Tę zupę powinny jeść kobiety po 50-tce. Lekarz tłumaczy, dlaczego

Lekarz nie ma żadnych wątpliwości. Ta zupa to nie tylko wsparcie odporności, ale również inny bardzo ważny wpływ na zdrowie kobiet po pięćdziesiątce. My tymczasem zauważamy w niej coś jeszcze. Jest naprawdę bardzo smaczna!

Doktor Skoczylas poleca tę zupę. Chroni zdrowie kobiet po 50.Doktor Skoczylas poleca tę zupę. Chroni zdrowie kobiet po 50.
Źródło zdjęć: © YouTube | Marek Skoczylas TV

Doktor Marek Skoczylas to jeden z najpopularniejszych vlogerów rozprawiających na YouTube na tematy zdrowotne. Nie tak dawno temu postanowił podzielić się ze swoimi widzami przepisem na niezwykłą zupę. Jej właściwości prozdrowotne? Istne cudo. Gdyby nie to, że zupa najlepiej smakuje na ciepło, mogliby ją sprzedawać w aptece w formie pastylek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Dlaczego to właśnie taką zupę powinny spożywać regularnie kobiety po pięćdziesiątce? Chodzi tu o dwa składniki potrawy, które mają wyjątkowy dobry wpływ na organizm takich osób: kurkumę i imbir. Doktor Skoczylas przytoczył w swoim nagraniu badanie naukowe, które udowadnia, że połączenie tych dwóch produktów rewelacyjnie wzmacnia kości kobiet po menopauzie. Kurkuma i imbir zapobiegają osteoporozie — chorobie, która wynika m.in. z zaniżonego poziomu estrogenu. Nie da się tu również nie wspomnieć o innych właściwościach tych przypraw — działaniu przeciwzapalnym, wspierającym odporność i metabolizm.

Prawda, że brzmi to cudownie? Jeśli i tobie się podoba ta wizja, zapraszamy do przepisu prosto od doktora Skoczylas. Powodzenia!

Zupa wzmacniająca kości

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 łodyga selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 80 g komosy ryżowej,
  • 5 cm świeżego imbiru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Kurkuma i imbir - składniki, które sprawiają, że zupa chroni kości
Kurkuma i imbir - składniki, które sprawiają, że zupa chroni kości © Canva | Ajale

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, marchew oraz pokrój. Przełóż je do garnka o grubym dnie i podsmaż na oliwie.
  2. Po około 3 minutach dodaj czosnek, imbir i kurkumę. Dorzuć również płatki chilli. Dalej podgrzewaj składniki.
  3. Teraz wlej bulion, dodaj komosę ryżową i gotuj całość przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem i wlej ocet jabłkowy. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej