Ten chłodnik zrobisz w zaledwie kilka minut. Zapomnij o botwince

Podczas zbliżających się upałów, coraz częściej rezygnujemy z gorących zup i zamiast tego szukamy chłodniejszych alternatyw. Coraz chętniej rozglądamy się za potrawami, które pozwolą nam przyjemniej spędzić nadchodzącą falę upałów, a jedną z taki potraw jest niewątpliwie chłodnik.

Kilka składników, chwila przygotowania i chłodik gotowyKilka składników, chwila przygotowania i chłodik gotowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wraz z nadejściem lata, nadchodzi sezon na chłodnik. Każdy z nas chociaż raz próbował chłodniku litewskiego lub chłodniku z ogórka, ale warto sprawdzić, jak inne warzywa spełniają się w takiej zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Dlaczego warto zrobić chłodnik z rzodkiewki?

Mimo tego, że rzodkiewka wydaje się mniej oczywistym wyborem niż ogórek, warto dać jej szansę, bo sam przepis jest szybki, a danie pożywne i zdrowe. Pozwoli na odpowiednie schłodzenie i nawodnienie organizmu i sprawi, że odejdziesz poza utarty schemat dwóch najpopularniejszych chłodników. Rzodkiewki są źródłem cennych składników, takich jak witamina B6, witamina C, potas, wapń, magnez oraz błonnik. Dodatkowo, rzodkiewki są niskokaloryczne, co sprawia, że są świetnym wyborem dla osób dbających o linię. Dziś podzielę się z tobą prostym przepisem na zdrowy chłodnik z rzodkiewki z domową oliwą szczypiorkową. Ten dodatek podkręci finalny smak dania.

Chłodnik z rzodkiewki i przepis na oliwę szczypiorkową

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • świeży ogórek,
  • 500 ml kefiru,
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę),
  • pęczek świeżego koperku,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki i ogórka umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Posiekaj drobno koperek.
  3. W misce wymieszaj kefir, dodaj drobno pokrojony czosnek, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Dodaj do miski pokrojone rzodkiewki i ogórka.
  5. Schłodź chłodnik w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

Składniki na domową oliwę szczypiorkową:

  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie drobno go posiekaj i połącz z oliwą.
  3. Blenduj na wysokich obrotach przez około 30-60 sekund.
  4. Przelej oliwę szczypiorkową do czystej butelki lub słoika.
  5. Odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować