Ten niepozorny składnik odmieni smak purée. Lepszego nigdy nie jadłeś
Czy wiesz, że wystarczy zastosować sekretny składnik purée, żeby ten skrobiowy dodatek do twojego obiadu stał się prawdziwym hitem? Ziemniaki mogą być dobre - albo doskonałe, co pokazuje pewna brytyjska kulinarna wirtuozka. Zobacz, jak ziemniaczane purée przygotowuje Poppy O'Toole.
14.02.2023 17:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Brytyjska gwiazda TikToka, wyszkolona w restauracji z gwiazdką Michelin, osobowość socjal-medialna, instagramowa influencerka. Tak Poppy O'Toole jest opisywana na portalu biographydaily.com, ale nam w tym życiorysie brakuje jednego, ważnego szczegółu. Poppy O'Toole jest też, prawdopodobnie, jedną z najwybitniejszych specjalistek od dań tworzonych z... ziemniaków.
Bo to właśnie taki pomysł na siebie miała Poppy, kiedy tworzyła swoje profile w mediach społecznościowych (swoją drogą bardzo dziś popularne), po tym, jak pandemia pokrzyżowała jej plany na otworzenie własnej restauracji. Musimy przyznać, że ze świecą szukać tiktokerki kulinarnej, która ma równie duże doświadczenie w gotowaniu, co Poppy O'Toole. Wniosek jest prosty: tej pani naprawdę można w tych kwestiach zaufać.
A ponieważ influencerka specjalizuje się właśnie w ziemniakach, w jej kulinarnych "badaniach" nie mogło zabraknąć doprowadzonego do perfekcji purée. Jaki jest jej sekretny składnik purée? Jest to, mówiąc wprost, tłuszcz. Tłuste dodatki zapewniają puree idealny obieg smaku, a nic nie sprawdzi się tu lepiej, niż roztopione masło i mleko.
Jesteś ciekawy jak prezentuje się puree Poppy O'Toole? Oto przepis.
Purée ziemniaczane według Poppy O'Toole
Składniki:
- 4 ziemniaki odmiany Maris pipers (lub inne typu mączystego)
- 75 g solonego masła
- 50 ml mleka
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Następnie umieść je w garnku, zalej zimną wodą i dodaj sól. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, w którym widelec będzie bez problemu się w nie wbijał.
Odcedź je, przykryj ściereczką i zostaw do odparowania na około 3 minuty. Teraz możesz już przetrzeć je przez sito lub specjalną praskę do ziemniaków. Dodaj masło i podgrzane mleko lub śmietankę. Wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia się składników. Pod koniec dorzuć jeszcze łyżkę stopionego masła, które sprawi, że smak purée będzie lepszy niż kiedykolwiek. Podawaj gorące. Smacznego!
Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.