Ten chłodnik zrobisz w zaledwie kilka minut. Zapomnij o botwince
Podczas zbliżających się upałów, coraz częściej rezygnujemy z gorących zup i zamiast tego szukamy chłodniejszych alternatyw. Coraz chętniej rozglądamy się za potrawami, które pozwolą nam przyjemniej spędzić nadchodzącą falę upałów, a jedną z taki potraw jest niewątpliwie chłodnik.
Wraz z nadejściem lata, nadchodzi sezon na chłodnik. Każdy z nas chociaż raz próbował chłodniku litewskiego lub chłodniku z ogórka, ale warto sprawdzić, jak inne warzywa spełniają się w takiej zupie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach
Dlaczego warto zrobić chłodnik z rzodkiewki?
Mimo tego, że rzodkiewka wydaje się mniej oczywistym wyborem niż ogórek, warto dać jej szansę, bo sam przepis jest szybki, a danie pożywne i zdrowe. Pozwoli na odpowiednie schłodzenie i nawodnienie organizmu i sprawi, że odejdziesz poza utarty schemat dwóch najpopularniejszych chłodników. Rzodkiewki są źródłem cennych składników, takich jak witamina B6, witamina C, potas, wapń, magnez oraz błonnik. Dodatkowo, rzodkiewki są niskokaloryczne, co sprawia, że są świetnym wyborem dla osób dbających o linię. Dziś podzielę się z tobą prostym przepisem na zdrowy chłodnik z rzodkiewki z domową oliwą szczypiorkową. Ten dodatek podkręci finalny smak dania.
Chłodnik z rzodkiewki i przepis na oliwę szczypiorkową
Składniki:
- pęczek rzodkiewek,
- świeży ogórek,
- 500 ml kefiru,
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę),
- pęczek świeżego koperku,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki i ogórka umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Posiekaj drobno koperek.
- W misce wymieszaj kefir, dodaj drobno pokrojony czosnek, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Dodaj do miski pokrojone rzodkiewki i ogórka.
- Schłodź chłodnik w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.
Składniki na domową oliwę szczypiorkową:
- pęczek świeżego szczypiorku,
- 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Szczypiorek dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Następnie drobno go posiekaj i połącz z oliwą.
- Blenduj na wysokich obrotach przez około 30-60 sekund.
- Przelej oliwę szczypiorkową do czystej butelki lub słoika.
- Odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.