Alternatywa dla tradycyjnego chłodnika. Świetnie smakuje i jest prosty w przygotowaniu

Są takie dania, bez których niezwykle trudno jest wyobrazić sobie lato. Do takiej kategorii, bez wątpienia należy zaliczyć kluski z truskawkami, dania z rabarbaru, czy chłodnik. Okazuje się, że można połączyć te dwie ostatnie potrawy i przygotować chłodnik z rabarbaru. To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tej zupy. W opinii wielu osób smakuje jeszcze lepiej!

ObrazekChłodnik z rabarbaru - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Gdy za oknem żar leje się z nieba, warto sięgnąć po takie dania, które są proste w przygotowaniu, szybkie i potrafią ochłodzić. Dobrą opcją na upalne dni, z pewnością jest chłodnik. Najpopularniejszy jest chłodnik litewski, przygotowywany z botwinki. Dużą popularnością, w ostatnim czasie, cieszy się również chłodnik ogórkowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś poznał także przepis na chłodnik z rabarbaru. Okazuje się, że to popularne sezonowe warzywo można wykorzystać nie tylko do ciasta z rabarbarem, czy pysznego kompotu, ale również w taki sposób. Gwarantujemy, będziesz zachwycony!

Dlaczego warto sięgnąć po przepis na chłodnik z rabarbaru?

Warto sięgnąć po taką recepturę z wielu powodów. Na pewno jest to danie, które świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chłodnik z rabarbaru to wyjątkowe danie, które łączy smak, orzeźwienie i wartości odżywcze. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dodanie odrobinę świeżości i urozmaicenia do swojej diety. Ma unikalny smak, który jest jednocześnie lekko kwaśny i słodki. To połączenie sprawia, że danie jest niezwykle orzeźwiające i doskonale nadaje się na gorące letnie dni. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych chłodników, dając nieco odmieniony i interesujący smak.

Obrazek
Rabarbar w ogrodzie - Pyszności - Fot. Getty images

Chłodnik z rabarbaru jest zazwyczaj niskokalorycznym daniem, co czyni go idealnym wyborem dla osób, które dbają o linię lub starają się utrzymać zdrową wagę. Jest to świetna opcja dla tych, którzy pragną ochłodzić się czymś smacznym i odświeżającym, jednocześnie unikając nadmiernego spożycia kalorii. Możesz go dostosować do własnych preferencji i eksperymentować z różnymi dodatkami. Dodaj rabarbar i truskawki, miętę dla dodatkowej świeżości, a nawet jogurt lub kwaśną śmietanę, aby nadać mu kremowej konsystencji. Możliwości są praktycznie nieograniczone, co pozwala na tworzenie różnorodnych wariantów chłodnika.

Chłodnik z rabarbaru przepis — jak go zrobić?

Przygotowanie chłodnika z rabarbaru jest niezwykle proste. Sięgnij po tę sprawdzoną recepturę, póki na to czas. Lato to bogactwo smaków, a chłodnik z rabarbaru prawdopodobnie już na stałe zagości w twoim menu.

Składniki:

  • 100 g miodu
  • 800 g rabarbaru
  • 100 g lubczyku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g sera dojrzewającego
  • 10 g słonecznika
  • ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy rzepakowej
  • żele owocowe.
Obrazek
Chłodnik z rabarbaru - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, obierz, polej miodem rabarbar i piecz go przez godzinę w temperaturze 120 stopni, do uzyskania miękkości.
  2. Zmiksuj rabarbar i przetrzyj przez sito.
  3. Dodaj lubczyk, jogurt naturalny i pozostałe składniki. Zmiksuj wszystko.
  4. Podaj chłodnik z pesto lubczykowym i żelami owocowymi. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni