Ten twaróg jest najlepszy do sernika. Ciasto wyjdzie kremowe, puszyste i wilgotne

Nie może go zabraknąć przy żadnej większej okazji. Puszysty, kremowy i wilgotny sernik jest wspaniałym dopełnieniem każdego przyjęcia, jednak aby wyszedł idealny, należy zwrócić uwagę na jeden bardzo ważny element – wybór odpowiedniego twarogu.

Jaki twaróg wybrać do przygotowania sernika?Jaki twaróg wybrać do przygotowania sernika?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chaechaebyv

Jedną z najważniejszych decyzji podczas przygotowania sernika jest wybór odpowiedniego twarogu. Stojąc w sklepie przy alejce z nabiałem, wybór może przytłoczyć – jest naprawdę spory, a niestety nie każdy twaróg sprawdzi się tak samo dobrze.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu oraz skład – im prostszy, tym lepiej. Warto wybierać twaróg bez zbędnych dodatków, z naturalnym smakiem i kremową konsystencją, dzięki czemu sernik wyjdzie lekki, puszysty i będzie łatwo się miksował.

Świąteczny przekładaniec z piernikiem, kremem i galaretką. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Jaki twaróg do sernika?

Najlepszym wyborem jest twaróg tłusty lub półtłusty. Przygotowany z niego sernik ma idealną, obłędnie kremową konsystencję, a tłuszcz dobrze podkreśla aromat i daje przyjemną, maślaną nutę.

Warto zainteresować się również twarogiem w wiaderku – jest miękki, a ciasto zyskuje dzięki niemu gładką masę i minimalizuje się ryzyko powstania grudek. Dodatkowo ułatwia to przygotowanie masy i oszczędza czas, co przy ciastach ma duże znaczenie. Twaróg taki sprawdza się świetnie, gdy chcemy uzyskać sernik wilgotny, kremowy i równocześnie lekki, który nie opada po upieczeniu.

Przepis na sernik, który zawsze się udaje

Składniki na spód:

  • 220 g herbatników,
  • 100 g masła.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego z wiaderka,
  • 250 ml zimnego mleka,
  • 150 g cukru,
  • 120 g mleka w proszku,
  • 70 g masła miękkiego,
  • 70 g mąki ziemniaczanej (lub 2 budynie waniliowe),
  • 7 jajek,
  • 1 opakowania cukru z wanilią.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj tortownicę o średnicy około 23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Zmiksuj herbatniki na drobny piasek w blenderze.
  4. Roztop masło w małym garnuszku lub mikrofalówce i połącz z herbatnikami.
  5. Dokładnie wymieszaj i wylep nimi równomiernie dno tortownicy.
  6. Oddziel jajka na żółtka i białka, ubij białka na sztywną pianę mikserem.
  7. W osobnej dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i miękkim masłem.
  8. Dodaj mąkę ziemniaczaną (lub budynie), mleko w proszku i mleko płynne.
  9. Miksuj do jednolitej konsystencji, następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek łyżką lub szpatułką.
  10. Przełóż masę serową na przygotowany spód, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 160 stopnicach Celsjusza, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni Celsjusza i piecz kolejne 80 minut.
  11. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i studź sernik przez co najmniej godzinę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇