Te placki są jak promyki słońca. Dzieciaki je uwielbiają

W maju można sporo zaoszczędzić na wydatkach na jedzenie. Wystarczy wyjść na łąkę po szczaw, pokrzywę czy kwiaty mniszka lekarskiego. Z ich dodatkiem przygotujesz zarówno zupę czy pesto do makaronu, jak i sałatkę oraz smaczne placuszki na kolację.

Racuchy z mniszkiem to pomysł na wiosenną ciepłą kolacjęRacuchy z mniszkiem to pomysł na wiosenną ciepłą kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób boi się zrywać mniszek lekarski ze względu na ryzyko pomylenia z niejadalnym mleczem. Jednak w rzeczywistości bardzo łatwo jest odróżnić te dwie rośliny. Kwiaty mniszka lekarskiego wyrastają z jednej łodygi bez rozgałęzień. Liście są ostro zakończone w przeciwieństwie do liści mleczy, które mają zaokrąglone końcówki. Kwiaty mnisza można przerobić na miód lub konfiturę do herbaty. Liście wykorzystasz do pesto albo do wiosennej sałatki.

Wartości odżywcze mniszka lekarskiego

Kwiaty oraz liście mniszka lekarskiego są skarbnicą witamin: C, A oraz z grupy B, a także minerałów takich jak krzem, potas czy magnez. Dzięki temu wspomagają układ odpornościowy, poprawiają trawienie i pracę układu nerwowy.

Roślina od lat była stosowana w medycynie naturalnej jako lek o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym regenerację wątroby. Mniszek lekarski stymuluje produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłustych potraw. Działa też moczopędnie, dbając o  zdrowie nerek i układu moczowego, a także pomaga w leczeniu anemii.

Przepis na placuszki z mniszkiem lekarskim

Racuchy możesz posypać cukrem pudem, podać z owocami, śmietaną lub jogurtem.

Składniki:

  • 10 kwiatów mniszka lekarskiego,
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanka mąki,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kwiaty mniszka lekarskiego odetnij z łodyg, wypłucz pod bieżącą wodą i odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z wody.
  2. Wymieszaj mikserem składniki na słodkie ciasto naleśnikowe.
  3. Rozgrzej patelnię z tłuszczem.
  4. Kwiaty maczaj w cieście i smaż na złoty kolor z obydwu stron.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa