Ewa Wachowicz dodaje do placków. Są chrupiące i nie rozpadają się
U mnie placki z cukinii zawsze występują w zestawie z sosem pieczarkowym. Latem zamieniam pieczarki na kurki, a jesienią na grzyby leśne. Do tej pory robiłam takie placuszki analogicznie do ziemniaczanych. U Ewy Wachowicz podpatrzyłam, że warto dodać 2 łyżki jogurtu. Wychodzą równie chrupiące, a przy tym kremowe i delikatne w smaku.
Wiele osób, przygotowując placki z cukinii, rezygnuje z dodatku mąki pszennej, zastępując ją płatkami owsianymi lub mozzarellą, co obniża ich indeks glikemiczny. Dobrym dodatkiem jest serek wiejski, który uwielbiają osoby na diecie wysokobiałkowej. W przepisie kluczowe jest dokładne odsączenie cukinii z nadmiaru wody, w przeciwnym wypadku nie wyjdą chrupiące. Jeśli chcesz zredukować ich kaloryczność, możesz je upiec w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Jak podawać placki z cukinii?
Ewa Wachowicz podaje je z kwaśną śmietaną i plasterkiem wędzonego łososia. U mnie w domu najczęściej pojawiają się w zestawie z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Do placków świetnie sprawdzą się także gęste sosy z dodatkiem świeżych ziół lub sałatki z jogurtem greckim, takie jak tzatziki czy bułgarska śneżanka.
Do masy na placki możesz dodać ser feta lub parmezan, aby placki były bardziej sycące i miały zwartą strukturę. W plackach z cukinii doskonale sprawdza się również starta marchewka lub czerwona papryka. Takie bardziej konkretne placki możesz nie tylko podać na obiad lub kolację, ale także spakować do lunchówki i zabrać do pracy.
Przepis na placki z cukinii od Ewy Wachowicz
Do smażenia placków używaj oleju o wysokim progu dymienia, na przykład kokosowego rafinowanego lub oleju z awokado.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 jajka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 garść świeżego koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- klarowane masło do smażenia.
Wykonanie:
- Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij nadmiar wody.
- Drobno posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cukinii.
- Dodaj także jajka, mąkę, 2 łyżki jogurtu i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Placki nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor z obydwu stron.
- Po usmażeniu połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.