Ten przepis odczaruje brukselkę raz na zawsze. Po dokładkę sięgnie nawet niejadek
Na sam widok brukselki wiele osób krzywi się z niechęcią. I nic w tym dziwnego, bo wielu z nas kojarzy ją z rozgotowaną breją. Jest jednak prosty sposób, który odczaruje to warzywo i sprawi, że chętnie sięgnie po nią również niejadek.
29.04.2024 08:45
Najgorsze, co można zrobić warzywom, to je rozgotować. Traci się w ten sposób nie tylko właściwości odżywcze, ale przede wszystkim smak. Nic więc dziwnego, że po warzywnych kombinacjach z przedszkolnych i szkolnych stołówek wiele osób zostało z zakorzenioną traumą. Czas odczarować smaki i powrócić do brukselki, która, wbrew panującemu przekonaniu, może smakować naprawdę wybornie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona brukselka z migdałami
Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Z doświadczenia wiem, że ten przepis pozwolił przekabacić tych drugich na stronę fanów tego warzywa. Zapomnij o rozgotowanej, szarej i mdłej brukselce pływającej w zupie na szkolnej stołówce. W wersji pieczonej, z chrupiącymi płatkami migdałów smakuje po prostu obłędnie.
Pieczona brukselka jest chrupiąca z zewnątrz, jędrna w środku, z lekko orzechową nutą. Świetnie sprawdza się sama, posypana parmezanem lub jako dodatek do dania głównego. Wcale nie byłabym jednak zdziwiona, gdyby skradła wtedy całe show.
Zobacz także
Składniki:
- 300 g brukselki,
- 1,5 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 2 łyżki podprażonych płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
- Brukselkę opłucz pod bieżącą wodą i usuń zewnętrzne liście. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć brukselkę i gotuj przez około 20 minut, aż zmięknie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Nie przedłużaj czasu gotowania, aby brukselka się nie rozgotowała.
- Natkę pietruszki oraz czosnek drobno posiekaj. Dodaj do nich sól, pieprz oraz bułkę tartą i wymieszaj.
- Ugotowaną i odcedzoną brukselkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posyp brukselką przygotowaną mieszanką z bułką tartą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut, aż stanie się rumiana i chrupiąca.
- Polej oliwą, posyp płatkami migdałów oraz parmezanem.
Brukselka jest już gotowa. Smacznego!