PrzepisAlternatywa dla tradycyjnego chłodnika. Świetnie smakuje i jest prosty w przygotowaniu

Alternatywa dla tradycyjnego chłodnika. Świetnie smakuje i jest prosty w przygotowaniu

Chłodnik z rabarbaru - Pyszności; Foto AdobeStock
Chłodnik z rabarbaru - Pyszności; Foto AdobeStock

03.07.2023 07:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są takie dania, bez których niezwykle trudno jest wyobrazić sobie lato. Do takiej kategorii, bez wątpienia należy zaliczyć kluski z truskawkami, dania z rabarbaru, czy chłodnik. Okazuje się, że można połączyć te dwie ostatnie potrawy i przygotować chłodnik z rabarbaru. To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tej zupy. W opinii wielu osób smakuje jeszcze lepiej!

Gdy za oknem żar leje się z nieba, warto sięgnąć po takie dania, które są proste w przygotowaniu, szybkie i potrafią ochłodzić. Dobrą opcją na upalne dni, z pewnością jest chłodnik. Najpopularniejszy jest chłodnik litewski, przygotowywany z botwinki. Dużą popularnością, w ostatnim czasie, cieszy się również chłodnik ogórkowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś poznał także przepis na chłodnik z rabarbaru. Okazuje się, że to popularne sezonowe warzywo można wykorzystać nie tylko do ciasta z rabarbarem, czy pysznego kompotu, ale również w taki sposób. Gwarantujemy, będziesz zachwycony!

Dlaczego warto sięgnąć po przepis na chłodnik z rabarbaru?

Warto sięgnąć po taką recepturę z wielu powodów. Na pewno jest to danie, które świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chłodnik z rabarbaru to wyjątkowe danie, które łączy smak, orzeźwienie i wartości odżywcze. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dodanie odrobinę świeżości i urozmaicenia do swojej diety. Ma unikalny smak, który jest jednocześnie lekko kwaśny i słodki. To połączenie sprawia, że danie jest niezwykle orzeźwiające i doskonale nadaje się na gorące letnie dni. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych chłodników, dając nieco odmieniony i interesujący smak.

Rabarbar w ogrodzie - Pyszności - Fot. Getty images
Rabarbar w ogrodzie - Pyszności - Fot. Getty images

Chłodnik z rabarbaru jest zazwyczaj niskokalorycznym daniem, co czyni go idealnym wyborem dla osób, które dbają o linię lub starają się utrzymać zdrową wagę. Jest to świetna opcja dla tych, którzy pragną ochłodzić się czymś smacznym i odświeżającym, jednocześnie unikając nadmiernego spożycia kalorii. Możesz go dostosować do własnych preferencji i eksperymentować z różnymi dodatkami. Dodaj rabarbar i truskawki, miętę dla dodatkowej świeżości, a nawet jogurt lub kwaśną śmietanę, aby nadać mu kremowej konsystencji. Możliwości są praktycznie nieograniczone, co pozwala na tworzenie różnorodnych wariantów chłodnika.

Chłodnik z rabarbaru przepis — jak go zrobić?

Przygotowanie chłodnika z rabarbaru jest niezwykle proste. Sięgnij po tę sprawdzoną recepturę, póki na to czas. Lato to bogactwo smaków, a chłodnik z rabarbaru prawdopodobnie już na stałe zagości w twoim menu.

Składniki:

  • 100 g miodu
  • 800 g rabarbaru
  • 100 g lubczyku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g sera dojrzewającego
  • 10 g słonecznika
  • ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy rzepakowej
  • żele owocowe.
Chłodnik z rabarbaru - Pyszności; Foto Canva.com
Chłodnik z rabarbaru - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, obierz, polej miodem rabarbar i piecz go przez godzinę w temperaturze 120 stopni, do uzyskania miękkości.
  2. Zmiksuj rabarbar i przetrzyj przez sito.
  3. Dodaj lubczyk, jogurt naturalny i pozostałe składniki. Zmiksuj wszystko.
  4. Podaj chłodnik z pesto lubczykowym i żelami owocowymi. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także