Ten obiad przygotujesz za zaledwie 12 złotych. Naje się cała rodzina
Czy można zrobić obiad za mniej niż 15 złotych? Okazuje się, że tak i to w genialnym wydaniu. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie jednocześnie.
Wiem, że przygotowanie smacznego, ciekawego i jednocześnie w rozsądnej cenie obiadunie jest wcale takie proste. Na szczęście masz mnie, a ja zawsze przyjdę z pomocą. I nie inaczej będzie i tym razem.
W starym przepiśniku babci Zosi znalazłam genialny przepis na prosty, smaczny i tani obiad, którym zajadali się nasi przodkowie. Skąd wiem, że sprawdzi się w każdym domu? Otóż powstał on na bazie ulubionego składnika wszystkich Polaków. O jaki produkt chodzi? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment.
Co to jest porka ziemniaczana?
To nic innego jak pyszna mieszanka tłuczonych ziemniaków z dodatkiem boczku i cebulki. Ta prosta i przepyszna zarazem kombinacja jest również bardzo sycąca, dlatego też to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja babcia opowiadała mi, że w jej rodzinnym domu porka bardzo często była podawana jako drugie danie po zupie. Można jeść ją również z maślanką.
Jak zrobić porkę krok po kroku?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać, że przepis jest naprawdę szybki i nieskomplikowany w przygotowaniu. Dlatego też poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny.
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1/3 szkl. mąki,
- 400 g boczku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków.
- Następnie dokładnie je przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- W międzyczasie zrób domową omastę. Zacznij od podzielenia na mniejsze kawałki boczku oraz cebuli.
- Składniki wrzuć na rozgrzaną i dobrze natłuczoną patelnię, po czym smaż do chwili, aż cebula i boczek nabiorą złocistych rumieńców.
- To jednak nie koniec pracy na dziś. Z ziemniaków podczas odcedzania nie wylewaj całej wody. Zostaw ok. szklankę wody po gotowaniu ziemniaków.
- Następnie dodaj do garnka mąkę. Składników nie mieszaj, tylko przykryj i gotuj na małym ogniu do chwili, aż mąka się zaparzy.
- Po tym czasie wymieszaj dokładnie zawartość garnka i podawaj z wcześniej przygotowaną omastą. Smacznego!
To jednak nie jest jedyna forma podania porki. Istnieje jeszcze druga opcja. Zamiast podawać ziemniaki w tłuczonej wersji, możesz uformować z nich małe kulki i podpiec na patelni na masełku. Na koniec podać z domową omastą. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia!