Te śniadaniowe bułeczki są pyszne i mają dużo białka. Wychodzą mięciutkie i wilgotne
Klasyczne pszenne lub pełnoziarniste bułki są stałym elementem diety niejednej osoby i świetnie sprawdzają się jako baza śniadania lub kolacji. Jednak udoskonalone o jeden dodatek stają się nie tylko smaczniejsze, ale również o wiele bardziej pożywne.
Zamiast klasycznych bułek znacznie chętniej piekę je w wersji białkowej z dodatkiem twarogu. To prawdziwa gratka dla sportowców oraz dla każdej osoby, która z uwagą podchodzi do swojej diety. Takie bułeczki wyróżniają się przede wszystkim delikatnym smakiem i wilgotną strukturą, świetnie sprawdzając się jako zamiennik klasycznego pieczywa.
Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji
Bułeczki twarogowe
Twaróg jest bardzo dobrym źródłem białka, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej. Zazwyczaj zawiera około 18-20 g białka na 100 g produktu, ale na tym nie kończą się jego zalety. Jest również bogaty w wiele innych cennych składników odżywczych. Dostarcza witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wspomagają metabolizm. Dzięki temu twaróg jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także wartościowym elementem zdrowej, zbilansowanej diety.
Jaki twaróg wybrać?
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się zwykły twaróg półtłusty, dzięki niemu ciasto jest miękkie, delikatne i łatwe do formowania w bułeczki. Chudszy twaróg sprawiłby, że ciasto mogłoby być suche i mniej puszyste, z kolei tłusty utrudniłby uzyskanie lekkiej struktury. Półtłusty twaróg łatwo się rozgniata, dobrze łączy z mąką, masłem, jajkiem i mlekiem, co pozwala na szybkie przygotowanie jednolitego ciasta i jest najlepszym wyborem do bułeczek.
Przepis na bułeczki twarogowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typu 500 lub 650,
- 200 g półtłustego twarogu,
- 60 ml mleka,
- 40 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij z lodówki twaróg, jedno jajko i mleko, aby nabrały temperatury pokojowej.
- W małym rondelku roztop masło i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Pokrusz lub rozgnieć twaróg widelcem lub praską i przełóż do dużej miski.
- Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli, wlej mleko, roztopione masło, wbij jajko.
- Wyrób ciasto.
- Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem.
- Uformuj w dłoniach bułeczki o dowolnym kształcie i układaj na blasze w odstępach.
- W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch bułek.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
- Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut aż pięknie urosną i zarumienią się na wierzchu.
- Po upieczeniu ostudź je na kratce. Smacznego!