Ewa Wachowicz dodaje do placków. Są chrupiące i nie rozpadają się

U mnie placki z cukinii zawsze występują w zestawie z sosem pieczarkowym. Latem zamieniam pieczarki na kurki, a jesienią na grzyby leśne. Do tej pory robiłam takie placuszki analogicznie do ziemniaczanych. U Ewy Wachowicz podpatrzyłam, że warto dodać 2 łyżki jogurtu. Wychodzą równie chrupiące, a przy tym kremowe i delikatne w smaku.

Ewa Wachowicz do placków podaje śmietanę i wędzonego łososiaEwa Wachowicz do placków podaje śmietanę i wędzonego łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Wiele osób, przygotowując placki z cukinii, rezygnuje z dodatku mąki pszennej, zastępując ją płatkami owsianymi lub mozzarellą, co obniża ich indeks glikemiczny. Dobrym dodatkiem jest serek wiejski, który uwielbiają osoby na diecie wysokobiałkowej. W przepisie kluczowe jest dokładne odsączenie cukinii z nadmiaru wody, w przeciwnym wypadku nie wyjdą chrupiące. Jeśli chcesz zredukować ich kaloryczność, możesz je upiec w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Jak podawać placki z cukinii?

Ewa Wachowicz podaje je z kwaśną śmietaną i plasterkiem wędzonego łososia. U mnie w domu najczęściej pojawiają się w zestawie z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Do placków świetnie sprawdzą się także gęste sosy z dodatkiem świeżych ziół lub sałatki z jogurtem greckim, takie jak tzatziki czy bułgarska śneżanka.

Do masy na placki możesz dodać ser feta lub parmezan, aby placki były bardziej sycące i miały zwartą strukturę. W plackach z cukinii doskonale sprawdza się również starta marchewka lub czerwona papryka. Takie bardziej konkretne placki możesz nie tylko podać na obiad lub kolację, ale także spakować do lunchówki i zabrać do pracy.

Przepis na placki z cukinii od Ewy Wachowicz

Do smażenia placków używaj oleju o wysokim progu dymienia, na przykład kokosowego rafinowanego lub oleju z awokado.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 garść świeżego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • klarowane masło do smażenia.

Wykonanie:

  1. Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Drobno posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cukinii.
  3. Dodaj także jajka, mąkę, 2 łyżki jogurtu i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Placki nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor z obydwu stron.
  5. Po usmażeniu połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej