PrzepisZupyTę zupę powinny jeść kobiety po 50-tce. Lekarz tłumaczy, dlaczego

Tę zupę powinny jeść kobiety po 50‑tce. Lekarz tłumaczy, dlaczego

Doktor Skoczylas poleca tę zupę. Chroni zdrowie kobiet po 50.
Doktor Skoczylas poleca tę zupę. Chroni zdrowie kobiet po 50.
Źródło zdjęć: © YouTube | Marek Skoczylas TV
02.04.2024 09:10, aktualizacja: 02.04.2024 12:37

Lekarz nie ma żadnych wątpliwości. Ta zupa to nie tylko wsparcie odporności, ale również inny bardzo ważny wpływ na zdrowie kobiet po pięćdziesiątce. My tymczasem zauważamy w niej coś jeszcze. Jest naprawdę bardzo smaczna!

Doktor Marek Skoczylas to jeden z najpopularniejszych vlogerów rozprawiających na YouTube na tematy zdrowotne. Nie tak dawno temu postanowił podzielić się ze swoimi widzami przepisem na niezwykłą zupę. Jej właściwości prozdrowotne? Istne cudo. Gdyby nie to, że zupa najlepiej smakuje na ciepło, mogliby ją sprzedawać w aptece w formie pastylek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego to właśnie taką zupę powinny spożywać regularnie kobiety po pięćdziesiątce? Chodzi tu o dwa składniki potrawy, które mają wyjątkowy dobry wpływ na organizm takich osób: kurkumę i imbir. Doktor Skoczylas przytoczył w swoim nagraniu badanie naukowe, które udowadnia, że połączenie tych dwóch produktów rewelacyjnie wzmacnia kości kobiet po menopauzie. Kurkuma i imbir zapobiegają osteoporozie — chorobie, która wynika m.in. z zaniżonego poziomu estrogenu. Nie da się tu również nie wspomnieć o innych właściwościach tych przypraw — działaniu przeciwzapalnym, wspierającym odporność i metabolizm.

Prawda, że brzmi to cudownie? Jeśli i tobie się podoba ta wizja, zapraszamy do przepisu prosto od doktora Skoczylas. Powodzenia!

Zupa wzmacniająca kości

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 łodyga selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 80 g komosy ryżowej,
  • 5 cm świeżego imbiru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Kurkuma i imbir - składniki, które sprawiają, że zupa chroni kości
Kurkuma i imbir - składniki, które sprawiają, że zupa chroni kości© Canva | Ajale

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, marchew oraz pokrój. Przełóż je do garnka o grubym dnie i podsmaż na oliwie.
  2. Po około 3 minutach dodaj czosnek, imbir i kurkumę. Dorzuć również płatki chilli. Dalej podgrzewaj składniki.
  3. Teraz wlej bulion, dodaj komosę ryżową i gotuj całość przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem i wlej ocet jabłkowy. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także