Ten chłodnik zrobisz w zaledwie kilka minut. Zapomnij o botwince

Podczas zbliżających się upałów, coraz częściej rezygnujemy z gorących zup i zamiast tego szukamy chłodniejszych alternatyw. Coraz chętniej rozglądamy się za potrawami, które pozwolą nam przyjemniej spędzić nadchodzącą falę upałów, a jedną z taki potraw jest niewątpliwie chłodnik.

Kilka składników, chwila przygotowania i chłodik gotowyKilka składników, chwila przygotowania i chłodik gotowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wraz z nadejściem lata, nadchodzi sezon na chłodnik. Każdy z nas chociaż raz próbował chłodniku litewskiego lub chłodniku z ogórka, ale warto sprawdzić, jak inne warzywa spełniają się w takiej zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Dlaczego warto zrobić chłodnik z rzodkiewki?

Mimo tego, że rzodkiewka wydaje się mniej oczywistym wyborem niż ogórek, warto dać jej szansę, bo sam przepis jest szybki, a danie pożywne i zdrowe. Pozwoli na odpowiednie schłodzenie i nawodnienie organizmu i sprawi, że odejdziesz poza utarty schemat dwóch najpopularniejszych chłodników. Rzodkiewki są źródłem cennych składników, takich jak witamina B6, witamina C, potas, wapń, magnez oraz błonnik. Dodatkowo, rzodkiewki są niskokaloryczne, co sprawia, że są świetnym wyborem dla osób dbających o linię. Dziś podzielę się z tobą prostym przepisem na zdrowy chłodnik z rzodkiewki z domową oliwą szczypiorkową. Ten dodatek podkręci finalny smak dania.

Chłodnik z rzodkiewki i przepis na oliwę szczypiorkową

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • świeży ogórek,
  • 500 ml kefiru,
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę),
  • pęczek świeżego koperku,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki i ogórka umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Posiekaj drobno koperek.
  3. W misce wymieszaj kefir, dodaj drobno pokrojony czosnek, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Dodaj do miski pokrojone rzodkiewki i ogórka.
  5. Schłodź chłodnik w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

Składniki na domową oliwę szczypiorkową:

  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie drobno go posiekaj i połącz z oliwą.
  3. Blenduj na wysokich obrotach przez około 30-60 sekund.
  4. Przelej oliwę szczypiorkową do czystej butelki lub słoika.
  5. Odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa