Ten błąd sprawia, że kurczak jest mniej zdrowy. Popełnia go niemal każdy z nas

Kurczak na obiad albo kolację? Oczywiście! W końcu to jeden z najpopularniejszych pomysłów na smaczne danie. Nawet osoby, które nie czują się zbyt komfortowo w kuchni potrafią przyrządzić kurczaka. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso drobiowe będzie zawsze pyszne i nie straci swoich cennych wartości odżywczych. Na co uważać, przygotowując kurczaka?

ObrazekFreepik, Pixabay

Jakie wartości odżywcze ma kurczak?

Mięso z kurczaka zawiera dużo białka oraz witaminy z grupy B, a także cynk, magnez i potas. W dodatku jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Nic więc dziwnego, że tak chętnie wybierane jest przez Polaków, nie tylko tych będących na diecie.

Jednak, aby podczas przygotowywania nie stracił on swoich cennych wartości odżywczych, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Błędy popełnione w czasie obróbki drobiu mogą prowadzić do utraty zdrowia!

Obrazek
Pixabay

Błędy podczas przygotowywania kurczaka. Czego należy się wystrzegać?

Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania kurczaka, jest mycie go przed obróbką termiczną. Dlaczego nie wolno tego robić? Podczas opłukiwania mięsa pod bieżącą wodą, dochodzi do rozsiewania szkodliwych dla nas bakterii.

Mięso drobiowe można marynować, ale niezbyt długo. I nie chodzi tutaj tylko o walory smakowe, lecz przede wszystkim o bezpieczeństwo osób, które będą później spożywały przyrządzonego w ten sposób kurczaka. W związku z tym, mięso z marynatą najlepiej umieść w jednorazowej torebce i koniecznie wstaw do lodówki. Pozostawienie je w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym blacie, może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego przez szybko namnażające się bakterie.

Obrazek
Pixabay

Kurczak smażony - wskazówki

Gotowanie drobiu (szczególnie na parze) jest najzdrowszą formą jego przyrządzania. A co, jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez smażonego kurczaka? Spokojnie, nie musisz z niego rezygnować. Wystarczy, że zapamiętasz poniższe wskazówki.

Bardzo ważne jest, aby nie smażyć kurczaka na używanym wcześniej tłuszczu. Taki zabieg jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Ponownie rozgrzewany olej sprawia bowiem, że szkodliwe substancje przenikają do jedzenia. W dodatku smażenie na starym tłuszczu spowoduje, że danie nie będzie smaczne.

Innym powszechnym błędem jest dociskanie mięsa do patelni, przez co kurczak może być mniej soczysty, a nawet ulec przypaleniu.

Obrazek
kurczak smażony
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟