WideoTe przepyszne i oryginalne placuszki dodadzą maluchom energii na cały dzień. Mogą zabrać je do szkoły

Te przepyszne i oryginalne placuszki dodadzą maluchom energii na cały dzień. Mogą zabrać je do szkoły

Placuszki bananowo-szpinakowe- Pyszności
Placuszki bananowo-szpinakowe- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
10.09.2023 14:41

Proste i pyszne placuszki bananowe z dodatkiem szpinaku to przepis na pożywne drugie śniadanie. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pancakesy bananowo-szpinakowe świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pudełka. Smakują dobrze również na zimno, więc będą smacznym zamiennikiem tradycyjnej kanapki. To również świetny sposób na przemycenie do codziennej diety dodatkowej porcji warzyw. Sprytnie przemycony szpinak ukrywa się w placuszkach tak dobrze, że nie odmówi ich nawet największy niejadek. Te pankejki są również bardzo zdrowe: mąkę zastępują tu płatki owsiane, nie brakuje przeciwzapalnego cynamonu oraz słodzidła w postaci miodu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 banan,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 jajka, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2-3 garści szpinaku baby, 
  • olej dosmażenia,
  • borówki do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Krok 1: Płatki owsiane mielę wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Możesz również sięgnąć po gotową mąkę owsianą i wymieszać ją z pozostałymi suchymi składnikami.

Mielone płatki owsiane- Pyszności
Mielone płatki owsiane- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Do miski wbijam jajka, wlewam mleko, wodę, miód, dorzucam obranego banana oraz umyte liście młodego szpinaku i blenduję.

Krok 3: Do powstałej masy wsypuję płatki owsiane i dokładnie mieszam.

Placuszki szpinakowo-bananowe
Placuszki szpinakowo-bananowe© Licencjodawca

Krok 4: Na patelni rozgrzewam olej roślinny i wykładam chochelką porcje przygotowanego ciasta. Smażę na średniej mocy z obu stron. Placuszki przekładam na talerz i dekoruję borówkami. Po wystudzeniu możesz je również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dziecku do szkoły. Smacznego!

Placuszki szpinakowo-bananowe
Placuszki szpinakowo-bananowe© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także