Tę sałatkę powinni zajadać zwłaszcza seniorzy. Serce jest jak dzwon, a jelita działają jak należy
Świeże warzywa odgrywają bardzo ważną rolę nie tylko w diecie seniora. Ale osobom starszym pozwalają cieszyć dobrym zdrowiem i kondycją do późnych lat. Niestety, często spożywamy warzywa w postaci przetworzonej, przez co tracimy wartościowy błonnik i niektóre witaminy.
Sałatka z czerwonej kapusty z dodatkiem pomidorów, cebuli i kiełków idealnie wpisuje się w potrzeby żywieniowe osób starszych. Czerwona kapusta jest bogatym źródłem witamin C i K, które wspierają odporność i dbają o mocne kości. Ważne w diecie seniora są warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, bo to one zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Obowiązkowe składniki w diecie seniora
U osób starszych niektóre procesy w organizmie zachodzą już trochę wolniej, komórki tracą łatwość odbudowywania, mięśnie i kości słabną. Dlatego potrzebna jest pomoc. Najlepiej, gdy działamy kompleksowo, łącząc odpowiednią dietę z aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu.
Ważnym składnikiem w jadłospisie seniora jest błonnik, który znajduje się w czerwonej kapuście, pomidorach i kukurydzy. Dzięki niemu jelita pracują lepiej, dbając o regularność wypróżnień. Osoby starsze często narzekają na zaparcia, a świeże warzywa są na to najlepszym ratunkiem.
Sałatka, która buduje odporność
Równie ważne jest wspieranie odporności organizmu, aby zapobiec infekcjom, które powyżej 70. roku życia mogą przerodzić się w poważną chorobę. Stąd obecność składników bogatych w witaminy, takich jak kapusta, pomidory czy kiełki.
Dodatkowo pomidory dostarczają do organizmu likopen, który wspiera zdrowie serca i oczu. Cebula wzbogaca sałatkę o prebiotyki, a oliwa dostarcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są kluczowe dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Sałatka seniora z czerwoną kapustą
Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę z lekkim dressingiem na bazie oliwy. Jeśli masz ochotę na bardziej treściwy sosik, możesz wymieszać jogurt grecki z łyżką majonezu i świeżymi ziołami.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- kukurydza z puszki,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka musztardy,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- garść kiełków rzodkiewki, posiekany koperek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pokrój w cienkie paseczki. Przełóż do miski, posyp odrobiną soli i lekko zagnieć.
- Dodaj pomidory pokrojone na połówki, odsączoną kukurydzę z puszki i cebulę pokrojoną w pióra.
- W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Dodaj do sałatki i wymieszaj, używając dwóch widelców. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Na koniec posyp kiełkami, koperkiem lub natką pietruszki.