Ten obiad przygotujesz za zaledwie 12 złotych. Naje się cała rodzina

Czy można zrobić obiad za mniej niż 15 złotych? Okazuje się, że tak i to w genialnym wydaniu. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie jednocześnie.

ObrazekPorka ziemniaczana/źródło: FomaA/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Wiem, że przygotowanie smacznego, ciekawego i jednocześnie w rozsądnej cenie obiadunie jest wcale takie proste. Na szczęście masz mnie, a ja zawsze przyjdę z pomocą. I nie inaczej będzie i tym razem.

W starym przepiśniku babci Zosi znalazłam genialny przepis na prosty, smaczny i tani obiad, którym zajadali się nasi przodkowie. Skąd wiem, że sprawdzi się w każdym domu? Otóż powstał on na bazie ulubionego składnika wszystkich Polaków. O jaki produkt chodzi? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment.

Co to jest porka ziemniaczana?

To nic innego jak pyszna mieszanka tłuczonych ziemniaków z dodatkiem boczku i cebulki. Ta prosta i przepyszna zarazem kombinacja jest również bardzo sycąca, dlatego też to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja babcia opowiadała mi, że w jej rodzinnym domu porka bardzo często była podawana jako drugie danie po zupie. Można jeść ją również z maślanką.

Obrazek
Dawny przepis stanie się hitem w każdym domu/źródło: fahrwasser/Adobe Stock

Jak zrobić porkę krok po kroku?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać, że przepis jest naprawdę szybki i nieskomplikowany w przygotowaniu. Dlatego też poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1/3 szkl. mąki,
  • 400 g boczku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków.
  2. Następnie dokładnie je przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  3. W międzyczasie zrób domową omastę. Zacznij od podzielenia na mniejsze kawałki boczku oraz cebuli.
  4. Składniki wrzuć na rozgrzaną i dobrze natłuczoną patelnię, po czym smaż do chwili, aż cebula i boczek nabiorą złocistych rumieńców.
  5. To jednak nie koniec pracy na dziś. Z ziemniaków podczas odcedzania nie wylewaj całej wody. Zostaw ok. szklankę wody po gotowaniu ziemniaków.
  6. Następnie dodaj do garnka mąkę. Składników nie mieszaj, tylko przykryj i gotuj na małym ogniu do chwili, aż mąka się zaparzy.
  7. Po tym czasie wymieszaj dokładnie zawartość garnka i podawaj z wcześniej przygotowaną omastą. Smacznego!

To jednak nie jest jedyna forma podania porki. Istnieje jeszcze druga opcja. Zamiast podawać ziemniaki w tłuczonej wersji, możesz uformować z nich małe kulki i podpiec na patelni na masełku. Na koniec podać z domową omastą. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem