarskim
Racuchy możesz posypać cukrem pudem, podać z owocami, śmietaną lub jogurtem.
Składniki:
- 10 kwiatów mniszka lekarskiego,
- 1 jajko
- 0,5 szklanka mąki,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Kwiaty mniszka lekarskiego odetnij z łodyg, wypłucz pod bieżącą wodą i odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z wody.
- Wymieszaj mikserem składniki na słodkie ciasto naleśnikowe.
- Rozgrzej patelnię z tłuszczem.
- Kwiaty maczaj w cieście i smaż na złoty kolor z obydwu stron.