Ten chłodnik zrobisz w zaledwie kilka minut. Zapomnij o botwince

Podczas zbliżających się upałów, coraz częściej rezygnujemy z gorących zup i zamiast tego szukamy chłodniejszych alternatyw. Coraz chętniej rozglądamy się za potrawami, które pozwolą nam przyjemniej spędzić nadchodzącą falę upałów, a jedną z taki potraw jest niewątpliwie chłodnik.

Kilka składników, chwila przygotowania i chłodik gotowyKilka składników, chwila przygotowania i chłodik gotowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wraz z nadejściem lata, nadchodzi sezon na chłodnik. Każdy z nas chociaż raz próbował chłodniku litewskiego lub chłodniku z ogórka, ale warto sprawdzić, jak inne warzywa spełniają się w takiej zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Dlaczego warto zrobić chłodnik z rzodkiewki?

Mimo tego, że rzodkiewka wydaje się mniej oczywistym wyborem niż ogórek, warto dać jej szansę, bo sam przepis jest szybki, a danie pożywne i zdrowe. Pozwoli na odpowiednie schłodzenie i nawodnienie organizmu i sprawi, że odejdziesz poza utarty schemat dwóch najpopularniejszych chłodników. Rzodkiewki są źródłem cennych składników, takich jak witamina B6, witamina C, potas, wapń, magnez oraz błonnik. Dodatkowo, rzodkiewki są niskokaloryczne, co sprawia, że są świetnym wyborem dla osób dbających o linię. Dziś podzielę się z tobą prostym przepisem na zdrowy chłodnik z rzodkiewki z domową oliwą szczypiorkową. Ten dodatek podkręci finalny smak dania.

Chłodnik z rzodkiewki i przepis na oliwę szczypiorkową

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • świeży ogórek,
  • 500 ml kefiru,
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę),
  • pęczek świeżego koperku,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki i ogórka umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Posiekaj drobno koperek.
  3. W misce wymieszaj kefir, dodaj drobno pokrojony czosnek, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Dodaj do miski pokrojone rzodkiewki i ogórka.
  5. Schłodź chłodnik w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

Składniki na domową oliwę szczypiorkową:

  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie drobno go posiekaj i połącz z oliwą.
  3. Blenduj na wysokich obrotach przez około 30-60 sekund.
  4. Przelej oliwę szczypiorkową do czystej butelki lub słoika.
  5. Odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis