Te śniadaniowe bułeczki są pyszne i mają dużo białka. Wychodzą mięciutkie i wilgotne

Klasyczne pszenne lub pełnoziarniste bułki są stałym elementem diety niejednej osoby i świetnie sprawdzają się jako baza śniadania lub kolacji. Jednak udoskonalone o jeden dodatek stają się nie tylko smaczniejsze, ale również o wiele bardziej pożywne.

Te śniadaniowe bułeczki są pyszne i mają dużo białkaTe śniadaniowe bułeczki są pyszne i mają dużo białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ff25

Zamiast klasycznych bułek znacznie chętniej piekę je w wersji białkowej z dodatkiem twarogu. To prawdziwa gratka dla sportowców oraz dla każdej osoby, która z uwagą podchodzi do swojej diety. Takie bułeczki wyróżniają się przede wszystkim delikatnym smakiem i wilgotną strukturą, świetnie sprawdzając się jako zamiennik klasycznego pieczywa.

Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji

Bułeczki twarogowe

Twaróg jest bardzo dobrym źródłem białka, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej. Zazwyczaj zawiera około 18-20 g białka na 100 g produktu, ale na tym nie kończą się jego zalety. Jest również bogaty w wiele innych cennych składników odżywczych. Dostarcza witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wspomagają metabolizm. Dzięki temu twaróg jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także wartościowym elementem zdrowej, zbilansowanej diety.

Jaki twaróg wybrać?

Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się zwykły twaróg półtłusty, dzięki niemu ciasto jest miękkie, delikatne i łatwe do formowania w bułeczki. Chudszy twaróg sprawiłby, że ciasto mogłoby być suche i mniej puszyste, z kolei tłusty utrudniłby uzyskanie lekkiej struktury. Półtłusty twaróg łatwo się rozgniata, dobrze łączy z mąką, masłem, jajkiem i mlekiem, co pozwala na szybkie przygotowanie jednolitego ciasta i jest najlepszym wyborem do bułeczek.

Przepis na bułeczki twarogowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typu 500 lub 650,
  • 200 g półtłustego twarogu,
  • 60 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij z lodówki twaróg, jedno jajko i mleko, aby nabrały temperatury pokojowej.
  2. W małym rondelku roztop masło i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Pokrusz lub rozgnieć twaróg widelcem lub praską i przełóż do dużej miski.
  4. Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli, wlej mleko, roztopione masło, wbij jajko.
  5. Wyrób ciasto.
  6. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem.
  7. Uformuj w dłoniach bułeczki o dowolnym kształcie i układaj na blasze w odstępach.
  8. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch bułek.
  9. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
  10. Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut aż pięknie urosną i zarumienią się na wierzchu.
  11. Po upieczeniu ostudź je na kratce. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥