Te przepyszne i oryginalne placuszki dodadzą maluchom energii na cały dzień. Mogą zabrać je do szkoły

Proste i pyszne placuszki bananowe z dodatkiem szpinaku to przepis na pożywne drugie śniadanie. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Placuszki bananowo-szpinakowe- PysznościPlacuszki bananowo-szpinakowe- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Pancakesy bananowo-szpinakowe świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pudełka. Smakują dobrze również na zimno, więc będą smacznym zamiennikiem tradycyjnej kanapki. To również świetny sposób na przemycenie do codziennej diety dodatkowej porcji warzyw. Sprytnie przemycony szpinak ukrywa się w placuszkach tak dobrze, że nie odmówi ich nawet największy niejadek. Te pankejki są również bardzo zdrowe: mąkę zastępują tu płatki owsiane, nie brakuje przeciwzapalnego cynamonu oraz słodzidła w postaci miodu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 banan,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 jajka, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2-3 garści szpinaku baby, 
  • olej dosmażenia,
  • borówki do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Krok 1: Płatki owsiane mielę wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Możesz również sięgnąć po gotową mąkę owsianą i wymieszać ją z pozostałymi suchymi składnikami.

Mielone płatki owsiane- Pyszności
Mielone płatki owsiane- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do miski wbijam jajka, wlewam mleko, wodę, miód, dorzucam obranego banana oraz umyte liście młodego szpinaku i blenduję.

Krok 3: Do powstałej masy wsypuję płatki owsiane i dokładnie mieszam.

Placuszki szpinakowo-bananowe
Placuszki szpinakowo-bananowe © Licencjodawca

Krok 4: Na patelni rozgrzewam olej roślinny i wykładam chochelką porcje przygotowanego ciasta. Smażę na średniej mocy z obu stron. Placuszki przekładam na talerz i dekoruję borówkami. Po wystudzeniu możesz je również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dziecku do szkoły. Smacznego!

Placuszki szpinakowo-bananowe
Placuszki szpinakowo-bananowe © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje