Chłodnik ogórkowy - przepis na letnie orzeźwienie. Jak go zrobić?

W sezonie letnim niemal każdy odchodzi od gotowania tradycyjnych zup. Do głosu zaczyna dochodzić chłodnik. Najpopularniejszy jest ten litewski, ale warto wykorzystać sezon na ogórki i przygotować chłodnik ogórkowy. Zachwyca smakiem i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Możesz go podać z jajkiem i ziemniakami.

ObrazekChłodnik ogórkowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Szukasz prostego i smacznego dania, które idealnie sprawdzi się w upalne i słoneczne dni? Dobrą opcją może być chłodnik, do którego warto wykorzystać warzywa sezonowe. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że można go przygotować na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest chłodnik ogórkowy, który warto zrobić, gdy trwa sezon na ogórki. Orzeźwia, świetnie smakuje i idealnie komponuje się z takimi dodatkami, jak ziemniaki i jajko na twardo. Poznaj przepis na chłodnik z ogórków.

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik z ogórków to popularne danie, które doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Można go przygotować w prosty i szybki sposób. Jeśli szukasz przepisu na świeży i zdrowy chłodnik ogórkowy, nie mogłeś trafić lepiej. Dziś podzielimy się z tobą krok po kroku przepisem na to pyszne dani.

Obrazek
W pierwszej kolejności należy zetrzeć ogórki - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to idealne danie, by schłodzić i nawodnić organizm. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a smak jest wyjątkowo orzeźwiający. Świeże ogórki, jogurt naturalny, cebula, czosnek i koperek tworzą harmonijną kombinację smaków.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe (świeże i chrupiące),
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • mała cebula (posiekana),
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte),
  • 1/4 pęczka koperku (posiekany),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • odrobinę oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Chłodnik z ogórków to wyjątkowe połączenie smaków - Pyszności; Foto Canva.com

Chłodnik z ogórków - przygotowanie krok po kroku

Chłodnik ogórkowy doskonale sprawdza się jako przekąska lub lekkie danie w upalne dni. Spróbuj tego prostego przepisu na chłodnik ogórkowy i delektuj się świeżym i orzeźwiającym smakiem w letnich miesiącach. Twój organizm będzie ci wdzięczny za to pyszne i zdrowe danie!

  1. Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W dużym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, posiekany koperek, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
  3. Dodaj starte ogórki do miski i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Dopraw chłodnik solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Przełóż przygotowany chłodnik do lodówki na około 1-2 godziny, aby się schłodził i smaki dobrze się przegryzły.
  6. Po schłodzeniu podawaj chłodnik ogórkowy w miseczkach lub kubkach, ozdabiając go świeżym koperkiem. Dodaj ugotowane ziemniaki i jajko na twardo. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki