Ten błąd sprawia, że kurczak jest mniej zdrowy. Popełnia go niemal każdy z nas
Kurczak na obiad albo kolację? Oczywiście! W końcu to jeden z najpopularniejszych pomysłów na smaczne danie. Nawet osoby, które nie czują się zbyt komfortowo w kuchni potrafią przyrządzić kurczaka. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso drobiowe będzie zawsze pyszne i nie straci swoich cennych wartości odżywczych. Na co uważać, przygotowując kurczaka?
25.03.2023 13:45
Jakie wartości odżywcze ma kurczak?
Mięso z kurczaka zawiera dużo białka oraz witaminy z grupy B, a także cynk, magnez i potas. W dodatku jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Nic więc dziwnego, że tak chętnie wybierane jest przez Polaków, nie tylko tych będących na diecie.
Pomysłów na obiad z kurczaka jest mnóstwo.
Jednak, aby podczas przygotowywania nie stracił on swoich cennych wartości odżywczych, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Błędy popełnione w czasie obróbki drobiu mogą prowadzić do utraty zdrowia!
Błędy podczas przygotowywania kurczaka. Czego należy się wystrzegać?
Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania kurczaka, jest mycie go przed obróbką termiczną. Dlaczego nie wolno tego robić? Podczas opłukiwania mięsa pod bieżącą wodą, dochodzi do rozsiewania szkodliwych dla nas bakterii.
Mięso drobiowe można marynować, ale niezbyt długo. I nie chodzi tutaj tylko o walory smakowe, lecz przede wszystkim o bezpieczeństwo osób, które będą później spożywały przyrządzonego w ten sposób kurczaka. W związku z tym, mięso z marynatą najlepiej umieść w jednorazowej torebce i koniecznie wstaw do lodówki. Pozostawienie je w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym blacie, może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego przez szybko namnażające się bakterie.
Kurczak smażony - wskazówki
Gotowanie drobiu (szczególnie na parze) jest najzdrowszą formą jego przyrządzania. A co, jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez smażonego kurczaka? Spokojnie, nie musisz z niego rezygnować. Wystarczy, że zapamiętasz poniższe wskazówki.
Bardzo ważne jest, aby nie smażyć kurczaka na używanym wcześniej tłuszczu. Taki zabieg jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Ponownie rozgrzewany olej sprawia bowiem, że szkodliwe substancje przenikają do jedzenia. W dodatku smażenie na starym tłuszczu spowoduje, że danie nie będzie smaczne.
Innym powszechnym błędem jest dociskanie mięsa do patelni, przez co kurczak może być mniej soczysty, a nawet ulec przypaleniu.